2012. december 19., szerda

Klasszikus linzer karácsonyra



Ha minden hétvégén sütnék, akkor is eltüntetnék pillanatok alatt. Így aztán most kifejezetten dugdosnom kell, szigorúan osztogatva egyet-kettőt,  pedig a decemberi utazásom miatt a héten egyszerre pótolom az adventi hétvégék gyűjtögetős sütisütését, ezzel csak a moszkauer tud versenyezni, vagy a zserbó aprósüti, esetleg.

Bár klasszikus linzer szinte mindenki sütött már, aki kicsit is tud sütni-főzni, sőt nálam is szerepel egy verzió, ez azonban icipicit más, na és jó pap is holtig tanul alapon kipróbáltam pár trükköt, amitől abszolút profi és percíz külsejű lett, nem mintha nem lenne ugyanolyan jó, ha kicsit csálébbak a sütemények, de nekem ez most terápia, végre szabadságon vagyok, és molyolhatok kedvemre a konyhában.
Az arány: 3:2:1 a liszt-vaj-porcukor között, karácsonykor megérdemel fél rúd igazi vaníliát, és pár kivitelezési trükköt, ha belefér az időbe.Legeslegjobb valamilyen savanykás lekvárral, ez alapesetben ribizli, szerintem boltban nem igazán kapható, én szinte csak a linzer kedvéért rakom el, és rejtegetem a pár kisüveget a kamrapolcok mélyén, főleg, hogy a ribizli macerás, szemezgetni, azután  passzírozni kell, sokkal munkásabb mint más dzsmek, így nálam is kevesebb van belőle.

A formáról annyit, hogy talán egy Lidl-ben vettem, borzasztóan elégedett vagyok vele, tökéletesen működik, bár műanyag, de precíz, minden formának van egy lyukasztott párja, így nagymamám gyűszűje az evőeszközös fiókban pihent.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
csipet 
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás, felverve
fél rúd vanília kikapart belseje

A lisztet a sóval elkevertem, a vékony lapokra vágott hideg vajjal gyorsan elmorzsoltam (aprítógép tökéletesen jó hozzá), a vaníliarúd magjait elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a vajas morzsához, összkevertem, hozzáöntöttem a tojást és gyorsan homogén masszává gyúrtam. 
Trükk no.1:Lehetőleg ne melegedjen fel a tészta a kezünktől, akkor nem tartja meg majd szépen a formáját és könnyebben odakap.
TrükkNo.2: ujjnyi vastag lappá nyújtva folpackba csomagolva egy órára hűtőbe raktam. Ez megint kell a szép eredményhez.
Trükk 3: a hűtőből kivett tésztát megfeleztem, egyik fele várt a hűtőben, a másikat két folpack között 3 mm vékony lappá nyújtottam. Ezzel el lehet kerülni a folyamatos lisztezést, a tészta állaga pontosan ugyanolyan marad. a maradékokat is gyorsan kinyújtva használtam fel a tészta felét, ezután jött a másik fele.
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc kellett a sütéshez, gyönyörű világos maradt, és finom omlós már ekkor is, mert nincs benne a nyújtáskori plusz liszt.

Ebből az adagból viszonylag kisebb, 4 cm átmérőjű formákkal több mint 3 tepsinyi forma,  50 db kész ribizlis linzer lett.

3 megjegyzés:

Márta írta...

Hajaj!
Irigykedem!
Ma mindenfélét sütöttem, de éreztem, hogy a begyúrt linzer sütése már meghaladja kapacitásomat. Most a hűtőben csucsul.
Remélem nem árt neki a hesszölés - a folpackos ötletet köszönettel lopom.

Köszi!

Névtelen írta...

Kedves Piszke!
Hogyan és mivel csinálsz ilyen helyes apró lyukakat a közepükbe? Mert az én kiszúróim miniváltozatai hatalmasak és szét is nyomják a tésztát.:(
Köszi! Andi

Piszke írta...

kedves Andi!

nekem olyan kiszúróim vannak -L idlben vettem, de idén az Auchanban láttam egy hete, sárga-narancssárga készlet, műanyag, műanyag dobozban - ) amik egybe vannak építve, tehát nem utólag szúrja ki a közepét, hanem együtt a formával, és óvatosan ki lehet tolni a formából utána a sütit. korábban gyűszűt használtam- annak picit vastagabb a pereme, az nem csinál éles szélű lyukakat. De ha hideg a tésztát és hűvös helyen dolgozol vele, tudod csökkenteni ezt a szétnyomásos jelenséget. Ha a kiszúród éles, és a tészta hideg, akkor lesznek ilyenek, mint a képen. A profi cukrászüzemekben a vajas omlós tésztákat hűvösben dolgozzák fel - az én munkapultom pont ablak előtt van, ilyenkor télen csak le kell buktatnom az ablakot, már áramlik is a hideg a felületre :). és ha nagyon szépeket akarok, nem is főzés mellett sütök, sőt, a sütőt sem kapcsolom be míg ki nem szaggatok mindent. A leírásban is benne van itt, hogy milyen egyszerű trükkökkel lehet dolgozni, hogy igazán profi külsejű legyen a süti.

Related Posts with Thumbnails