2012. április 30., hétfő

Mézes almaecetben marinált sáfrányos-chilis zöldhagyma



Van egy pörgős kis csoport a Facebookon: Befőztünk! a Nagy Blogos Befőzős Kihívás - Eszter ötletéből. A csoport tagjainak nagy kihívása, hogy 12 hónapon keresztül minden hónapban befőznek valamit. 

Az április próbahónap volt az elszántabbaknak, és jó alkalom volt arra hogy ezt az ízpárosítást kipróbáljam: tavaly a Kistücsökben ettünk  hasonló  marinált mini gyöngyhagymát, - nagyon-nagyon finom volt. 

A hagyma ennyi idő alatt még épp kicsit roppanós marad (mondjuk ez függ attól is, milyen vastagságú zöldhagymát használunk), a chilipehelytől nem erősen csípős - igyekeztem minél kevesebb magot belekanalazni. A sáfrány mennyiségét úgy tudom még pontosítani, hogy az 1 grammos kiszerelésnek kb.az egyötödét használtam el. Szép nagy darab sült húsok mellé ajánlom, utólag azt mondanám, hgy az almaecet arányát lehet kicsit csökkenteni, de nekünk így is borzasztóan ízlett.

Hozzávalók:

3 csokor zöldhagyma (ujjnyi vastagságúak)
1 dl almaecet
1 dl víz
2 tk akácméz
1 tk szárított chilipehely
1 pici csipet sáfrány

A zöldhagyma gyökerét levágtam, a külső burkát is leszedtem, a szárát kb. tíz centi magasan levágtam és alaposan megmostam.. (Ez pont a befőttesüveg magassága, és szép hosszúkás hagymáim voltak.)
A többi hozzávalót egy kisebb lábasban elkevertem felforraltam és 3 percre beledobtam a hagymákat. Ezután befőttesüvegben sorakoztattam, felöntöttem a meleg marináddal és takaróba bugyolálva hűtöttem ki.

Ez a mennyiség egy kicsi, 3-4dl-es befőttesüveghez való. Hűtőben tároljuk, szerintem egy-2 hétig biztosan tökéletes marad.

2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Hű, ez aztán az ízkombináció! Megkóstolnám, vevő vagyok az ínyencségekre...

Erika írta...

Nagyon jól hangzik, megyek úgyis akartam almaecetet venni!:)

Related Posts with Thumbnails