Bebizonyosodott, hogy nem kell mindig pizza, a lényeg, hogy legyen elég sajt... A szünetben már két gyerkőc ízlésével kell sakkozni, úgy, hogy meg is egyék, értelme is legyen az otthoni kosztnak, ha nem előre elkészített és melegíthető, akkor viszont lehetőleg nagyon kevés aktív munkát igényeljen, mert sajnos nekem még nincs szünet...
De nemcsak gyereketetésre jó, hanem hidegebb nyári estéken vacsorára, sör- vagy borkorcsolyának, szóval alaprecept, sajtból pedig mehet bele ami a hűtőben fellehető, és a mindenki által már csak kerülgetett végecskék ideális elnyelője.
Hozzávalók
50 dkg liszt
3,2-3,5 dl víz a liszt minőségétől függően
2 dkg élesztő
2 tk só
1 ek olívaolaj
25 dkg vegyes sajt ( Én ementálit, fetát és egy kevés goudát használtam)
2 ág rozmaring
kb. fél deci extra szűz olívaolaj
őrölt bors
fleur de sel vagy durvább szemű, sima tengeri só
Az élesztőt feloldottam 0,6 dl vízben, belekevertem 2 evőkanányit a lisztből, és állni hagytam ( meleg volt nagyon) jó 15 percig. A többi vizet, a lisztet és a sót összkevertem (nem kell, hogy teljesen egynemű legyen) és szintén pihentettem. Ez az eljárás azért hasznos, mert így több vizet képes felvenni a liszt, jobb ízű és rugalmasabb lesz a tésztánk, könnyebb dagasztani is.
Mikor a kovász megkelt, gyorsan egynemű tésztát dagasztottam a két keverékből, a dagasztás végén hozzáadtam 2 ek. olívaolajat is, és kelni hagytam egy folpackkal letakart, kiolajozott tálban. Mivel jó meleg volt, 45 perc jó duplájára nőtt a tészta. Kétfele osztottam, áthajtogattam kicsit, és lisztezett munkalapon 32x32 méretű két lappá nyújtottam, kiolajozott tepsibe raktam, közéjük reszeltem-morzsoltam a sajtokat, a tészta felső szélét körben lenyomogattam. Kis mélyedéseket nyomtam a lepény tetejébe, extra szűz olívaolajat csurgattam bele, megszórtam a felaprított rozmaringlevelekkel, fleur de sel-lel és frissen őrült borssal és 200 fokos, előremelegített sütőben kb 20 percig, pirulásig sütöttem.
1 megjegyzés:
köszönöm, ez remek ötlet, még a héten sort kerítek rá!
Megjegyzés küldése