2012. november 19., hétfő

Hello Kitty torta - Csokitorta málnahabbal és vaníliás mascarpone-kérmmel



Ahogy írtam a Faceboookon, szülinapossal ízlésről nem vitatkozunk. Ha HelloKitty a kívánság, akkor legyen,  egyszerűbb, mit a 3D-s kalózhajó, amit a Nagyobb kért egyszer a szülinapjára :) Mivel egy szobrász nagyon elveszett bennem, ezért annyi engedményt kértem és kaptam, hogy elég lesz egy fej, síkban, a málnás-csokis ízt pedig belülről kellett produkálni, hiszen mindenki tudja, hogy ez a macska fehér, orra sárga, ovális, szeme barna és ovális. ( fontos részletek, ezeknek utána kellett néznem, hiszen annyi a hamisítvány....) Egy sima kerek tortalapból a fenti külalakot lehet elérni, nem kell hozzá különösebb kézügyesség, extra szerszámok vagy anyagok, a málnás krém meg olyan jól sikerült, hogy ezentúl rendszeresen használni fogom. Egyedüli macera benne a tökéletes simaság elérése, és hogy a fehér krém ne keveredjen barna piskótamorzsákkal, hiszen a barna pöttyök Kitty hófehér bundáján cseppet sem  kívánatosak.A mascarpones krém helyett lehet sima tejszínhabot vagy valamilyen lecsöpögtetett joghurtos krémet is használni, az kicsit könnyebb és pénztárcabarátabb verzió.



Hozzávalók: (20-22 cm-es kapcsos forma az alap)

-a forró tejes csokis piskótához:

3 tojás
10 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg holland kakaópor
1 púpozott tk. sütőpor
1,3 dl tej
5 dkg vaj
1 kk. só
1 tk. vaníliakivonat/1 vaníliáscukor

- a málnahabhoz:

4 dl tejszín mínusz 4 evőkanál, ami kell majd  a mascarpone lazításához
2 habfix
2 teáskanál porzselatin
2 ek. víz
30 dkg mirelit  málna
3 ek. porcukor

-a külső krémhez:

40 dkg mascarpone
4 ek tejszín
3 ek porcukor
2 tk vaníliakivonat vagy 2 vaníliáscukor

1 kk. kakaó
1 db sárga smarties  (a többi sárgát és a más színűeket tortakészítés közben megesszük)
2 fogpiszkáló

Először megsütöttem a piskótát, ez kicsit tömörebb, kevésbé levegős, de nagyon finom, a sima piskótához képest  jól tartja a formáját. 
A sütőt 175 fokra előmelegítettem
A tejet és a vajat addig melegítettem, míg a vaj megolvadt, majd kis lángon felforrósítottam - ez kb. pont addig tart míg a tojásokat a cukorral felverjük -, de nem kell felforralni.
Egy mély tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán felvertem az egész tojásokat, majd fokozatosan hozzáadtam a kristálycukrot és további 6 percig vertem. ( A mély tál - vagy pl. egy nagyobb mérőkancsó - azért lényeges, mert akkor verődik fel jól a tojás és a cukor, ha nem csak a mixer karjának az alja kapirgálja az anyagot, hanem lehetőleg minél jobban beleér - ilyen, viszonylag kis mennyiségnél ezért lényeges a mélyebb, szűkebb edény, vagy: döntsük meg a tálat....)
Rászitáltam a  sütőporral sóval és kakaóval  elkevert lisztet 3 részletben, és egy lapáttal óvatosan elkevergettem. Hozzákevertem ugyanilyen óvatosan forgatva a forró, vajas tejet, a vaníliakivonatot és az alján sütőpapírral bélelt kapcsos formába öntöttem. Középső rácson 20 percig sütöttem, a második 10 percben egy alufóliával lazán takartam a tetejét.

Amíg a piskóta sült, a málnát mikróban felolvasztottam, átturmixoltam, átpasszíroztam. A sűrű málnavelőt kis lángon egy decire beforraltam, hűlni hagytam.
Amikor a piskóta  kihűlt, ovális formára vágtam:  függőlegesen két vékony holdsarlószerű részt levágtam a körív felső és alsó részéből. Ezeket az íveket a munkalapra fektettem és kivágtam belőlük 2-2 egyenlő szárú, széles alapú háromszöget. Az ovális piskótarészt  két lapba vágtam.

A zselatint 2 ek. vízben megáztattam, elkezdtem felverni a hideg tejszínhabot, majd a habfixálókat az utasítás szerint a porcukorral együtt belekevertem. Amikor a hab már kemény volt, hozzácsorgattam a kihűlt málnapürét. A zselatint még egy icipici vízzel kis lángon (de szigorúan  egy kör a mikróban is megteszi, 800 Watton)  feloldottam, és miközben nagy fokozaton járattam a kézimixert, belecsorgattam a meleg zselatint a málnahabba és jól elkevertem. Ekkor a hab még nem áll meg, ezért a torta köré triplán  hajtott alufóliát tekertem és az alsó lapon egyenletesen elosztottam a málnahabot, de a  krémből félretettem egy evőkanállal Kitty szalagjához.

Sietős hétköznap délután volt, ezét bedugtam tíz percre a mélyhűtőbe, hogy gyorsan folytatni tudjam a tortát. Sima hűtőben 1-2 óra kell, hogy a könnyű hab megálljon, de nem érdemes több zselatint beletenni, így sokkal jobb állagú, mousse-szerű krémet és nem radírgumit kapunk.

Ezután rátettem a felső lapot, és  jöhetett a mascarpones krém.A hozzávalókat kézi mixerrel keverem össze 2 perc alatt, és habzsákból ( levágott sarkú nejlonzacskó is megteszi) csíkoztam sűrűn, egyenletesen a torta tetejére a krém felét - így megúszhatjuk, hogy a krém, miközben késsel kenegetjük-egyengetjük, felkapja a barna piskótamorzsákat, és bepöttyözze Kitty hófehér habtestét.Ezután már csak minimális simítás kell így, és kész volt a teteje. A két-két háromszöget is összeragasztottam kis kémmel és fogpiszkáló segítségével a fej két oldalára erősítettem, majd oldalról is bevontam a tortát. Hagytam egy evőkanálnyi krémet  a szemeknek és a bajusznak, ezt kakaóval kevertem össze, a maradék málnahabból lett a szalag, a sárga smarties-orr pedig  már maradt kerek :). Még nem ártott neki 2-3 óra hűtés, hogy jól vágható legyen, másnapra pedig tökéletesen össze is értek az ízek.

10 megjegyzés:

t3v, az okostojas írta...

sosem értettem, hol a cica szája :)

a morzsás felületi krém ellen vmi angol cukrászvideóban láttam, hogy - gondolom, főleg vajas krémnél - először egy nagyon vékony réteget gyk. bemasszíroznak a torta felületébe - még neve is volt, talán crumb coat? és aztán letisztogatott késsel keni rá a végleges külsőt (mi a neve annak a széles, hajlított spatulának?)

Pixie Pie írta...

Nagyon precízen legyártottad! Nem semmi ám azt krémmel összehozni. Ügyi vagy! :)

Piszke írta...

hát hivatalosan ninc szája :) és állandóan lesegettem a képeket mert ha kicsit megcsúszik az a pár pötty meg vonal elhelyezése, mindjárt nem is Kittynek néz ki :D. Tényleg van ilyen crumb coat van is egy tökjó vimeos video róla a bravetart bloggerétől,csak szeintem arra durván vastag réteget tesznek még rá. Itt ennyi mascarponét is sokalltam kicsit, de azután látszott felvágva, hogy nem vészes, és nem is volt túl édes. Nem tudom, hogy hívják én csak lapogatónak hívom, talán valami spatula??? Ilyenkor borzasztóan hiányzik, panaszkodtam is Pixinek ma a facebookon!

Blogkonyha írta...

Nagyon cuki, igazi kislányos torta! A krémje nagyon finom lehetett, azt hiszem mentem! :o)

Névtelen írta...

szerettem olvasni, főleg a sárga smarties társaira vonatkozó utasítást a hozzávalóknál :D :D

hasonlóan egyszerű, de fiús forma ebből a tortából nem jut eszedbe hirtelen? hétvégi ünneplésre kéne a 8 évesemnek, és én sem vagyok épp időmilliomos mostanában..

előre is köszi! és még mindig kedvenc a piszkeblog :)

Ildi

Piszke írta...

Például szögletes formában sütve egy tűzoltóautó - már nem 3D-ben persze csak síkban, oldalnézetben, bár a piros szín csak brutális mennyiségű ételfestékkel érhető el.Esetleg rendőrautó? abba elég egy kék sáv... vagy esetleg hóember, ha egy kis részét a tésztának szufléformában sütöd. Esetleg aranyos foltos kutyafej?

Névtelen írta...

Hm..a hóember már majdnm elérte azt a primitív szintet, amiben jelenleg gondolkodom, de még mindig túl bonyolult.. most beugrott a focilabda, ahhoz szabni sem kéne a formát, és ételfesték sem kell a sötét foltokhoz, csak kakaópor.. vagy mondjuk hógolyó síkban? Ahhoz már a kakaópor sem kell.. ej, szegény gyerek, cudar egy ünneplés lesz.. Köszi az ötlrtelést! I

Névtelen írta...

Na jó, a hógolyó már csak vicc volt, mielött valaki ránk hívja a gyermekvédelmiseket.. csak elfelejtettem utánabiggyeszteni a vigyort:)

Névtelen írta...

Köszönöm, megsütöttem, megettük. (focilabda lett)
Isteni volt, és sikert aratott!! :)

Ildi

Tina (TinaTorta) írta...

Aranyos lett:)
Készítettem én is hello kittys tortákat, ha érdekel nézd meg :)
http://tinatorta.blogspot.hu/

Related Posts with Thumbnails