2013. június 13., csütörtök

Fehérboros aszaltparadicsom-szósz



A képen nem egy kanál paradicsomsűrítménnyel elkevert spagetti látható, hanem az egyik legjobb paradicsomszósz, amit valaha ettem. Egy könyvből főztem, ami nem szakácskönyv, hanem egy regény, az első részének is már elég béna címe van, az hogy "Extra szűz" a másodiknak még bénább, az, hogy "Szerelem az olajfák alatt" (naugye..), de nem nyálas női regény papímasékarakterekkel, hanem tulajdonképpen önéletrajz, és egy vagány angol lány beilleszkedését meséli el a kilencvenes évek elején az olasz ligur tengerpart zárt falusi közösségébe, igazi angol humorral és öniróniával tele - nem mellesleg borzasztó érdekes olvasni, hogy a ma már nagyon menő olívatermelés mennyire lenézett és nemszeretem elfoglaltság volt akkoriban - csak az idősek foglalkoztak már vele - és milyen elképesztő szegénységben élt a turistákból profitálni nem tudó, nem partközeli falvak népe. Na ebben a könyvben főzött az egyik olasz mamma ilyen szószt a spagettire, és bár az arányok és a pontos recept homályban maradt, nekem nagyon megragadta a fantáziámat, és nem bántam meg, hogy tettem egy kísérletet a szósz rekonstruálására.

 A recepthez annyit, hogy elhasználtam hozzá az utolsó kis üveg házi aszalt paradicsomomat, ami az erősen aszalt kategóriába tartozik, nem szeretem puhára hagyni, mert akkor gyorsan megromlik, olajban teszem el, amiben van kisüvegenként egy ágacska rozmaring és egy gerezd fokhagyma. Ilyen típusú szárított paradicsomból kell a megadott mennyiség a szószhoz, ha kevésbé erősen  aszalt, akkor a paradicsom súlya nyilván nagyobb lesz.

Hozzávalók: ( kb 30-40 dkg tésztához)

8 dkg olajban eltett aszalt paradicsom - nálam ez 10 darab fél paradicsom volt aszalva
3 ek az olajából
kis ág rozmaring
1 gerezd fokhagyma
2-2,5 dl száraz  fehérbor ( én chardonnay-t használtam)
kevés frissen őrölt bors
nagy csipet só
1 tk nádcukor


Minden hozzávalót egy lábasba tettem és kis lángon forrásig melegítve, majd a lángot visszavéve csak zümmögtetve főztem kb. 15 percig. Ekkorra a paradicsomok magukba szívták a bor egy részét, párolgott is természetesen, turmixolva - mivel sűrűnek találtam- kiegészítettem még  3 ek vízzel a tészta főzővizéből, és elkevertem a kész spagettivel.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

A fehérbor annyira meg tudja bolondítani az ételt. Egyszerű és nagyszerű!

Related Posts with Thumbnails