Persze hogy azonnal tudtam, ezt a stílusú tortát kinek a szülinapjára kell időzíteni: az ünnepelt széles vigyorral hagyta jóvá a tervet,hiszen nem túl kislányos, mégis csili-vili na és persze senki másnak nincs ilyen ;).
A piskóta-málnazselé-joghurtos mousse jó pár éve tartja magát a szülinapi torták között- a novemberi bejegyzéseket visszanézve egyértelműen ez a kombó a favorit.
Most azért is jól jött a rózsaszín belső, mert mint kiderült, ez a spéci glazúr azért nem tapad olyan jól a sima zselatinos felületen,mint egy vajkrémen, így az oldalán rendesen átsejlik a málnás krém, de passzol a színvilághoz.
Az eredeti glazúrrecept még ennél is sokkal több volt, és ha legközelebb ilyenre vetemedem, biztos felezem még a most leírt adagot is, ugyanis rengeteg kimaradt, így viszont nem kellett elsőre izgulni, hogy nem jut valahova vagy javítani.
Az elkészítéséhez csak idő szükséges (a cukorszirup miatt - de lehet glükózszirupot is használni, azt hiszem, pl. gyógyszertárakban kapható) és nem lehet megúszni az ételhőmérőzést, mert a glazúr megfelelő állagához jobb biztosra menni.
Hozzávalók: (18 cm-es formához,12 szelet)
- piskóta:
2 nagyobb tojás
5 dkg cukor
5 dkg liszt
Az egész tojásokat a cukorral kézi mixerrel sűrű, világos,krémes habbá vertem, 3 részletben hozzászitáltam és beleforgattam a lisztet és sütőpapírral bélelt kapcsos formában kb. 12-15 perc alatt megsütöttem.
Átraktam kihűlés után egy 20 centis kapcsos formába.
- a málnazseléhez:
25dkg málna (fagyasztott)
6 dkg porcukor
3 lapzselatin
3 ek víz
A málnát és a cukrot leturmixoltam, 2,5 dl lett - ezért 3 lap zselatint megáztattam, pár evőkanál málnaturmixszal addig melegítettem, míg a zselatin fel nem olvadt (forrnia nem szabad), belekevertem a többi turmixolt málnát és egy 16 cm átmérőjű fémformában a hűtőben megdermesztettem. A piskóta közepére raktam.
- a málnahabhoz
40 dkg málna (novemberben: fagyasztott)
1 db 450 gr-os natúr joghurt
3 púpozott evőkanál porcukor
3dl tejszín
1 habfix
17 gr zselatin
4 ek. víz
A krémhez a szűrőben kissé lecsöpögtetett joghurtot (míg a piskóta készült) a málnával összeturmixoltam. Ez 6 dl sűrű turmixot jelentett, ehhez van igazítva a zselatin mennyisége!
A zselatint a 4 evőkanálnyi vízben megáztattam, addig a tejszínt egy habfix és 2 evőkanál porcukor hozzáadásával habbá vertem.
A megpuhult zselatint kis lángon lassan átmelegítettem, közben simára kevertem, (forralni nem szabad) langyosan a joghurtos krémbe csorgattam és a kézi mixer segítségével egyenletesen eloszlattam. Ezután forgattam bele a tejszínhabot.
A málnás habot a 20 centis kapcsos formában várakozó piskótára és málnazselére öntöttem, elsimítottam és jó 2 órára hűtőbe raktam.
Galaxy mirror glaze:
12 gr zselatin
80 gr víz
140 gr cukorszirup (lásd lejjebb)
200 gr cukor
200g víz
120 gr cukrozott sűrített tej(tubusos)
200gr fehércsoki
-a cukorsziruphoz:
21 dkg cukor
120 gr víz
3 ml citromlé
A zselatint a 80 gr vízben megáztattam.
A cukorszirup összetevőit elkeverjük, és addig forraljuk, amíg a 110 fokot el nem éri, majd lehúzzuk a tűzről.
A cukorszirupot, a cukrot és a 100gr vizet felforraltam,addig,amíg a 103 fokot el nem érte.A tűzről lehúzva hozzáadtam a zselatint, a cukrozott tejet és az összetördelt fehércsokira öntöttem. 3 perc állás után botmixerrel simára kevertem. Egy nagy fémszitán átszűrtem, hogy teljesen sima legyen.
A máz felét kék ételfestékkel világosabb kékre színeztem.Egynegyedét kék és piros ételfestékkel sötétlilára színeztem, a világosabb kékhez öntöttem, de nem kevertem el.
A maradék egynegyed glazúrt rózsaszínre meg sötétkékre színeztem, és hagytam egy teljesen fehér kicsi adagot is.
A mázaknak 35 fokosaknak kell lenni: ekkor tapad a tortára,de még folyós, és nem is olvasztja meg a krémet.
A teljesen megszilárdult, áthűlt tortát kivettem a kapcsos formából (legszebb, ha hajszárítózzuk, úgy enged picit körben a krém és tökéletes pereme és oldala lesz, nem sérül meg) aláraktam egy nagy tepsit és először a kék-lila keverékkel öntöztem meg, hogy körben egyenletesen terüljön rajta.(Nyugodtan lehet a tepsiből a lefolytból is visszakanalazni rá.)
Ezután jött a sötétkék, rózsaszín és fehér máz: összevissza csíkoztam velük, majd egy hosszú kés lapjával óvatosan, de határozottan meghúztam kicsit a mázat: ettől mosódnak össze a színek.Ha nem lesz tökéletes, lehet a lefolyt és a megmaradt mázzal nyugodtan korrigálni.
Mikor elégedett voltam az összhatással,megszórtam apró cukorgyönggyel a torta tetejét,majd újabb egy órára a hűtőbe tettem.
1 megjegyzés:
Kedves Piszke!
A torta nagyon klassz lett, nagy találmány ez a mirror glaze :)
Az áttetsző máz problémáját könnyen tudod orvosolni gél állagú fehér ételfestékkel (még mielőtt kikevernéd a színeket, mehet az egész masszába, ahogy van). Sokat segít és szerintem még a kikevert színek is élénkebbek lesznek tőle. Én Wiltont használok, lehet, hogy más márkájút is lehet kapni.
Nálam így nézett ki:
https://www.instagram.com/p/BHS4_cQgxiP/?taken-by=lauravirag
(mondjuk ilyen fényviszonyok mellett épp a máz fedése nem látszik, de van neki :) )
Üdv,
Laura
Megjegyzés küldése