Már nem először próbálkoztam ezzel a csodálatos sütivel, ami, azt kell mondjam, a legfinomabb töltött kelt tészta, amit ismerek: a horvátoknál általában karácsonykor készül, ezért meglehetősen munkás és alapanyagokban sem szűkölködő kalácsféle. Biztos, hogy a horvát nagymamák a rétestészta vékonyságúra, asztalterítőn húzkodott tésztára rá tudják egyenletesen kenni a sűrű tölteléket úgy, hogy természetesen nem szakad ki a hártyavékony tészta, az első alkalommal nem igazán jártam sikerrel.
Ezért kicsit visszavettem a tésztanyújtásból, a vajjal csak megkentem a tésztát és a töltelék száraz hozzávalóit szórogattam, majd ezután jött a tej, ami szintén kevesebb az eredeti receptnél, mert elsőre el is áztatta belülről a tésztát - ezekkel a módosításokkal pont úgy nézett ki a sütemény, mint más fényképeken. :)
Bár elég hosszú a lista, és munkásnak is tűnik, de igazából nem kell több törődés neki, mint egy kuglófnak vagy egy aranygaluskának, és a májusi novemberben nagyon jól esett begyújtani a sütőt és vigasztalódni a zuhogó esőben egy karácsonyi kaláccsal.
1,2 dl tej
4 gr szárazélesztő
1 kk. cukor
2 ek langyos víz
1 kk. liszt
4 dkg cukor
1 tojás
30 dkg liszt
3 dkg vaj
1 kk só
-a töltelékhez:
25 dkg darált dió
4 dkg kakaó
10 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
fél dl tej
1 tojás
A tejet kissé felmelegítettem, belekapartam a vaníliarúd magjait és félretettem, hogy langyosra hűljön.
Az élesztőt, pici cukrot, a kevés lisztet elkevertem, a langyos vizet is hozzájuk adtam és hagytam felfutni.
A langyos tejben elkevertem a cukrot és a tojást, majd a felfutott élesztőt, hozzáadtam a lisztet, az olvasztott vajat és a sót.
Fényes. lágy tésztát dagasztottam kb. 10 perc alatt, amíg el nem vált a tál falától.
Letakarva, langyos helyen másfél órát kelesztettem.
Két részre osztottam és egyenként kb. 50x35 cm-es téglalappá nyújtottam. Megkentem az az olvasztott vaj felével, a tojás sárgájával, megszórtam a dió és a cukor felével, rászitáltam a kakaót, majd megcsöpögtettem a tej felével.
A hosszabbik oldal felől feltekertem és 35x10 cm-es, sütőpapírral bélelt fémformába U alakba helyeztem be. ( Míg átemeltem a tésztát, még szépen nyúlt a tekercs.)
Ugyanígy jártam el a másik felével, és az előző tekercs tetejére hajlítottam.Megkentem az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórtam kevés cukorral, még 15 percet pihentettem.
180 fokra előmelegített ütőbe raktam, 15 percig így sütöttem, majd a hőt levettem 150 fokra és még további 45 percet sütöttem.
Rácson, fél óráig még a formában, majd abból kivéve hűtöttem ki.
5 megjegyzés:
Eszméletlen szép lett! Nagyon guszta, meghoztad hozzá a kedvemet!
Köszönöm! Az első próbálkozással nem voltam megelégedve. És legközelebb nem porélesztőt, hanem frisset használok, még levegősebbre remélem - de nagyon vékonyabbra akkor sem merem nyújtani.
Viszont íre tökéletes, még sokkal finomabb, mint amilyen jól néz ki :).
azonnal meg kell sütnöm.
Isteni lett...
Szabad kérdeznem milyen formába kell tenni? Tepsi nem jó esetleg?
Megjegyzés küldése