Talán nem ez a keksz, aminek 3 nappal karácsony előtt kell nekiállni: barnítani kell a vajat, külön megcsinálni a whiskys cukrot, a tésztát muszáj kb. két órára behűteni, na és azután még mártogatni is kell majd. De azok után, hogy én már a múlt héten megsütöttem, és tudom milyen finom, simán nekiállnék most is: minden más tennivaló közé be lehet ütemezni egy-egy munkafázist, a végén pedig a sütés pont annyi, mint bármelyik omlós kekszé.
A barnított vaj finom mogyorós aromája, a pekándió összetéveszthetetlen, juharszirupos íze meg a whiskys cukor karamelles-füstös aromája (bourbon whiskyvel is ki lehet próbálni én egy öregebb, 12 éves Ballantine's-t használtam) és az étcsoki együtt elég verhetetlen párosnak bizonyult, igen még Martha Stewart pekándiós kekszét is legyűrte.
Hozzávalók: (40-50 db kekszhez a csillagok méretétől függően)
25 dkg vaj
5dkg cukor
5 dkg nádcukor
1 nagy tojás
25 plusz 3-5 dkg liszt
10dkg aprított pekándió
fél rúd vanília kikapart magja
10 dkg barna nádcukor
2 ek whisky
fél rúd vanília kikapart magja
10 dkg étcsokoládé (65%-os)
A vajat egy vastag aljú lábasban közepes lángon felmelegítettem, míg habot vetett, és ezután gyakran kevergetve addig gyöngyöztettem - kb.8-10 percig -, míg a lábas alján a vajból kiváltak az apró, barna morzsák: a vaj tej-és szárazanyagtartalma.Levettem a tűzről és papírral bélelt szűrőn átszűrtem, hűlni hagytam.
Mikor már épp csak langyos volt, barnított vajból 20 dkg-ba belekevertem a kétféle cukrot, és sót, a felvert tojás 3/4 részét, a vaníliát és a lisztet. Először csak 25 dekát, majd még további 5 dkg-ot: a lényeg, hogy a tészta ekkor gombóccá álljon össze. Természetesen ekkor még lágy, hiszen ha langyos is, a vaj még folyékony volt az összeállítás elején, ezért több lisztet ne tegyünk bele. Belekevertem az apróra vágott pekándiót.
2 óra hűtés után a tészta kemény lett, de a kézmelegtől gyorsan formázhatóvá vált. A sütőt 175 fokra előmelegítettem. Kettéosztottam, gyorsan kisujjnyinál vékonyabbra nyújtottam lisztezett munkalapon és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, a csillagokat félig megkentem a tojásmaradékával, ott megszórtam a whiskys cukorral és 10perc alatt megsütöttem.
A csillagok másik felét olvasztott étcsokiba mártottam.
Whiskys cukor: Elkevertem a hozzávalókat, sütőpapírra vékony rétegben elterítettem, majd 120 fokos sütőbe tettem. Kb. 20 perc utána cukor kicsit kezdett megolvadni/összeállni. Ekkor egy fakanállal megtörögettem, hogy durva szemcséket kapjak, és még 40 percig a sütőben hagytam.
Ez a meglehetősen rusztikus külsejű keksz alakult át nálam karácsonyi sütivé.
Ez a meglehetősen rusztikus külsejű keksz alakult át nálam karácsonyi sütivé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése