2012. augusztus 10., péntek

Csokis cukkinikenyér



A képről hiányzik még valami...Sok-sok gombóc vaníliafagyi. Ennek a sütinek köszönhető, hogy a fagyasztóba idén bekerül jópár adag lereszelt cukkini, mert a Népek borzasztó lelkesek, és este tízkor még közelharc folyik a két utolsó szeletért. 

Hozzávalók:

10 dkg cukor
10 dkg vaj
2 kisebb tojás
10 dkg liszt
10 dkg darált mandula (vagy dió vagy mogyoró)
3 dkg kakaópor
1 púpozott tk. sütőpor
25 dkg reszelt cukkini
csipet só

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeltem és egy picit megsóztam.
A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot habosra kevertem a kézi mixerrel, majd egyenként belekevertem az egész tojásokat is. Rászitáltam a liszttel elkevert sütőport, a kakaót és a mandulát, egyneművé mixeltem ( elég sűrű massza lesz, de nem kell hozzáadni semmilyen folyadékot, arról gondoskodik majd a cukkini), majd egy lapáttal egyenletesen beleforgattam  a cukkinit, aminek a levét előzőleg kissé kinyomkodtam.
A tésztát sütőpapírral bélelt 30x7x12-es fém  formában elegyengettem, a tetejét éles késsel centi mélyen bevágtam (azért, hogy  itt repedjen meg sütés közben; a fényképen lévő első sztrájkolt, de a többiek már szépen engedelmeskedtek) és 45 perc alatt a sütő középső részén megsütöttem.
Rácsra téve, de a formában hagytam kihűlni. Tökéletesen szaftos és omlós, nagyon csokis, na és persze a cukkinit nem lehet érezni benne, hiszen a cukkininak nincsen íze....

2 dkg kakaóval kicsit kevésbé csokis, inkább tejcsokis jellegű. A mandula helyett más csonthéjassal az íze intenzívebb lesz, de  pénztárcabarátabban, liszttel is működik: ekkor 8 dkg lisztet tennék csak pluszban bele, és 2 dkg-mal emelném a vaj mennyiségét hogy visszapótoljam a csonthéjasok magas zsírtartalmát.

5 megjegyzés:

Eszter írta...

A cukrot mikor kell hozzáadni? Gyanítom, hogy az elején a vajjal kell kikeverni, de nem vagyok benne biztos. Pont van a hűtőben egy kis maradék cukkini, gondoltam ez lesz belőle :) Nagyon jól néz ki!

Piszke írta...

Hopp igen, a vajjal habosra! mindjárt javítom!

Névtelen írta...

De durván jól néz ki! De jaj, minek bele a zöldség??? Félreértés ne essék, minden zöldséget imádok, és azokat mindenféle ételben. Sőt, a répatortát is imádom. De ez így olyan brrrr.. hidegrázós. Próbáljam-e ki? (nem lehet a cukkínit helyettesíteni valamivel?)

Ildi

Piszke írta...

Almával például simán helyettesíthető!

Melinda Néder írta...

Megsütöttem, isteni volt, köszönöm!

Related Posts with Thumbnails