A csokikedvelő emberek két csoportra oszthatók: akik szeretik az After Eight-et, és akik nem. Előbbiek figyeljenek: ez a torta mentol-csoki mennyország, ráadásul nagyjából fél óra alatt kész van, és csak arra kell várni, hogy kissé megdermedjen a sűrű mentolos ganache. Szerintem ezzel mindent elmondtam, még talán annyit kell tudni, hogy szerintem a most kapható üvegházi menták nem annyira ütősek, mint ami a kert napsütötte sarkában már hajt kifele; ennyi kerti mentától a tejszínes infúzióval pont olyan lett a tortakrém, amilyet szerettem volna: beüt először a csoki sötét aromája, majd lágyan a menta friss íze.
Hozzávalók:
-pitealap:
10 dkg liszt
1 dkg kakaó
csipet só
5 dkg hideg vaj
3 dkg porcukor
1 tojássárgája (szükség esetén plusz egy ek. hideg víz)
- krém:
2 dl tejszín
20 mentalevél
18 dkg étcsoki (60%-os kakaótartalmút használtam)
2 dkg vaj
-a díszítéshez: 10 db mentalevél
2 dkg étcsoki
A
tejszínt felforrósítottam, a megmosott mentaleveleket mozsárban
kissé megzúztam, a tejszínbe kevertem, és fél órát letakarva
állni hagytam, addig pont elkészült a tortaalap.
A
lisztet, sót és a kakaót elkevertem belekockáztam a vajat,
aprítógépben morzsásítottam, összegyúrtam a tojás sárgájával
és a porcukorral.
Lisztezett
munkalapon a forma méreténél kicsit nagyobbra nyújtottam,
kibéleltem vele a formát, hogy kb. 1,5 centi pereme is legyen.
Az
alját villával megszurkáltam; míg a sütő melegszik, hűtőbe
raktam, majd 175 fokon 12-15 percig sütöttem.
A
csokiból 18 dkg-nyit kockákra tördeltem, a tejszínt leszűrtem,
újra felforrósítottam, és vékony sugárban a csokira öntöttem. 5
perc után villával erőteljesen átkevertem, míg fényes, egynemű krémet nem kaptam, és közben hozzáadtam a 2 dkg vajat is.
A krémet a kihűlt tésztára öntöttem, behűtöttem.
A díszítéshez 2 dkg csokit
mikróban közepes fokozaton,többször megkeverve felolvasztottam, a leszárított mentalevelek
fonákjára kentem (egy kis kávéskanállal tökéletesen
rásimíthatjuk) és 15 percre a hűtőbe tettem. Ezután óvatosan
lehúztam a megdermedt csokiról a leveleket, és villámgyorsan a
tortára raktam, mivel a kézmelegtől pillanatok alatt olvadni
kezd.
1 megjegyzés:
Szia Piszke!
Naggyon guszta! Hany centimeteres atmeroju tortaformaban keszitetted?
ILDIKO
Megjegyzés küldése