2010. február 26., péntek

Chilis-narancsos vadlazac



Tévedtem. Hát szeretik, persze. Nemcsak a pisztrángot. Milyen kiváló ízlése van a gyerekeimnek...
Ráadásul környezettudatosak is, mert egy régi NG-ban látták a nagyipari lazactenyésztés képeit (sokkal, de sokkal rosszabb, mint a legzsúfoltabb csirkegyár, - aquakultur, persze...) , és igen meg voltak elégedve, hogy nem, mi nem ilyen szegény halakat eszünk, hanem olyat, amit tisztességgel kihorgászva fogtak ki az óceánból - legalábbis ezt állította a SPAR a filé csomagolásán, és nem antibiotikumba és béta-karotinba fullasztott beketrecezett jószágok voltak a boldogtalanok.

Szóval legközelebb dupla adagot kell venni, a filé tökéletes volt, és emberi áron lehetett hozzájutni - lazacból nem kell féltányérnyi adag, hiszen a legzsírosabb húsú halak egyike, ráadásul esszenciális - vagyis a szervezet által elő nem állítható - omega-3 zsírsavat tartalmaz. De nem ezért eszzük, hanem mert finom. És az omega-3 hő hatására úgyis tönkremegy, az eszkimók meg a japánok nyersen eszik ezeket a halakat, ők tudnak valamit...


Hozzávalók:

személyenként egy 10-12 dkg-os lazacfilé

- és négy személyre:

2 ek. durvára őrölt színesbors-keverék

1 kis csokor petrezselyem

5 dkg vaj

1 zöld thai chili

1 nagy narancs lereszelt héja és leve

2 lap mélyhűtött vajastészta

12 kisebb krumpli

kevés olivaolaj

A sütőt 200 fokra előmelegítettem.

A krumplikat meghámoztam és egy evőkanálba tettem, majd késsel a kanál széléig vágva nagyon sűrűn, és amennyire lehet, egyenletesen bevagdostam. Sütőpapírral bélelt tepsibe kerültek kevés olivaolajjal megkenve, és elkezdtem sütni.

A halszeleteket szárazra töröltem, kicsi narancslével csepegtettem, olívaolajjal bekentem és megforgattam a színesbors-keverékben, reszeltem kis narancshéjat is rájuk.

A kiolvadt vajastésztát másfél centis hosszú csíkokra vágtam, 3-3 csíkkal körbetekertem ferdén, sávszerűen a halszeleteket. Ekkorka krumpliknak 45 perc kellett, ezért 25 percnél raktam be a lazacot melléjük.

Amíg sült minden, a vajat a reszelt narancshéjjal, az apróra vágott petrezselyemmel és a szintén apróra vágott zöld chilivel kikevertem.

A sütőből kivéve a lazac kapott még némi narancslevet és kis halmokat a csípős narancsos fűszervajból - aHasselback krumpliknak(bocsánat, burgonyáknak) már csak sima vaj és kevés petrezselyem jutott.



Ja, és hogy mirelit vajastészta meg fagyasztott lazacfilé... gasztroblogger az ilyen...


7 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Én meg fagyasztott makrélát vettem u.ott és finom volt. Bár azt nem tudom hogy igazi volt-e vagy rajzolták.

nokedli írta...

ettöl most itt menten elájulok! annyira jól hangzik és olyan szépek a fotók, hogy ki nem fogom bírni jövö hévégéig, aíkor majd el tudom készíteni!!!!

Piszke írta...

Tényleg nagyon finom lett és borzasztó egyszerű is, épp gondolkoztam azon hogy lecseréljük a karácsonyi menüben a pisztrángot vele.

Zsiri írta...

Ha gondolod nézz be hozzám :)

Névtelen írta...

Ez konkrétan melyik Spar?

Voltam már 9-ben a héten, de sehol nem láttam lazacot, vadlazacot.

Nagyon megkívántam, egy útbaigazítást megköszönnék.

Piszke írta...

Ez csak akcióban szokott Sparban lenni. De az Alidban és a Lidl-ben rendszeresen látom. Két szelet, 250 gr van egy dobozban!

Piszke írta...

Ugyanez van sima lazacban is fagyasztottban mindkét helyen rendszeresen.

Related Posts with Thumbnails