A pocsék időnek egy előnye van: nem sül meg minden három nap alatt a másik végletnek számító 35 fokos májusi kánikulában, ami virágzik, nem hervad el két nap alatt - így például hetek óta van bodza. Beérte az epret, és bár nálunk nincsenek rajongói az ízesített lekvároknak, ez a bodzás eperdzsem a kivétel, ami erősíti a szabályt. Amikor kész van, legszívesebben megfürödne benne az ember, annyira jó együtt a bodza-eper, és bár a tárolás során a szuper illatából veszít, de az ízéből akkor is előjön a normális tavaszok illata.
Hozzávalók:
1,2 kg eper
50 dkg cukor
1 citrom leve
1 citrom leve
10 nagy tányér bodzavirág
1 csomag 2:1 dzsemfix
Az epret a citromlével és a cukorral nagyjából összeturmixoltam, egy szélesebb, laposabb tálba öntöttem és lefele fordítva beletunkoltam a bodzavirág-tányérokat - de a száruk kiállt az epres szószból. Fél napra hűtőbe raktam, kiszedtem a virágtányérokat és a dzsemfix használati utasítása szerint pár percig forralva elkészítettem. Kiforralt üvegekbe szedtem,, lezártam és fejjel lef lefele fordítva 5 percig pihentettem. De feltétlenül ki hagyni kell egy kis maradékot friss fogyasztásra, és az se baj, ha van hozzá jó kis házi kalács....!
Ízbolygó receptje volt a kiindulópont.
Az epret a citromlével és a cukorral nagyjából összeturmixoltam, egy szélesebb, laposabb tálba öntöttem és lefele fordítva beletunkoltam a bodzavirág-tányérokat - de a száruk kiállt az epres szószból. Fél napra hűtőbe raktam, kiszedtem a virágtányérokat és a dzsemfix használati utasítása szerint pár percig forralva elkészítettem. Kiforralt üvegekbe szedtem,, lezártam és fejjel lef lefele fordítva 5 percig pihentettem. De feltétlenül ki hagyni kell egy kis maradékot friss fogyasztásra, és az se baj, ha van hozzá jó kis házi kalács....!
Ízbolygó receptje volt a kiindulópont.
1 megjegyzés:
Ó, hogy ezt mi mennyire szeretjük. A novemberi hidegben felbontani egy ilyen üveget, maga a tavasz jön elő az üvegből.
Megjegyzés küldése