2009. szeptember 15., kedd

Baklava



Függőségnek talán nem mondanám, de hogy nyár óta mindig tartok otthon kész rétestésztát, az sok mindent elmond. Lehet persze arra fogni, hogy kísérletezem, azért, hogy megtaláljam azt az ízt, ami a nyaralás alatt beindította a baklava-függés agyi receptorait (vagy mi), de valójában azért, mert mostmár két baklava-rajongó van a családban. Sokezer évvel ezelőtt, emlékszem, hogy az Ember mindig felvetette, hogy mozi után kerüljünk a török felé a nyugati közelében, csakhogy randi ürügyén baklavát ehessen, dehát elnéztem én ezt neki. Jó édes, mi ebben a kunszt?? Nem mellesleg minden egyes szeletke legalább 2000 kalóriát tartalmaz, vihetnék az űrhajósok kompakt kajaként a Mars-utazásra. Sajnos a kalóriaértéke azóta sem csökkent, sőt majdnem biztos vagyok benne, hogy az itthoni változat húzósabb, úgyhogy szörnyű lekifurdalással terhelt időszak jön; hazaesünk a munkából, mindenkinek kopog a szeme, bedobunk egy szeletke baklavát, egyúttal búcsút mondhatunk a vacsorának.

Mivel az én kedves kollégáim megajándékoztak egy hihetetlenül gyönyörű és borzasztóan informatív szakácskö
nyvvel (tipikusan olyan darab, amit látva az ember sóhajtozik a kirakat előtt és azután gyorsan rendel interneten öt regényt az árából, és vágyakozik tovább), azt is el tudom még regélni a baklaváról általában, hogy az egyik legrégebben ismert sütemény, és valószínűleg az asszírok találták fel a Kr. e. 8. században, így nem nagyon van értelme szerzői jogi vitákba bonyolódni róla, főképp, hogy ahány ország a Balkántól Görög- és Törökországig és az indiai szubkontinensig, annyiféle baklava.

Görögországban az úgynevezett phyllo-tésztából készül, ami nagyjából a mi itthoni rétestésztánk megfelelője. Korfun egy útmenti pékségben - a rengetegféle pékáru mellett - hihetetlen sokféle szirupos baklava-szerűséget árultak, és rendszeresen megálltunk feltankolni a készleteket; ez a baklava ott csiga formájú volt volt, picike, épp egy falat, narancsos sziruppal, mogyorós töltelékkel. Csigát tekernem a rétestésztából úgy, hogy felülről ne látszódjon ki a töltelék, hanem ott is kétrét hajtott legyen a tészta, nos, reménytelen kísérletnek bizonyult. Így maradt a klasszikus rombusz forma és a többlapos rétegzés, az íz pedig majdnem megközelíti a kint megismertet, ha dupláznám a cukrot meg a szirupot, lehet, el is érné...

Baklava ügyben pedig köszönöm Fahéj és Feta kedves segítségét.


Hozzávalók: ( 25 X15 cm-es jénai tál)

fél csomag kész rétestészta

20 dkg vaj

20 dkg mogyoró

2 narancs lereszelt héja

30 dkg finomszemcsés cukor

-a sziruphoz:

2 dl narancslé ( kb. 4 narancs leve)

2 narancs lereszelt héja

20 dkg cukor

1 ek. méz

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

A jénai alját megkentem olvasztott vajjal, réteslap, olvasztott vaj, réteslap, olvasztott vaj. Ezután került rá a töltelék, darált mogyoró, reszelt narancshéj és 3 csapott ek. cukor rétegenként, majd az újabb réteslap, szintén vajjal kenve. A 6. rétegnyi töltelék tetejére 2 vajjal megkent réteslap került, és ennek a tetejét is megkentem vajjal. Az összeállított süteményt egy éles késsel rombusz alakban az aljáig bevágtam.






A sütőben 35-40 perc alatt gyönyörű aranybarnára sült, és ami fontos, a belsejében is megolvadt a cukor.

Amíg sült, elkészítettem a szirupot. A hozzávalókat a méz kivételével összekevertem, forralva-kavargatva főztem míg a szirup kezdett besűrűsödni, majd belekevertem a mézet is.

Amikor a tészta már csak langyos volt, meglocsoltam a sziruppal. Ez lényegében azt jelenti, hogy majdnem állt a szirup a baklaván, de mivel a bevágások fölött is szorgalmasan locsolgatni kell, a szirup nagy része szépen beivódik a süteménybe.

Ez a mennyiség, bár kicsinek tűnik, nagyjából 3 napig biztosította két felnőtt és egy kísérlezetőbb kedvű gyermek visszafogott baklava-igényét, nagyjából 20 rombuszka jött ki belőle.

Valóban frissen a legfinomabb, de alufóliával takarva a harmadik napon se lökdöste tovább senki azzal, hogy ez már ehetetlen - köszönhető, gondolom a szirupnak, illetve hogy mindig csak az aktuális mennyiséget emeltük ki a tálból. További előnye ezenkívül, hogy lényegében nem kell hozzá tudni - a kész réteslap miatt - se sütni, se főzni.


Fahéj és Feta mellett a strandon beszerzett "Greek Cookery" könyv volt a segítségemre.



8 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Déli határainktól lefelé minden nagymami tud baklavát sütni. Ha a törökök maradtak volna még egy hosszú hétvégét, akkor nálunk is ez lenne a desszert a vasárnapi rántott hús után. A fogorvosok ajánlásával!

Ízbolygó írta...

A baklava valóban durvánsok kalóriát tartalmaz. Ez a szirup....20 dkg cukorral, tényleg komoly.
De biztosan isteni finom lehet. Most bármennyit be tudnék tolni belőle...:-))))

Piszke írta...

A 20 dkg a felére csökkentett mennyiség! A görög receptben 40 volt.

Ha ügyes leszel viszek a szülészetre ;)

Ízbolygó írta...

Nemá! 40 dkg????? Az milyen komoly!
Ügyes leszek:-) Ígérem!

Ancsa írta...

Milyen mogyoró kell hozzá? Földi vagy ami a bokrokon terem? Natúr vagy pörkölt?
Köszönöm

Piszke írta...

A bokros :), nekem most volt a fagyóban készen vett darált készlet, de hamarosan befogom egy kis mogyorótörésre a népeket, mert még a tavalyi termésből is van. Megpirítani nem kell, de a héja egy részétől sajnos csak úgy lehet negszabadulni, ha üres serpenyőben közepes láng felett kevergeted pár percig, és egypár papírtörlő között, ha kihűlt, megsodorgatod kicsit. Azután lehet darálni. Ezt ki lehet hagyni, de attól tartok, kicsit kesernyésebb lesz a mogyoróíz.:(

Ancsa írta...

Köszönöm:)

Ancsa írta...

Köszönöm:)

Related Posts with Thumbnails