2015. március 12., csütörtök

Málnás-citromos tiramisu




Nincs benne ugyan kávé, ami a tiramisu lelke, de azonkívül minden, ami a tiramisuhoz kell, szóval nevezzük csak tiramisunak. Akármennyit nyígunk, a tavasz mindjárt itt van, sőt, májusban  észrevesszük, hogy már lassan vége (esetleg, hogy nem is volt, de ezt a verziót most ne vetítsük), le kell fagyasztani az epret, tehát muszáj megenni a dugdosott málna-aranytartalékokat. 
Erre született ez a desszert, meg arra, hogy ne csak a méltatlanul hétköznapi turmixokban végezze a raktárkészlet, és  a koncepció az volt, hogy  a málna kiolvadó levét majd jól beszívják a babapiskóták a kávé helyett, és így is lett. 
Sajnos nem vártunk 4-6  órát, míg vállalhatóan néz ki egy kehelyből kiügyeskedett szelet, ezért nincs belső fotóm, de a babapiskóták már 3 óra után is pszichedelikus piros színben tündököltek, finom puhák és édes-savanykásak voltak a citromtól és egy kis citromlikőrtől. Ha van egy kis dugi málnátok a nyárról a fagyasztóban, ne hagyjátok ki.

Hozzávalók: (4, max 6 személyre, 20 cm átmérőjű tálban)

4 tojás sárgája
8 dkg cukor
2 tojásfehérje
50 dkg mascarpone
40 dkg málna
15 dkg babapiskóta
4 ek. citromlé
2 ek. citromlikőr

A tojások sárgáját világos-habosra kevertem a cukorral, majd belekevertem a mascarponéba. A fehérjéket habbá vertem és ezzel lazítottam a sűrű krémet.
A málnát csak annyi időre tettem be a mikróba, hogy ne legyen jeges,  épp ne kezdjen levet engedni. ( Jó ha olyan málnánk van, amin nem csapódott ki a mélyhűtőben vagy a szállítás során túl sok pára,szóval nem  vizes-jeges...)
A babapiskóták felével kiraktam a kehely alját, meglocsoltam a citromlé és a likőr felével, erre jött a málna fele, majd a krém fele, és ugyanígy még egy hasonló rétegzés.
Néhány óra hűtés után tálalható.


4 megjegyzés:

Bori írta...

Málna már szinte csak mutatóban van, de eper annál több a fagyasztóban. Esetleg arra valami ötlet? Mert ehhez gondolom a málna savanykássága elengedhetetlen. De azért a kép láttán igen éhes lettem így éjfél közeledtével...:)

Edina írta...

Nagyon rossz, hogy most ilyen nincs itthon.....

Blogkonyha írta...

Ahogy a képet nézem, nálad már kora nyár van... Mennyei desszert megint. Elcsábulnék vele!

Piszke írta...

Bori, szerintem jó lesz ez eperrel is :) Esetleg kap egy kicsivel több citromlevet és meg is van a savanykásság!

Krisz, bárcsak...:) De a fagyasztó mélye okoz néha meglepetést :D -s mindenki annyira unja itthon már az almát, meg a déligyümölcsöket, hogy az borzasztó.

Related Posts with Thumbnails