Magyarul crumble, ugye. És tény, hogy a fényképen egyáltalán nem látszik, de a gyümölcs fele igenis piszke (egres) volt, csak valahogy beleolvadt a tésztába sütés közben. Sűrű elnézést, hogy így le vagyok maradva, de piszkét még látok a boltokban, és eredetileg csak azzal készült volna, - hiszen a név kötelez - , ha rendes az idei termés... ribizli viszont volt bőven, így a két savanykás gyümölcs összeházasítása nem tűnt nagy hibának. Nigella receptjét követtem majdnem betű szerint, de meg kell mondjam, hiába volt finom nagyon, Mamma mennyei almás crumble-jének a nyomába se léphet.
Egy dologban tértem még el a recepttől: a 20 cm-es tortaformát kicsinek ítéltem és igazam volt. Nigella vendégei tuti vastag és fojtós tésztát kénytelenek legyűrni, ha ezt kapják desszertnek. Így viszont jó volt a tészta-gyümölcs arány, még annak ellenére is, hogy a vaj felét először egész egyszerűen elfelejtettem összemorzsolni a liszttel, így mit volt mit tenni, felolvasztottam és gyorsan az egész tetejére locsoltam már a sütőből kikapva...
Hozzávalók:
- a tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg cukor
17,5 dkg vaj
fél csomag sütőpor
5 csomag vaníliás cukor
-a töltelékhez:
35 dkg piszke
35 dkg ribizli
1 ek cukor
1 ek víz
1 tojás
5 ek tejszín
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A nagyon hideg vajat felkockáztam és a sütőporral elkevert liszttel morzsalékosra aprítógépeztem (villával is össze lehet morzsálni, csak úgy lassúbb). Hozzákevertem a cukrot és a vaníliás cukrot és a hűtőbe raktam.
A megtisztított gyümölcsöket ( nem mondom, a piszke tisztítása kissé idegölő szerintem) a cukorral és a vízzel egy lábasban pár percig összeforraltam. A ribizli jó érett volt, így a gyanúsan sok léből egy decinyit leöntöttem, ami később jó húzásnak bizonyult. A tejszínt és a tojást 1 káváskanál cukorral felvertem és a kissé kihűlt gyömölccsel összekevertem.
Ezután az egészet kivajazott kerek 24 cm-es formába öntöttem, és rászórtam a morzsatésztát. (Utóbb meg rálocsoltam körbe-körbe a vaj feolvasztott másik felét.)
35 perc alatt szép aranyszínűre, de még alul leveses-gyümölcsösre sült - a piszke viszont felszívódott :) . Nálunk másodikféleként futott, de igazából egy nagy adag vaníliafagyival, desszertként az igazi.
Nigella receptje a a Domestic Goddess-ből. A cukor sima répacukor volt, a bodzaszörp helyett pedig a gyümölcsmártásba és a tejszínes keverékbe is az került.
Egy dologban tértem még el a recepttől: a 20 cm-es tortaformát kicsinek ítéltem és igazam volt. Nigella vendégei tuti vastag és fojtós tésztát kénytelenek legyűrni, ha ezt kapják desszertnek. Így viszont jó volt a tészta-gyümölcs arány, még annak ellenére is, hogy a vaj felét először egész egyszerűen elfelejtettem összemorzsolni a liszttel, így mit volt mit tenni, felolvasztottam és gyorsan az egész tetejére locsoltam már a sütőből kikapva...
Hozzávalók:
- a tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg cukor
17,5 dkg vaj
fél csomag sütőpor
5 csomag vaníliás cukor
-a töltelékhez:
35 dkg piszke
35 dkg ribizli
1 ek cukor
1 ek víz
1 tojás
5 ek tejszín
A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A nagyon hideg vajat felkockáztam és a sütőporral elkevert liszttel morzsalékosra aprítógépeztem (villával is össze lehet morzsálni, csak úgy lassúbb). Hozzákevertem a cukrot és a vaníliás cukrot és a hűtőbe raktam.
A megtisztított gyümölcsöket ( nem mondom, a piszke tisztítása kissé idegölő szerintem) a cukorral és a vízzel egy lábasban pár percig összeforraltam. A ribizli jó érett volt, így a gyanúsan sok léből egy decinyit leöntöttem, ami később jó húzásnak bizonyult. A tejszínt és a tojást 1 káváskanál cukorral felvertem és a kissé kihűlt gyömölccsel összekevertem.
Ezután az egészet kivajazott kerek 24 cm-es formába öntöttem, és rászórtam a morzsatésztát. (Utóbb meg rálocsoltam körbe-körbe a vaj feolvasztott másik felét.)
35 perc alatt szép aranyszínűre, de még alul leveses-gyümölcsösre sült - a piszke viszont felszívódott :) . Nálunk másodikféleként futott, de igazából egy nagy adag vaníliafagyival, desszertként az igazi.
Nigella receptje a a Domestic Goddess-ből. A cukor sima répacukor volt, a bodzaszörp helyett pedig a gyümölcsmártásba és a tejszínes keverékbe is az került.
2 megjegyzés:
Dobjál egy mailt, ha nem fogy, átugrok a maradékért:)
Csak legyűrtük...én mindennap meg tudnék enni ilyet, de sajnos nem tehetem:(
Megjegyzés küldése