Bár a marcipánról és az aszalt tőzegáfonyáról sokan a karácsonyi sütés-főzésre asszociálnak, mindkét hozzávaló tökéletesen passzol a legtavaszibb gyümölcsünkhöz, az eperhez. Ennyi gyümölcs egy süteményben szinte mellékessé teszi a könnyű tésztaalapot: az eper nem sül szét, szaftos, az áfonya
beszívja a rum mellé a felesleges folyadékot az eperből, így a tésztánk nem ázik el egyáltalán, a marcipán
morzsa meg csak épp picit ropogós a tetején. Kerek, 22 cm-es formában akár ünnepi torta is lehet, hidegben tejszínhabbal, melegben pedig egy gombóc fagyival kísérve.
Hozzávalók: (20x20-as szögletes formához 16-20 darabhoz vagy 22cm-es kerek formához)
15 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1 tk. sütőpor
20 dkg eper
15 dkg aszalt tőzegáfonya (vagy ahogy itthon sokan hívják: vörösáfonya)
1 dl fehérrum
-a morzsához:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
3 dkg cukor
15 dkg marcipán
Az áfonyát egy nagyobb bögrébe tettem, ráöntöttem a rumot és egy percig melegítettem letakarva a mikróban,pár órán át állni hagytam, majd lecsurgattam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, egy 20x20-as mélyebb tepsit sütőpapírral béleltem, úgy, hogy két szemben lévő oldalán a sütőpapír túllógjon a tepsin: így könnyen kivehető egyben is, ha kész, a papír két végénél emelve.
Először a morzsát készítettem el: a marcipánt kockákra vágtam, a vajat megolvasztottam, belekevertem a cukrot, azután a lisztet,
villával összenyomkodtam a marcipánnal és a hűtőbe tettem.
A puha vajat és a cukrot kézi mixer legmagasabb fokozatán pár perc alatt habosra kevertem, 1-1 percig simára
kevertem az egész tojásokkal, rászitáltam a sütőporral elkevert lisztet, majd lapáttal forgatva egyenletesen elkevertem. (Plusz levegőt kapa szitálástól a tészta, nem jó kihagyni.)
A
sűrű tésztát a tepsibe kanalaztam és a kanál hátával egyenletesre simítottam, rászórtam a lecsurgatott áfonyát, majd a négybe vágott epreket,
majd rámorzsoltam marcipános tésztát.
Kb. 35-40 perc a sütési idő, 15 perc után egy alufóliával lazán takartam, hogy a morzsa ne nagyon piruljon meg.
Rácson, a formából kiemelve hűtöttem ki.További tőzegáfonyás receptek és szépészeti tanácsok :https://www.facebook.com/amerikaitozegafonya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése