Ő az. Igen. A legeslegjobb. És egyszer egy évben van karácsony, tehát mindenki, aki jó volt, megérdemli a drága juharszirupot, a drága pekándiót és belőlük ezt a kekszet. Ha kisült, gyorsan zárjuk magunkra a konyhaajtót, különben még langyosra se tud hűlni.
A juharszirup dominál talán benne, még akkor is, ha az "A" tipusú, enyhén karamelles fajta (dm Alnatura) és bár pekándiót leginkább csak diákcsemegében lehet látni (jó, biztos, a Culinarisban tartanak, de ha valaki tud megfizethető kategóriájú lelőhelyet, ne habozzon kommentelni; kóstoltam nemrég Savannah-ból, és igen, ott is aranyárban adják, hiába tele pekánnal az egész állam) de ősszel volt az az Aldiban egészen emberi áron, na abból dugtam el ehhez a kekszhez, előre megfontolt szándékkal. Viszont a juharszirup kivonat szerintem már nem hiányzott belőle, így jó egyensúlyban volt a két ütős résztvevő.
Hozzávalók: (45-50 kekszhez)
22 dkg vaj
15 dkg cukor
1 nagy tojás sárgája
0,6 dl juharszirup
35 dkg liszt
fél tk. só
5 dkg aprított pekándió a tésztába
és kell rengeteg a tetejére, de anélkül is finom
1 tojás a kenéshez
barnacukor a kekszek megszórásához
A liszet és a sót átszitáltam, és belekevertem az apróra vágott pekándiót. (Ne hagyjuk ki a szitálást, nincs sütőpor a tésztában.) A cukrot és a szobahőmérsékletű vajat kézi robotgéppel a legnagyobb fokozaton habosra kevertem. Hozzáadtam a juharszirupot és a tojást, majd alacsony sebességen fokozatosan a lisztet. A tésztából lisztes kézzel lapos korongot formáztam és másfél órára betettem a hűtőbe.
A pihentetés után lisztezett munkalapon gyorsan alig fél centi vékonyra nyújtottam, öt centis köröket szaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, tojással kentem, cukorral szórtam és egy fél pekándióval dobtam meg a külcsínt. (Na ehhez kellett volna komolyabb mennyiségű dió, de a sima diósak is fogytak rendesen.)
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt sültek a szélükön aranybarnára, rácson hűltek ki.
Martha Stewart receptje.
7 megjegyzés:
Isteni lehet
Nagyon guszta :)
Sztem ezek karácsonyfadísznek sem lehetnek utolsók...
Mi tavaly Lidlben vettünk pekándiót, nagyon jó minőségű volt.
Zsófi
LIDL Mogyoródi út
kedves Piszke!
Nincs esetleg tipped, hogy ezt a csodát hogy lehetne sütés után puhán tartani?:) Nagyon köszönöm!
Boldog Karácsonyt!
A juharszirup úgy viselkedik benne, mint a méz, szóval várni kell... fémdobozban. de ha melléraksz egy félbevágott almát, akkor szerintem 1-2 nap és omlósak lesznek!
Megjegyzés küldése