2011. április 20., szerda

Kalács, kacsa




Bár húsvétkor a nagy, egyben sütött kalácsra szavazok, ha hirtelen négyre duplázódik a gyerekek száma a házban, akkor jobb, ha nem kell órákat várni arra, hogy kisüljön a  vacsora. Nyilván a húsvét közelsége miatt lett  madárforma, a gyerekek meg annyira tudnak lelkesedni az ilyesmiért, hogy azt se kérik számon, miért nem kakaós tekercs van. 

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
3-3,5  dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
1 egész tojás
5 dkg olvasztott vaj
pár szelet mandula
szegfűbors/bors/szegfűszeg

a fényes mázhoz: 1 ek.cukor 3 ek. víz

A cukorral és 1 evőkanál  elkevert langyos tejben 15 perc alatt megfuttattam az élesztőt, és az összes többi hozzávalóval 15 percig dagasztottam ( nem túl lágy tésztát kaptam), egy porcelán tálban folpackkal lefóliázva a meleg konyhában egy órát kelesztettem.

Ezután enyhén lisztezett munkalapon kézzel néhány perc alatt jól átgyúrtam (menjen ki belőle a levegő nagy része), 16 részre osztottam, kb. 25-30 cm-es vékony rudakat sodortam, egyik végüket csigaként tekertem fel, a másik végüket csak egy kicsit csavartam be, és S alakot formáltam a feltekert tésztából. Szemük szegfűbors, csőrük mandulalap.

180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tesiben kb. 15 perc kellett ahhoz, hogy megsüljenek. A sütés végeztével még forrón cukros vízzel kentem át a kiskacsákat. Nem szoktam a kenéshez tojást használni, mert utálom, hogy nem tudok mit kezdeni a maradékkal....


Némileg átalakított recept A sütés iskolája c. könyvből.

6 megjegyzés:

Anazar írta...

Nagyon bájosak a csibéid!! Azért merem lecsibézni, mert nekem a kacsa kunkori farkincával hápog a fejemben =)

Piszke írta...

Igen, kiskacsaként adtam el a gyerekeknek, de inkább madár :)

Kata írta...

Tök jópofák!:)

Eszter írta...

De aranyosak! :-)

Pixie Pie írta...

Nagyon cukik lettek! :)

Thrini írta...

Ó,de szemrevalók!
Betettelek már az oldalsávba nálam, mert mindig késve látom meg a szuper ötleteket! Mostmár naprakész leszek! :)

Related Posts with Thumbnails