A beiglik mellé még túlzás lenne, ezért omlós-vajas aprósütivé alakult, le nem írnám, hogy ökörszem vagy thumbprint cookie, pedig valójában olyasmi, zserbósan. A tészta-töltelék arány az eredetihez képest nehezen tartható, de utóbb kiderült, hogy a házi barackdzsem/darált dió krém jól bírja azt a 10 percet a sütőben, nyugodtan lehet jobban púpozni, és lehet persze a csokivonalon is erősíteni; csináltam félig mártottakat is, de azok nem néznek ki ennyire jól ;). Mindenesetre erősen közelít a zserbó-élményhez, ha a zserbótöltelék-fetisiszták vagyunk, akkor ragasszunk össze kettőt, csak növeljük az előre elkészített töltelék mennyiségét....
Hozzávalók: (45-50 db-hoz):
20 dkg vaj
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 kk. vaníliakivonat
fél csapott kk. só
1,5-2 evőkanál tejföl -ha a tésztát túl omlósnak/ törősnek találjuk, ez a liszttől is függ
1,5-2 evőkanál tejföl -ha a tésztát túl omlósnak/ törősnek találjuk, ez a liszttől is függ
-a töltelékhez:
7 dkg darált dió
kb. két evőkanál sárgabarackdzsem
- étcsokoládé a bevonáshoz
A vajat és a lisztet hidegen morzsássá aprítógépeztem, majd kézzel homogénre gyúrtam a porcukorral, sóval és a vaníliakivonattal. 3 cm átmérőjű két rúddá alakítottam és egy éjszakára a hűtőbe raktam. (De minimum 1 óra szükséges)
A hűtőből kivéve a rudakat kb. 1 centis szeletekre vágtam és golyóbisoztam. Kicsi dió nagyságú az ideális méret, még nem terül a sütőben hatalmasra, de elég tölteléket bele lehet pakolni. A tésztát ilyenkor hagyni kell felmelegedni, mert különben repedezik, amikor a golyók közepét lyukasztgatjuk a töltés előtt. A tésztában nem tévedés, nincs tojás, vagy más folyadék, ezért lesz sokkal omlósabb, viszont kényesebb. Ha valakinek ez nem szimpatikus, inkább kevés tejföllel vagy tejszínnel lágyítsa...
Szóaval a golyók közepébe mély lyukat nyomtam - nem ujjal, ld.thumbprint, hanem egy gömbölyű végű borosüvegzárral, megtöltöttem a dió-lekvár keverékkel - egészen sűrű, tejfölszerű állaga legyen - , és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem. Ekkor még igen érzékenyek a kekszek, de tovább sütni, kiszárítani nem kell; 2 perc után rácson hűtöttem ki.
A csokimáz opcionálisan kerülhet alulra, féloldalt, áthúzva, kinek hogy szimpatikusabb. A töltelékben nincs cukor, a tészta a klasszikus omlós arányoknál több cukrot tartalmaz.
18 megjegyzés:
Gyönyörűségesek! Legszívesebben rögtön beléjük harapnék:)
Nagyon-nagyon szépek!!
Piszke!
Ezek tényleg csodaszépek!
Figyelek azért, mert nem írok! nagyon szépeket és finomakat alkotsz mostanában is!:))
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Köszönöm! Eldugtam ám őket...
Nagyon csinos kis darabok:)
Piszke!
MOst sült ki, ez valami csoda, most azt hiszem bekeverem a második adagot mert kimaradt elég sok töltelék:-
Köszi a receptet!
Boldog Karácsonyt, Piszke!
Piszke!
Még 24-én elkészült, de legközelebb nagyobb "lyukat" csinálok bele, mert az én ízlésemnek túl kevés volt benne e töltelék... Vagy csak mások voltak az elvárásaim, tömény zserbó-ízt vártam :-) De nagyon finom, köszönöm a jó ötletet!
Igen írtam, hogy a klasszikus zserbóhoz képest kicsit gyengébb a töltelék- arány - vagy nagyobbat kell harapni a közepéig :D Az én borzáróm szép nagy gömböc végű, így nagyjából elégedett voltam.
Zseniális az ötlet, a látvány sem akármilyen! Szerintem kipróbálom, köszi!
Hú de hűha!
Ha nem szólsz a bejegyzésem után nem jutok ide... Szerintem ezt is megpróbálom GM verzióban. Alig várom, hogy időm legyen rá.
Maradok hűséges olvasód. (egész ki kincsesbánya van itt nálad!)
Nagyon örülök, hogy tetszik a blog, válogass a receptekből és szerezz vele örömet a szeretteidnek...Gratulálok a gyönyörű családodhoz!
Szia Piszke, szia Lányok!
Gondoltam húsvétra jó kis süti lesz ez, gyorsan meg is van, de nagyon nem sikerült. Nem tudom mi a titkotok, hisz látom más is elkészítette. Nem vagyok kezdő sütő - nem mintha ez bármit is számítana -, de ezzel nagyon melléfogtam. Ritkán teszek ilyet, de konkrétan a kukában landolt ...
Hiába pihentettem a tésztát, az egész szétrepedt, de úgy, hogy nem lehetett beletölteni a diót. Újragurigáztam 2 tepsivel, de nem segített. Egyet megsütöttem, gondoltam magunk megesszük ha ronda is, de a többihez már nem volt türelmem. Nem értem mi lehetett a gond. Volt-e már így valaki...? Elég bosszantó, ez lett volna a húsvéti sütim, hát holnap kezdhetek vmi újat :(
Kimi :(
csak az nyugtat meg ilyenkor, hogy tényleg beírták más kedves emberek hogy sikerült, mert virtuálisan nehéz bizonygatni, hogy de ilyen lett tényleg, mint a képen van, ha egy akár tapasztalt háziasszonynak nem sikerül!
első ami eszemben jutott: Vajjal csináltad? Mert ez margarinnal nem működik!
a második: a liszt. Ha túl sok folyadékot vesz fel (mert az a vajban is van - 20%nyi) akkor sokkal törősebb és szárazabb lesz a tészta.
Most karácsonykor és pár hete is megsütöttem (újságba ráadásul, úgyhogy izgultam) - és nem tapasztaltam ilyet.
-harmadik: a golyók mérete. ha túl kicsik, akkor talán nem tartja meg magát a tészta akkor, amikor lyukasztod a közepét. Esetleg nagyobb golyó vagy kisebb lyuk segít a helyzeten és körbe is foghatod lyukasztás közben a golyóbist a mutató és hüvelyujjaddal.
Tény hogy nagyon érzékeny tészta, még az jutott eszembe, hogy lehet kicsit a vajtartalmán lágyítani, ha 1-1,5 ek tejfölt is hozzáadsz.
Margarinnal felcserélhetem a vajat?
nem tudom... még sosem próbáltam! Biztos kevesebb kell belőle, mint a vajból, kb.10%kal csökkenteném a mennyiséget.
Megjegyzés küldése