2011. április 12., kedd

Meggyes-marcipános pite vaníliaszósszal






Bár legszívesebben eperből sütnék mindenfélét, de az még odébb van, meggy meg van üvegben, fagyasztóban, megtaláltam a jégen 4x25 dkg lefagyasztott marcipánt, és mivel a következő karácsony előtt még itt a Húsvét, most minden marcipános (is) lesz.
Emellett ezt a pitét a tésztáról érdemes megjegyezni, mert nem az a szájpadláshoz tapadó, könnyen odaégő lepénytészta, hanem klassz, vékonyra nyújtható, ropogós-omlós anyag, a finom puha gyümölcsös-marcipános töltelékkel nagyon jól játszik. A vaníliaszósz csak amolyan mentsük-meg-a-tojássárgáját ráadás, mert nálam ismert okokból mindig fehérjehiány van, egy pavlovára vagy angelfoood cake-re esélyem sincs.


Hozzávalók:

20 dkg liszt
12,5 dkg  vaj
10 dkg porcukor
1 tojás

1 üveg magozott meggybefőtt
4 ek. zsemlemorzsa
2 ek. cukor
5 dkg marcipán

-vaníliaszósz:

fél liter tej
3 tojás sárgája
3 ek. cukor
fél rúd vanília


A meggyet szűrőbe raktam, hogy lecsöpögjön.
A lisztet összemorzsolta az aprítógép a hideg vajjal, majd a cukorral és a tojással gyorsan egynemű tésztává gyúrtam. Egyórai hűtőben pihentetés után kétfele osztottam a tésztát, az első felét egy 22X22 cm-es lappá nyújtottam,  ezért  a 20X20-as tepsiben lett egy kis pereme is. Így nem kell vastag szélét képezve körben lenyomkodni majd a tetejét, mert nálunk a Népek a vastag, sült, üres tésztaszéleket általában a tányér szélére finnyáskodják.
Megszórtam 4 ek. zsemlemorzsával, ráraktam a lecsöpögött meggyet, azt a cukorral szórtam és közémorzsoltam a marcipánt. A másik kinyújtott tésztalappal takartam, picit összenyomkodtam a peremet és a felső tésztalapot, és villával megszurkáltam, hogy a gőz távozhasson.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt ropogós és omlós lett a tészta, a töltelék épp eléggé szaftos, jöhettett mellé a vaníliaszósz.

A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral és lazítottam 3 ek. tejjel. A többi  tejet a vaníliarúddal együtt felmelegítettem - épp kezdjen gőzölögni, de semmiképp se forrjon, mert akkor a tojás kicsapódik. Kevergetve hozzáadtam a tojásos-cukros keveréket, és kis lángon szorgalmasan kevergetve melegítettem még vagy öt percig, vigyázva, hogy a forrást most is elkerüljem. Hűlni hagytam, ez alatt még sűrűsödik is kicsit, ezután vettem csak ki a vaníliarudat is belőle.

Az anyagmennyiség egy 22 cm-es kapcsos kerek formába is elég.

10 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagggyon klassz kép!

Éva írta...

Igenigen, nagyon szép fotó!

Névtelen írta...

Sajnos nem tudom ezt a lila hátteret kifényképezni... az nem színhelyes...akárhogy erőlködöm a fénnyel. Dea süti a valóságban is ilyen :).

Névtelen írta...

piszke voltam de valamiért egy csomó google szolgáltatás nem jön be egyik böngészőmön se, már megőrülök tőle!!

Rita írta...

Tojásfehérjéimet tojássárgára cserélném - bármilyen szorzós átszámítás érdekel:) Több, mint 50 fehérje van a fagyasztóban...:( De akkor is készítek én is vaníliamártást ehhez a sütihez! (az már olyan mindegy, hogy 53 vagy 56 tojásfehérje...):)

Millie írta...

Tetszik ez a kép, és minden van itthon a sütihez is :-)

Piszke írta...

Rita :)))

Millie, ez direkt kisbabásoknak jó!

Titi írta...

Nagyon aranyosak a kis tésztameggyek is a tetején! :)

Szeretnélek meghívni egy kis játékra, ha van kedved, részleteket itt találsz: http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/04/husveti-ajanlo.html

Névtelen írta...

Nagyon ízléses gusztusos ételek,és képek.

Piszke írta...

Na és milyen finomak !! :))

Related Posts with Thumbnails