Dúsan terített királyi asztalok tomboló, vaskos sültjeit aranykezével csitító kemény arcélű, nemes borkülönlegesség... Nem, nem őrültem bele a VKF! ehavi fordulójába. Ez csak egy idézet az 1995-ös száraz tokaji szamorodni palackján található borajánlóból.
Régen hallgatott már a szekrényben, mert forduló ide, forduló oda, nem vagyunk igazán tokaji - rajongók. Attól még természetesen kiváló bor, és mostmár eredetvédetten magyar, úgyhogy joggal lehet magyaros menü része - éppcsak itt nem folyékony formában, hanem desszertként elkészítve. Bevallom, csak most vettem észre, hogy száraz bort használtam, de ez cseppet sem ártott a borhabkrémnek. Ha könnyű, elegáns desszertet akarunk feladni egy gyomrot kevésbé kímélő vacsora végén, biztos sikerre számíthatunk vele.
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dl tokaji szamorodni
1 kk. zselatin
1,5 dl tejszín
1 nagy ek. mazsola
Fél deci borral összemelegítettem a mazsolát és állni hagytam.
Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gőz fölött egy másik lábasban a többi bort, a cukrot és a tojások sárgáját kézi habverővel addig vertem - kb. 15 perc - amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihűl a krém - ez pár perc volt csupán.
A zselatin egy kevés vízzel megáztattam, majd a mazsolákról leöntöttem a bort, újra megmelegítettem, a zselatinra öntöttem, kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémben elkevertem.
A tejszínt habbá vertem, és óvatosan, de határozottan elkevertem a krémmel.
A poharak aljára mazsola került, erre adagoltam a krémet, és jól behűtöttem.
4 csinos, decis pohárra volt elég.
Lajos Mari recepteje a 99 nyalánkság c. könyvéből.
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
5 dkg cukor
2 dl tokaji szamorodni
1 kk. zselatin
1,5 dl tejszín
1 nagy ek. mazsola
Fél deci borral összemelegítettem a mazsolát és állni hagytam.
Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gőz fölött egy másik lábasban a többi bort, a cukrot és a tojások sárgáját kézi habverővel addig vertem - kb. 15 perc - amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihűl a krém - ez pár perc volt csupán.
A zselatin egy kevés vízzel megáztattam, majd a mazsolákról leöntöttem a bort, újra megmelegítettem, a zselatinra öntöttem, kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémben elkevertem.
A tejszínt habbá vertem, és óvatosan, de határozottan elkevertem a krémmel.
A poharak aljára mazsola került, erre adagoltam a krémet, és jól behűtöttem.
4 csinos, decis pohárra volt elég.
Lajos Mari recepteje a 99 nyalánkság c. könyvéből.
5 megjegyzés:
Ez finom lehetett, de a gyerekek mit ettek? :-)
A sajttetkercs a húsvéti menü része volt(mindig csinálok), ők csak kalácsot ettek, slussz.
A csirkemell az itthondolgozós napon készült kettőnknek, így nem gond, bár azt megeszik egyébként natúr.Az Ember viszont utálja a lecsót...
A borhabkrém pedig csak egy vasárnap délutáni bónuszédesség volt, csak szülőknek.Bár a Nagyobb szerint ( ő legalább megkóstolta) finom volt. Nem egyszerű...
Pont ezt akartam firtatni én is...
Ez irtó finom lehet, akár piskótába töltve is.
Igen, de valahogy a piskótába be kell avatkozni, mert szerintem hiába száraz volt a bor, megvolt az a bizonyos aszús édessége - pedig azt hiszem, az eredeti recepthez képest csaltam is le a cukorból...talán egy diós piskóta például jó keret lenne hozzá.
Szia! Kördezek: Milyen bor lennél?
Megjegyzés küldése