A Segítsüti idei licitjére ez a citromtorta készült, és már az egyik nagylelkű csapat hazavihette, a licit győztesnek pedig karácsonyra készül majd.
Nagyon sokat nem tudok erről a tortáról elmondani, csak annyit, hogy igen, pont olyan finom, mint amennyire szépséges- szuper vajas piskóta és habkönnyű vajkrém, amihez jön egy keményítős-tojássárgás alap - tulajdonképpen házi puding és citromszirup.
Ha van két egyforma sütőformánk, egész gyorsan összedobható - jó én idén már több szülinapon is gyakoroltam az ilyen stílusú tortákat, szóval lehet,nekem már van némi gyakorlatom, na de ki mondta, hogy a nagyon finom sütik 5 perc alatt kész vannak? Azután meg már csak pár macaront meg habcsókot kell sütni, de a torta nélkülük is majdnem pont ugyanolyan finom.
Hozzávalók: (2 db 18 cm-es formához)
Hozzávalók: (2 db 18 cm-es formához)
6 tojás
20 dkg cukor
30 dkg liszt
12 gr sütőpor
2,6 dl tej
10 dkg vaj
1 kk. só
1 kk. só
2 biocitrom lereszelt héja
A sütőt 175 fokra előmelegítettem
A tejet és a vajat addig melegítettem, míg a vaj megolvadt, majd kis
lángon felforrósítottam - ez kb. pont addig tart míg a tojásokat a
cukorral felverjük, de ne forrjon fel.
Egy nagyobb, mély tálban a kézi mixer legnagyobb fokozatán felvertem az egész
tojásokat, majd fokozatosan hozzáadtam a kristálycukrot és további 6
percig vertem.
Rászitáltam a sütőporral és sóval elkevert lisztet 3 részletben, és egy
lapáttal óvatosan elkevergettem, hozzászórva a citromhéjat is. Hozzákevertem ugyanilyen óvatosan
de jól átforgatva a forró, vajas tejet,s az alján
sütőpapírral bélelt két kapcsos formába öntöttem.
Középső rácson 25 percig sütöttem, az utolsó 10 percben egy alufóliával lazán takartam a tetejét.
(Nem lehet ezt az adagot egy formában egyszerre sütni,mert soha nem fog átsülni és nem is fog szépen felemelkedni.)
Rácson hűtöttem, mindkét tésztát kétfele vágtam.
A vajkrémhez:
2,4 dl tej
14 dkg cukor
20 gr étkezési keményítő
4 tojás sárgája
35 dkg vaj
csipet s
citromszirup:
12 dkg cukor
1 dl citromlé
A krémhez való vajmennyiséget kivettem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A krémhez a tejet
melegíteni kezdtem. A cukrot és az étkezési keményítőt elkevertem,
hozzáadtam a tojások sárgáját is, majd a meleg tejből 4 evőkanálnyit.
Ezt a simára kevert langyos alapot adtam hozzá a melegedő tejhez és
közepes lángon, kevergetve addig főztem, amíg besűrűsödött - amikor
elkezd picit bugyogni, egy perc után le kell húzni a tűzről, mert
"visszaenged" a keményítő, ha túlfőzzük. A mixer legnagyobb fokozatán
addig habosítottam, míg langyosra nem hűlt. (Mivel ez az alaprecept dupla mennyisége, az álló mixeremet használtam, így nem kell fölötte állni.)) Ez a lépés nem hagyható ki,
mert extra sok levegőt visz a masszába, és tökéletesen sima, fényes
alapot kapunk vele, továbbá nem lesz bőrös sem.
Meg kell vári míg teljesen kihűl a puding szobahőmérsékletűre -
és ekkor ismét fel kell verni, majd amikor jó habos,
kanalanként kell hozzáverni a puha vajat a mixer magas
fokozatán. A szobahőmérsékletű krém habos és levegős lesz.
A citromszirup összetevőit elkevertem és kis lángon felforraltam és kb. 5 percig kevergetve főztem-besűrítettem.
A szintén teljesen szobahőmérsékletű kihűlt citromos szirupot is hozzáadtam hozzáadagoltam 12 dekányit - maximum 15 dekára lehet emelni
a mennyiséget - és azzal is jól elkevertem.
A piskótákat citromlével csepegtettem (összesen egy citromot használtam fel), 3 lapot kb 1 cm vastagon megkentem a puha krémmel, majd a hűtőbe raktam külön külön őket,és csak fél órányi hűtés után raktam egymásra a lapokat,
A negyedik lapot is rájuk raktam, vékonyan megkentem a torta tetejét, és az oldalát is krémmel, utóbbinál maradhatott "semi-naked" azaz félig csupasz a torta.
A tetejére 50 gr tejszínt forrósítottam, 8 dkg összetördelt fehércsokira öntöttem és 3 perc után egy villával simára kevertem. Körben lecsorgattam a torta szélein, majd középen is elsimítottam.
A kémből kimarad pont 4 tojásfehérje, háromból készültek a macaronok így, pár csepp sárga ételfestékkel, a habcsókok a maradék egy tojás fehérjéből, fokozatosan hozzáadott 6 dkg kristálycukorral, keményre és fényesre verve. A habcsók végéhez pár csík sárga gél ételfestéket tettem, így lettek picit sárga mintásak.
A csokivitorla 4 dkg megolvasztott fehércsoki, szilikonos sütőpapírra húzva és körbevágva.
A csokivitorla 4 dkg megolvasztott fehércsoki, szilikonos sütőpapírra húzva és körbevágva.
2 megjegyzés:
De jó!! Köszi a receptet. :-)
Köszi!
Megjegyzés küldése