2014. május 7., szerda

Kókusztekercs eperrel és tejszínhabbal



Már megint kókuszos piskóta,  mert a kókusz annyira jól illik az eperhez, és mert  ki akartam próbálni ilyen formában is is - bár valami durván csokis krémmel is lehetne ütős tekercs belőle. Ha valaki nem csípi a tekercselést, nyugodtan készítheti tepsis sütiként: alul a kókuszos alap, rajta tejszínréteg, gyümölcs, csoki, tetszőleges méretre-szeletre vágva.
Most, hogy már elérhető áron van itthoni eper, még ha fóliás is, és sérülékenyebb is, mint a hosszú kamionos utazásra kiválasztott fajták, minden sütibe eper kerül - a következő recept se saláta lesz. És nem tészta. Nem hús. Főzelék? Azt hiszem, az még nem is volt a blogon...


Hozzávalók: (30x25-ös formához)

6 tojás fehérje (180 gr)
6 ek hideg víz
16 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
3 dkg liszt

4 dl tejszín
2 habfix
2 tk. porcukor
2 lap zselatin
2 ek víz
25 dkg eper

pár kocka étcsokoládé

A sütőt 160 fokra előmelegítettem, a tepsit sütőpapírral béleltem, és mivel nagyobb méretű eredetileg, a sütőpapír szélét többszörösen felhajtottam, hogy csak 30x25-ös méretű piskótám legyen - a tészta nem folyik, eligazítható lapáttal a kívánt méretre.
A tojások fehérjéből kézi mixerrel nem túl kemény habot vertem, és a végén, még mindig mixelve hozzáadtam néhány részletben a cukrot és a vizet, és még. kb. 4 percig vertem nagy fokozaton: nem kell kemény, habcsókszerű masszának lennie, de legyen sűrű és kissé tömörebb. A lisztet és a kókuszreszeléket elkevertem, a habra szitáltam, majd óvatosan átforgatva egyneművé kevertem. A tepsiben méretre igazítottam - kb. egy centi magas réteg lesz belőle -  elsimítottam, és a sütő középső rácsán kb. 20 percig, tűpróbáig sütöttem. Nem kell, hogy megkapja a tetejét, ne száradjon ki, mert akkor macerásabb feltekerni.

Még melegen nedves konyharuhával leterítettem, és sütőpapírostól, nem túl szorosra feltekertem, így hagytam kihűlni.

A tejszínhabot a habfix-szel és a porcukorral az utasítás szerint felvertem, a zselatinlapokat a vízben megáztattam, kevergetve felmelegítettem, hogy feloldódjanak, majd mixelés közben a habhoz kevertem.

Néhány szem epret féretettem, a többi epret kis kockákra vágtam.
 
A kókuszos piskótát óvatosan kitekertem (vigyázat, törhet hosszában) megkentem a tejszínhabbal 2/3-ával, belepotyogtattam az epreket, visszatekertem, kívülről bekentem a maradék tejszínnel, a félretett eprekkel és a felolvasztott étcsokival díszítettem.


2 megjegyzés:

Csrke írta...

Cserélünk? Én adok az én kókuszhabosomból, te meg ebből. Na?

Blogkonyha írta...

Mesésen fest! Kora nyári finomság!

Related Posts with Thumbnails