2011. március 7., hétfő

Expressz kenyér vasárnap estére




Igaz, ma már hétfő van, de remélem, nemcsak velem fordul elő, hogy vasárnap este hatkor rájövök, hogy 1. nem dagasztottam kenyeret hajnalban, 2.sötét és hideg van, de leautózni a város másik végében lévő pékhez a fenntartható fejlődés követelményeibe ütközik, 3. még egy vacak félkész védőgázas cucc sincs itthon, 3. sőt, arra se voltam képes, hogy kettő táján bepakoljam a kenyérsütőt és megnyomjak három gombot. Ilyen hanyag hozzáállás mellett nem csoda, hogy az írek jutnak eszembe, akik az ilyen problémákat a szódás/sütőporos kenyérrel megoldották. (vagy ettek krumplit, de ez most a recept szempontjából mellékes) Tökéletesen megtévesztőre sikeredett, senki nem reklamált, bár felvetődött hogy akkor a) süssek palacsintát b) pizzát c) csináljak bolognait d) rengeteg sült krumplit de a támadásokat visszavertem azzal, hogy akkor másnapra nem lesz a sajtos-majonézes-sonkást tízórai szendvicshez kenyér. Erre felvetődött lehetőségként az iskolai büfé überkirály melegszendvicse, de akkorra meg már kész is volt a cipó.

Hozzávalók:

35 dkg liszt
2 tk sütőpor
1 150 gr-os joghurt
kb 0,8 dl víz
3 dkg vaj
1 tk. só

A száraz hozzávalókat összekevertem, a vajat felolvasztottam,  a joghurtot mérőpohárba raktam és felhígítottam annyi vízzel, hogy összesen 2,4 dl legyen. Mindent 1 perc alatt  simára összedolgoztam a  mixer dagasztófejével, egy szögletes.22 cm-es  fém sütőformát sütőpapírral béleltem, beletettem a veknire formázott, réteslisztbe forgatott tésztát, a tetejét éles, vizezett késsel mélyen bevágtam és 180 fokon 45 percig -tűpróbáig -   sütöttem, a vége felé a tetejét lazán takartam.

A legelső találat nyert a gugliban, nem tévedés :), kicsit alakítva, tojás nélkül, csak sütőporral.

6 megjegyzés:

flatcat írta...

:)))
Ez a bevezetés igazán meghozta a kedvem a kenyérhez. :)

Névtelen írta...

Szia!

A hozzávalókból kimaradt a vaj mennyisége. A leírásban említesz vajat, de ott nem szerepel...

Piszke írta...

Bocsánat jav!

Névtelen írta...

Köszönöm, így már viszem is a receptet! Nagyon jól néz ki, gyors is, egyszerűen szuper!!!

t3v, az okostojas írta...

hehe, ez jó! sőt, maradék tojásfehérjében is első vagyok :)

Névtelen írta...

Megcsináltam ezt a receptet,de szerintem ami fotó fel van téve nem a recept fotója.35 dkg lisztből nincs ilyen magas k,nagy kenyér....

Related Posts with Thumbnails