A
sok kis chocolate chip cookinál már csak egy jobb van: az óriás
chocolate chip cookie.
Ez utóbbi csak annyiban különbözik a hagyományos formától, hogy nem kell golyóbisokat gyártani, és ha kész van, tetszőleges vékony szeletet lehet lekanyarítani belőle a szinte-nem-is-eszek-édességet performansz részeként. Ami időt a golyóbisozáson nyerünk, fordítsuk a vaj barnítására: annyira finom omlós állagot és mély mogyorós ízt ad a tésztának, amit másképp egyszerűen nem tudunk elérni, na és lesz egy extra finom óriás kekszünk. (Elég rövid ideig.)
Hozzávalók: (20 cm-es formához)
10 dkg vaj
1 tojás
1 tk vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
10 dkg barna nádcukor
10 dkg liszt
10 dkg darált mandula
fél kk. só
10 dkg étcsokoládé/étcsokicsepp
A vajat közepes lángon felolvasztottam, és kis lángon egy vastagabb aljú lábasban addig zümmögtettem, amíg felhabzott és halvány aranybarna nem lett – ekkor a lábas alján már pici barna morzsaréteg is látható – levettem a tűzről, hűlni hagytam, a tetején megmaradó habot leszedtem.
Míg a vaj melegedett a csokit apróra vágtam, a tojást, vaníliát és a cukrot elkevertem, majd a langyos vajat is hozzáadtam – óvatosan, hogy a lábas aljáról a barna morzsák ne kerüljenek bele.
Belekevertem
apróra vágott étcsokit, de egy keveset félretettem belőle a
sütés utánra.
Hozzászitáltam
(mindenképp szitáljuk, mert a barnított vaj miatt nincs habosra
keverés, így nincs extra levegő a tésztában) a lisztet,
mandulát és a sót, elkevertem, és a masszát egyenletesen
elterítettem a sütőpapírral bélelt kerek forma alján.
175
fokos sütőben 25 percig sütöttem, még forrón a tetejére
szórtam a félretett csokit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése