Nálunk a legmenőbb alma az, ami nagyonzöld, kicsi, sűrű, elég savanykás. A menőség azt jelenti, hogy a gyerekek képesek, és maguktól esznek belőle, nem kell tukmálni, meghámozni, felvágni, megmosni, tányérra tenni és szónokolni hozzá a napi szükséges vitamin- és rostbevitelről, mint lényegében minden más gyümölcsnél, talán a mandarint kivéve. Jól tettem, hogy felvásároltam a piacon, amit csak megláttam - szerintem senkinek se kellettek, olyan aprócskák voltak, és bár az eledó szerint mutsu fajta volt, szerintem inkább jó éretlen, savanykás Granny Smith :) .
Volt egy kis maradék linzertésztám a hűtőben hétvégéről, néhány keksznek kevés, de sajnáltam kidobni, így jött az ötlet, hogy párosítsam az almával, így pont elég volt uzsonnára egy kis tejjel, és legnagyobb meglepetésemre a kakukkfűvel megbolondított verziónak is sikere volt - a savanykás alma, az édes vaníliás linzer és a friss kakukkfű tényleg klassz triót alkotott.
Hozzávalók: ( 12-14 darabhoz)
Hozzávalók:
15 dkg liszt
csipet só
10dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 tojás fele, felverve
negyed rúd vanília kikapart belseje (vagy egy vaníliáscukor)
2-3 db kicsi, savanykás alma
A lisztet a sóval elkevertem, a vékony lapokra vágott hideg vajjal gyorsan elmorzsoltam (aprítógép tökéletesen jó hozzá), a vaníliarúd magjait elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a vajas morzsához, összekevertem, hozzáöntöttem a tojást és gyorsan homogén masszává gyúrtam.
A lisztet a sóval elkevertem, a vékony lapokra vágott hideg vajjal gyorsan elmorzsoltam (aprítógép tökéletesen jó hozzá), a vaníliarúd magjait elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a vajas morzsához, összekevertem, hozzáöntöttem a tojást és gyorsan homogén masszává gyúrtam.
(Lehetőleg ne melegedjen fel a tészta a kezünktől, akkor nem tartja meg majd szépen a formáját és könnyebben odakap. Akár hűtőbe tehetjük előtte egy fél órára a lisztet, ha nem hideg a kamránk.)
Ujjnyi vastag lappá nyújtva, folpackba csomagolva egy félórára hűtőbe raktam.
A hűtőből kivett tésztát megfeleztem, egyik fele várt a
hűtőben, a másikat két folpack között 3 mm vékony lappá nyújtottam.
Ezzel el lehet kerülni a folyamatos lisztezést, a tészta állaga pontosan
ugyanolyan marad. A maradékokat is gyorsan kinyújtva használtam fel a
tészta felét, ezután jött a másik fele.
A tésztalapból 7 cm átmérőjű kiszúróval köröket vágtam. Az almát egészen vékony szeletekre vágtam - pont sütiméretűt persze csak a középső négy szelet adott -, ezek egy-az egyben kerültek a linzerek tetejére,picit rá is nyomkodtam, a fennmaradó két részt cikkekre vágtam, és hármasával-négyesével sorakoztattam a sütikre. Friss kakukkfűvel megszórtam (párat :) )
180 fokra előmelegítettem a sütőt, de a sütési idő első felében csak alsó lángon sütöttem, csak a második felére adtam rá a felső lángot is, hogy az alma ne piruljon meg. 10-12 perc
kellett a sütéshez, és rácson hűtöttem ki, hogy az alma szaftja ne áztassa el a tésztát.
1 megjegyzés:
Jaj de jópofa ez az almakarikával a tetején :)
Megjegyzés küldése