2008. április 6., vasárnap

VKF! XIV. Tokaji borhabkrém


Dúsan terített királyi asztalok tomboló, vaskos sültjeit aranykezével csitító kemény arcélű, nemes borkülönlegesség... Nem, nem őrültem bele a VKF! ehavi fordulójába. Ez csak egy idézet az 1995-ös száraz tokaji szamorodni palackján található borajánlóból.
Régen hallgatott már a szekrényben, mert forduló ide, forduló oda, nem vagyunk igazán tokaji - rajongók. Attól még természetesen kiváló bor, és mostmár eredetvédetten magyar, úgyhogy joggal lehet magyaros menü része - éppcsak itt nem folyékony formában, hanem desszertként elkészítve. Bevallom, csak most vettem észre, hogy száraz bort használtam, de ez cseppet sem ártott a borhabkrémnek. Ha könnyű, elegáns desszertet akarunk feladni egy gyomrot kevésbé kímélő vacsora végén, biztos sikerre számíthatunk vele.

Hozzávalók:

3 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dl tokaji szamorodni
1 kk. zselatin
1,5 dl tejszín
1 nagy ek. mazsola

Fél deci borral összemelegítettem a mazsolát és állni hagytam.

Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gőz fölött egy másik lábasban a többi bort, a cukrot és a tojások sárgáját kézi habverővel addig vertem - kb. 15 perc - amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihűl a krém - ez pár perc volt csupán.

A zselatin egy kevés vízzel megáztattam, majd a mazsolákról leöntöttem a bort, újra megmelegítettem, a zselatinra öntöttem, kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémben elkevertem.

A tejszínt habbá vertem, és óvatosan, de határozottan elkevertem a krémmel.

A poharak aljára mazsola került, erre adagoltam a krémet, és jól behűtöttem.

4 csinos, decis pohárra volt elég.


Lajos Mari recepteje a 99 nyalánkság c. könyvéből.


5 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Ez finom lehetett, de a gyerekek mit ettek? :-)

Piszke írta...

A sajttetkercs a húsvéti menü része volt(mindig csinálok), ők csak kalácsot ettek, slussz.
A csirkemell az itthondolgozós napon készült kettőnknek, így nem gond, bár azt megeszik egyébként natúr.Az Ember viszont utálja a lecsót...
A borhabkrém pedig csak egy vasárnap délutáni bónuszédesség volt, csak szülőknek.Bár a Nagyobb szerint ( ő legalább megkóstolta) finom volt. Nem egyszerű...

Névtelen írta...

Pont ezt akartam firtatni én is...

Ez irtó finom lehet, akár piskótába töltve is.

Piszke írta...

Igen, de valahogy a piskótába be kell avatkozni, mert szerintem hiába száraz volt a bor, megvolt az a bizonyos aszús édessége - pedig azt hiszem, az eredeti recepthez képest csaltam is le a cukorból...talán egy diós piskóta például jó keret lenne hozzá.

Névtelen írta...

Szia! Kördezek: Milyen bor lennél?

Related Posts with Thumbnails