2008. július 29., kedd

Zsályás-baconos csirkemellcsigák



Sok szerettel ajánlom Cserkének és Loriennek...valahogy leálltak a csigafrontról és hiányzik!!

Egyébként Piszke vagyok, zsályafüggő... Annyira nem sajnáltam ebből sem a zsályát, hogy a család egyetértett abban, hogy esetleg lehetett volna kevesebbet is beletenni... Dehát ott a hatalmas, mindentkibíró zsályabokrom a kertben, egyenesen rálátni a konyhaajtóból, és ugye minél többet szedem, annál jobban hajt - ami egyébként érthetetlen, hiszen a talajban semmi tápanyag nincs, ebben biztos vagyok. A zsálya pedig - különösen a májusi friss hajtása - , pedig lényegében mindenre jó gyógyír: torokgyulladás vagy bonchitisz, álmatlanság vagy kígyóharapás - egyszerűen muszáj mindig kéznél lennie, azt hiszem, egyértelmű.


Hozzávalók (4 személyre) :


2 egész (vagy 4 fél ??...szóval ami két csirke melle volt) csirkemell
15 dkg bacon
1 csokor zsálya
néhány ek. olaj



A csirkemelleket kissé téglalaposabbre alakítottam - a lehulló darabok és az alsó része hova ment?? : igen! kockahusinak a kiskorúaknak - és kiklopfoltam. Beborítottam őket bacon-nel és zsályalevelekkel. Ezeket, ugye, lehet ritkábban is rakosgatni, mint én. A szeleteket feltekercseltem, és a tekercsek szélességétől függően három vagy négy fogpiszkálóval megtűztem a teljes keresztmetszetükben. Ezután 1,5-2 cm-es darabokra vágtam a tekercseket úgy, hogy minden csigát rögzített egy fogpiszkáló. Kívülről sóztam, és kevés forró olajban teflonserpenyőben mindkét oldalukat megpirítottam, majd lefedve, 1 dl fehérbort utánuk öntve még tíz percig pároltam.


Egy kis ratatuille figyel oldalt, de azért volt hozzá petrezselymes krumpli is.


Lajos Mari receptjét a Nők lapjából egyszerően muszáj volt a csiga- zsálya kombináció miatt kipróbálni. Finom!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne gondold, hogy leálltam, csak szemérmesen titkolom:)
Lehet, hogy Lorien is így van vele.
És igen, a zsálya is...
Most meg, hogy megtudtam, kígyómarásra is jó, gyorsan ültetek még egyet. Egyébként szeretik a csigák is és nekem fontos, hogy tápláljam őket.

Névtelen írta...

Hah, ezt én is jól kinéztem a Nők Lapjából, gondoltam el kellene használni a kertemben található óóóóóóriási kazal zsályából valamennyit.... (úgylátszik ez a klíma jó a zsályának :-)
N.

Piszke írta...

Cserke, ne titkold...
Satkukac, szerintem a talaj az oka.. az a vacak.. a levendula is úgy nő...

Related Posts with Thumbnails