2013. június 25., kedd

Sajttal töltött focaccia


Bebizonyosodott, hogy nem kell mindig pizza, a lényeg, hogy legyen elég sajt... A szünetben már két gyerkőc ízlésével kell sakkozni, úgy, hogy meg is egyék, értelme is legyen az otthoni kosztnak, ha nem előre elkészített és melegíthető, akkor viszont lehetőleg nagyon kevés aktív munkát igényeljen, mert sajnos nekem még nincs szünet...
De nemcsak gyereketetésre jó, hanem hidegebb nyári estéken vacsorára, sör- vagy borkorcsolyának, szóval alaprecept, sajtból pedig mehet bele  ami a hűtőben fellehető, és a  mindenki által már csak kerülgetett végecskék ideális elnyelője.


Hozzávalók

50 dkg liszt
3,2-3,5 dl  víz a liszt minőségétől függően
2 dkg élesztő
2 tk só
1 ek olívaolaj
25 dkg vegyes sajt ( Én ementálit, fetát és egy kevés goudát használtam)
2 ág rozmaring
 kb. fél deci extra szűz olívaolaj
őrölt bors
fleur de sel vagy durvább szemű, sima tengeri só

Az élesztőt feloldottam  0,6 dl vízben, belekevertem  2 evőkanányit a lisztből, és állni hagytam ( meleg volt nagyon) jó 15 percig. A többi vizet,  a lisztet és a sót   összkevertem (nem kell, hogy teljesen egynemű legyen) és szintén pihentettem. Ez az eljárás azért hasznos, mert így több vizet képes felvenni a liszt, jobb ízű és rugalmasabb  lesz a tésztánk, könnyebb dagasztani is.
Mikor a kovász megkelt, gyorsan egynemű tésztát dagasztottam a két keverékből, a dagasztás  végén hozzáadtam 2 ek. olívaolajat is, és kelni hagytam egy folpackkal letakart, kiolajozott tálban. Mivel jó meleg volt, 45 perc jó duplájára nőtt a tészta. Kétfele osztottam, áthajtogattam kicsit, és  lisztezett munkalapon 32x32 méretű  két lappá nyújtottam, kiolajozott tepsibe raktam, közéjük reszeltem-morzsoltam a sajtokat, a tészta felső szélét körben lenyomogattam. Kis mélyedéseket nyomtam a lepény tetejébe, extra szűz olívaolajat csurgattam bele, megszórtam a felaprított rozmaringlevelekkel, fleur de sel-lel és frissen őrült borssal és 200 fokos, előremelegített sütőben kb 20 percig, pirulásig sütöttem. 

1 megjegyzés:

Eszter/SubRosa írta...

köszönöm, ez remek ötlet, még a héten sort kerítek rá!

Related Posts with Thumbnails