2012. szeptember 17., hétfő

Kókuszmousse hasáb málnakrémmel és málnás macaronokkal - Segítsüti 2012 ősz





A süti megint segít...és csak egy ágyat szeretnénk venni…! 

Egy ágyat, ami a Tűzoltó utcai Klinikán életet menthet – olyan gyerekeknek adhat reményt, akik halálos kór ellen küzdenek és bár minden anyagi nehézség ellenére az elérhető  legkorszerűbb gyógyszeres terápiához juthatnak hozzá, ez egyúttal azt is jelenti, hogy minden más felszerelést, korszerű műszert, festéket a falra, játékot a szobákba a kórház Őrzők Alapítványa próbál előteremteni. 

Ehhez adhat most mindenki segítséget, mert sok kicsi süti sokra megy, sok civil, ”átlagember” összefogása hihetetlen dolgokra képes: nem először, hanem idén másodszorra, összesen pedig hatodszorra tartunk sütiárverést. 

A Segítsüti oldalán a sütiárverés fülnél egyszerű e-mailes regisztráció után lehet bekapcsolódni a licitbe: várjuk a licitálókat, legyenek egyedül vagy családostól, legyenek baráti társaságok vagy összefogó kollégák, nemcsak egy szuper süteménnyel, hanem az önzetlen adományozás  hihetetlen jó érzésével lesznek gazdagabbak. Mint köztudott, itt mindenki önkéntes, a befolyt pénzt az utolsó fillérig a támogatott célra fordítjuk, és az oldalon mindig megtalálhatóak a részletes, számlás elszámolások a támogatóktól befolyt összegekről.

Én már tavasz óta találgatom az idei sütimet, és hogy a macaronra vágyók se legyenek csalódottak, a torta mellé jár a díszítésből kimaradt teljes macaronadag is :) !!



Hozzávalók:

-a piskótához:
6 tojás
6 ek. cukor
6 ek liszt
2 dkg kakaó
1 tk. sütőpor

A kézi mixer legnagyobb fokozatán tojásokat a cukorral 10 perc alatt sűrű, fehér, habos krémmé kevertem. A többi összekevert hozzávalót a tojáskrémre szitáltam, és egy lapáttal óvatosan egynemű tésztává forgattam. 31X32 cm-es,könyy sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam és 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütöttem.

-a kókuszhabhoz:


1db 400gr-os kókuszkrémkonzerv ( ez kb 2,5 dl folyadék - ehhez van igazítva a zselatin mennyisége)
2,5 dl tejszín
1 habfix
2 teáskanál  plusz  2 evőkanál porcukor
12 gr zselatin vagy 6 zselatinlap

A tejszínt a habfix-szel és 2 tk. porcukorral habbá vertem, a zselatint közben 4 ek. hideg vízben megáztattam.
A kézi mixerrel vertem egy kis levegőt  két evőkanál  porcukorral együtt  a kókuszkrémbe is, majd a tejszínhabba mixeltem, lassan és egyenletesen csorgatva.
A puha zselatint kis lángon kevergetve felmelegítettem, épp csak míg sima és folyós nem lett (forralni nem szabad) majd a kókuszos masszába kevertem, ugyanúgy, mint a kókuszkrémet.



-a málnás vajkrémhez:

12 dkg vaj
24 dkg cukor
30 dkg fagyasztott málna
4 ek. tejszín

A málnát kiolvasztottam, összetörtem,  felfőztem, szitán áttörtem. A sűrű málnavelőt lassú tűzön 0,6 dl-re beforraltam.
A puha vajat habosra kevertem a cukorral, és közben a tejszínnel lazítottam, majd a legvégén adtam hozzá a kihűlt málnavelőt.

A piskótát a forma méretére vágtam, 3 különböző méretű lapba, a trapéz keresztmetszet miatt.

A folpackkal bélelt forma aljára került az első piskótalap, majd a kókuszos hab fele. Ekkor tíz percre a mélyhűtőbe raktam, hogy a hab megdermedjen, ezután jött a második lap, a kókuszhab ismét, hűtés, majd a harmadik lap.
Egy éjszakai hűtés után a formából kifordítva kívülről bevontam a málnakrémmel, 5 dkg olvasztott étcsokival húztam be a tetejét és a málnakrém maradékával  töltött macaronokkal díszítettem.

11 megjegyzés:

Erika írta...

Ez csodálatosan szép!:)

Pixie Pie írta...

Ááááááá! Merénylet!!!

Illéskrisz Konyhája írta...

2:1-ben sütemény, fantasztikus!!!!

Piszke írta...

Köszi lányok, a segítsüti miatt mindenki kitesz magáért :)

♥ Beauty and fashion- * Make Up *♥ írta...

:) most találtam a blogodra! Nagyon tetszik..

http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu

puszi

fahéj és feta írta...

Szia Piszke,
Először is nagyon szépet alkottál ismét!
Másodszor, lenne pár kérdésem a macaronokkal kapcsolatban.
Eddig egyszer próbáltam sütni és lett szép talpacskájuk, viszon a tetejük a sütés közben megrepedt. 45 percet pihentettem a 26 fokok és igen párás lakásban (mindig pára van...). Lehet nem volt elég és azért repedt meg? Vagy lehet az volt a gond, hogy sokat kevertem rajta és túl folyós lett a massza amikor a habzsákba tölttötem és azért repedt meg? Lehet csak párat kellett volna kevernem, hogy épphogy összeálljon a massza?
Meddig lehet a kész krémmel betölttöt macaronokat tárolni és hol? Hűtőben?
Mennyivel elöbb lehet a habcsókokat megcsinálni betöltés előtt?
A lányom keresztelőjére szeretnék csinálni és nem fogom tudni aznap megcsinálni őket. Úgy tervezem, hogy kb 2 nappal a keresztelő előtt meg kell sütnöm a habcsókokat hozzá. Az sok? Hol tároljam? Légmentesen záródó dobozban?
50 embernek mennyit süssek? Nem csak macaron lesz, hanem lesz mini cupcake/muffin, meg lesz egy jó nagy torta is.
Bocsánat a sok kérdésért! És köszönöm ha válaszolsz rájuk!

Piszke írta...

Szia! Sajnos a pára nagy ellenség. Bevallom én esős napon vagy azután hozzá sem kezdek. Az időképnek itt nálunk van van helyi automatája, és még azon is megnézem, hogy mikor csapódott le az éjszakai harmat :)- ilyenkor 9-10 körül, később már délig kell várni. Télen a központi fűtésben és nyári nagy melegben nálam nincs általában probléma, de a tavaszi-őszi időszak kényes ügy...Sőt például ha húsleves forrdogál a tűzhelyen, akkor se sütök macaront...
Hosszabb pihentetés kell mindenképp, 45 perc kevés ilyenkor - addig kell kinn maradnia, míg óvatos tapintásra a felület nem radgad az ujjbegyhez -én pihentettem már 2 órát is, miután az első két adag szétrepedt a pára miatt. Viszont nagyon fontos a szilikonos sütőpapír, mert különben meg az szívja el a nedvességet és szabályszerűen hozzászárad alul. A túlkeverés esetén inkább nagyon lapos lesz, talpak nélkül, mert kimegy belőle a levegő. Én azt szoktam mondani, inkább kicsit alul- mint túlkevert legyen. Tényleg az a jó szó rá, hogy lávaszerűen mozog a tálban ha megdöntöd. Vagy ha kiemeled belőle a spatulát, akkor szalagosan, de lassan folyik le róla - kicsit lassabban, mint a piskóta. Ha kiemeled, és szakad még, akkor párat forgatni kell még rajta.Ha alulkevert kicsit, akkor ha kinyomtad a papírra, meradhatnak kicsi csúcsok, ekkor a tepsit kell odacsapkodni az asztalhoz, hogy terüljenek, és ha még mindig van pici csúcs, enyhén nedves ujjbeggyel le lehet nyomkodni a csúcsokat.

Ha kész van és vajkrémes, akkor 3 nap az érési idő hűtőben, ha ganache van benne, akkor 1 nap.És egy órával tálalás előtt ki kell venni. Egy sűrű lekvárosat vagy mascarponésat egy órán belül lehet enni, mert nagyon nedves a töltelék. Elállni simán eláll 1 hétig is a hűtőben, sőt egyszer ettünk kétheteset (ganache volt benne) is, ami egy kis fémdobozban becsúszott a többi cucc mögé és elfelejtkeztem róla, szuperfinom volt, nagyon jól összeért.
Ha nincs betöltve,jól záródó műanyag vagy fém dobozban a hűtőben eláll simán egy hétig, bár én inkább töltve tárolnám, hiszen össze is érik ezalatt a krémmel.

Cukrászok meg betöltve simán lesokkolják mélyhűtőben :)

Ha van más süti is, szerintem 2 fejenként bőven elég, az nagyjából 3 adag...

Remélem tudtam segíteni és jól fog sikerülni!

fahéj és feta írta...

Szia,
nagyon köszönöm a segítséget! Igazán hasznos volt amit leírtál! Pont most vettem ilyen szilikonos sütőpapírhelyettesítő lapot. A következő adagot azon próbálom majd ki.
Sajnos itt nálunk nagyon sokszor nagyon nagy a páratartalom. Most így október 4-én reggel háromnegyed 7-kor 22 fok van 79%-os páratartalommal :S ....
Majd akkor jó sokáig fogom szárítani őket.
Ganache-al terveztem összetapasztani őket és rózsasínt meg fehéret szeretnék csinálni.
Majd ha lesz normálisan kinéző adag akkor majd felteszem a blogomra is. Még van időm kísérletezni szerencsére nem holnapra kell.
Még egyszer köszönöm a sok segítséget!

fahéj és feta írta...

Szia,
megint én lennék.
Szóval június 1-én lesz a keresztelő.
A szilikonos macaronsütőlapom (48 kis kör van rajta) már megérkezett és ki is próbáltam. Szuperul működik!
Egy kérdésem lenne. Ha megsütöm a macaronokokat úgy egy héttel a keresztelő előtt akkor légmentesen záródó dobozban, sütőpapírral elválasztva, töltelék nélkül lefagyaszhatom???
Lesz baja?
És két nappal a keresztelő előtt meg megtölteném őket. Szerinted?
Bocs a sok kérdésért.

Piszke írta...

Bírják a fagyasztást, én egyébként a Gerbead-ból tudom, hogy töltve, éretten fagyasztják, nagyon hirtelen hűtik le sokkolóhűtővel, és azután egy-két órával a tálalás előtt veszik ki. Ennek gondolom azért van jelentősége, mert akkor a már felolvadt süti nem álldogál napokat. De ha ganache-sal töltöd, akkor elég 24 óra is az éréshez. Sőt ha sietek, szoktam úgy is, hogy megtöltöm, kinn hagyom éjszakárqa a konyhában (mondjuk 20 fok van csak ott általában) és hipp-hopp reggelre egy éjszaka meg is érik.
A lehűtés gyorsasága fontos a szerkezet miatt, ezért ha kisültek, hűtsd be szerintem csak simán, majd amikor áthűlt, mehet a fagyasztó leghidegebb részébe. Ha esetleg van időd rá, kipróbálhatod mindkét féle fagyasztási módot - végül is 24 óra mélyhűtés után tudod tesztelni - és amelyik jobban bejön, úgy csinálod meg :)

fahéj és feta írta...

Köszi a gyors választ :)
Pont most szárad egy kis adag a konyhapulton fagyasztásos tesztellés végett.
A tanácsod alapján, miután kihűlt a pulton, hűtőbe teszem 1-2 órára, hogy ott is tovább hűljön, majd lefagyasztom.
Valamilyen angol nyelvű oldalon olvastam, hogy kiolvasztáskor is vigyázni kell. Ajánlatos úgy kiolvasztani, hogy este kiveszem a fagyasztóbol és a sima hűtőben éjaszakázva lassan olvad fel, majd fogyasztás előtt fél-egy órával szobahőmérsékleten hagyjuk.
Mivel a keresztelő szombaton lesz, így a sütiket az étterembe már péntek este elvisszük, így legkésöbb pénteken napközben be kell töltenem őket.
Köszönöm a tanácsaid, majd beszámolok a fagyasztásos tapasztalatokról.

Related Posts with Thumbnails