2011. március 30., szerda

Csokitorta 3.0.



Viszont cukor összesen csak 4 dkg van  az egész tortában, abszolút diétás, főleg, hogy  egy vékony szelet után 3 napig nem kíván az ember lánya csokoládét egyáltalán. Esetleg... még egy kicsi szeletet ebből a sütiből.
Ennél a csajnál láttam a receptet - sose értem, mi vezet valakit, hogy olyan videót tegyen fel a netre, amin tortakrémkavarás közben zenére riszál, de hát ettől tarka a világ -  , és  igazából a mázba szerettem bele....

Hozzávalók: (24 cm-es formához)

kekszalap:
10 dkg zabkeksz (Győri Édes)
10 dkg mogyoró
2 ek. porcukor
3 ek. kakaó
6 dkg olvasztott vaj

csokikrém:

25 dkg étcsoki
3 dl tejszín
2 egész tojás
1kk. vaníliakivonat
csipet só

máz:
5 dkg étcsoki
2 ek. tejszín
1 ek méz
1 ek. víz

A sütőt 175 fokra előmelegítettem
A kekszalaphoz mindent betettem egy aprítóba, és addig daráltam, amíg a mogyoró is egészen aprószemű lett a keverékben; hozzáöntöttem az olvasztott vajat, elkevertem és a kapcsos tortafomába egyengettem úgy, hogy 3 centis pereme is legyen. 10 percig sütöttem az alapot 175 fokon, rácsra téve  kihűtöttem.

A krémhez a tejszínt felforraltam, a felaprított csokira öntöttem és pár perc állás után egy kanállal simára kevertem. Beleütöttem a két tojást, hozzáadtam a vaníliakivonatot, sót,  összekevertem, igyekezve, hogy ne verjek bele sok levegőt, mert akkor ronda buborékos lesz majd a süti teteje. (A kekszalapra öntöttem a krémet és 175 fokon 20 percet sütöttem. (Ha sok a buborék, egyszerűen óvatosan az asztallaphoz kell csapkodni a formánkat párszor mielőtt a sütőbe tennénk.) A sütés végére kicsit megemelkedik a krém, de a hűlés során szépen visszalapul.

A mázhoz a tejszínt a vízzel és a mézzel  felforrósítottam, az aprított csokira öntöttem, simára kevertem. A  kihűlt torta közepére öntöttem,  körbeforgattam a formát - ha ez jól sikerül, nem is kell semmivel hozzányúlni, szépen, fényesen, egyenletesen és   hajszálvékonyan terül el  a torta tetején.

Hűtőbe ne tegyük, a ganache krém kemény lesz; tökéletes úgy kb. 2 órai pihentetés után, akkor még szebben vágható, mint ahogy a képen sikerült.


14 megjegyzés:

Erika írta...

Ez gyönyörű!
Meg kell csinálnom! Úgyis olyan rég ettem ilyen töménységű tortát!:)

Marsbéli Andi írta...

Mandulával is működik szerinted? Csak az van itthon, de muszáj megcsinálnom:)

Éva írta...

Azért a videó végén az a kacsintás kutyával is tud valamit!:)

phzs írta...

ach....

Piszke írta...

Szerintem igen, vagy csak sima 20 dkg keksszel ic. Viszont a mogyoró dob egyet az ízen, a mandula semlegesebb.

Vesta írta...

És a csaj pisztáciás macaront is tud riszálni!

alchri írta...

Gyönyörüen néz ki,ilyen fényes mázat még nem is láttam! Köszönet a receptért, lementve;)

Marsbéli Andi írta...

Megcsináltam. Halálos.

Borbély Anita írta...

Nagyon tetszik. Ki fogom próbálni. :)

Névtelen írta...

Hú de kegyetlen!

saffron írta...

Piszke,
Úgy látszik, ez egy ilyen nap. :-) Köszönöm a receptet! Újráztam már párszor...
http://oemnia.blogspot.com/2011/09/csokoladetart.html

Névtelen írta...

Szia Piszke!

Szeretném megcsinálni ezt a tortát karamelles változatban, úgy, hogy az eredeti csokikrémbe a csoki helyett dulce de leche-t teszek, szerinted megállná a helyét?

Köszi szépen!

Bea

Piszke írta...

Mivel van tésztából pereme a tortának, biztos nem folyna ki, viszont szerintem sütni nem kellene, hiszen akkor csak felmelegszik és elfolyósodik. Ha kap plusz tejszínt, akkor szerintem muszáj lesz bele zselatint tenni, a tejszínt felvered, cukrozni nem kell, és ahány deci a dulce de leche és a tejszín együtt, annak a felét veszed zselatinlapdarabnak. na szóval: hat deci anyaghoz 3 zselatinlap. De ha a hűtőben egyébként elég kemény a dulce de lece, akkor meg csinálhatod úgy is, hogy mondjuk 3 dl belőle, egy deci tejszínnel simára keverve, hűtve, és a tetejére vékony étcsoki réteget olvasztasz, és jól lehűtöd megint.

Minden mennyiség a dulce de leche sűrűségétől függ, én itthon elég megállósat csinálok, az hűtve biztos nem folyik szét a tortából, de magában nagyon töménynek találnám!

Névtelen írta...

Köszi szépen!

Zselatint nem használok, agar-agarom van itthon, viszont túl sok tapasztalatom még nincs vele.
A torta egy argentin srác szülinapjára lesz (ezért a dulce de leche) és én sajnos nem fogom látni felvágva, vagyis túlságosan nem kísérleteznék, inkább megcsinálom a csokikrém 3/4-ét és utána egy vékony réteg dulce de leche, majd a máz :)

Köszi mégegyszer!

Bea

Related Posts with Thumbnails