2014. április 19., szombat

Zserbódesszert diókrémes borhabkrémmel és sárgabarackzselével




Már használtan a Donum Terrae szuper magkrémeit - például a mogyoróvajat (aminek a felét egyszerűen csak kikanalaztam az üvegből....) ebben a sütiben,  a mandulavajat ebben vagy a teljesen addiktív  tökmagkrémet salátában , ezért nem gondolkoztam egy pillanatig sem, amikor megkerestek, hogy vegyek részt a háromfordulós, bloggerek részvételével zajló receptversenyen.Kíváncsian vártam,milyen magkrém jut nekem feladatul, és amikor kibontottam a diókrémet, már tudtam, hogy valamilyen zserbó-variációt fogok kitalálni. A húsvéti sütidömpingben nem volt egyszerű helyet szorítani ennek a desszertnek, és ezért most ilyen mini formában dolgoztam fel, de hamarosan átvariálom tortaformára- és méretre is, - inkább diós piskóta, mint linzerlapokkal - olyan jól sikerült. Aki pedig tart az ilyen típusú édességektől, tálalhatja pohárdesszertként is, a csokirémmel és a diópralinéval a tetején.

Bár próbadesszert nem készült, szerintem nagyon jól sikerült eltalálni az egyensúlyt a tokaji furmint, a sűrű, komoly diókrém, a boros-barackos zselé és a diókrémes csokikrém között, a diópraliné pedig egy plusz textúrát ad a habos-krémes-lágy vonalhoz.

Hozzávalók: (4 db 1 dl-es desszertgyűrűhüz)
1 tojás sárgája 
16 gr cukor 
0,6 dl  félszáraz tokaji furmint
0,5 dl tejszín
1,5  lap zselatin
2. ek víz
3 dkg diókrém

1dl sűrű barackdzsem, pürésítve
0,5 dl tokaji szamorodni
1,5 lap zselatin


3 dkg étcsokoládé
1 tk. diókrém

4 szem dió
1 ek. cukor

- a süti aljára: 4 vékony piskóta- vagy linzerkarika (én most linzert használtam)




Egy lábasban vizet forraltam, és a  lassú gőz fölött  egy  másik  lábasban  a  bort,  a cukrot és a tojás sárgáját kézi mixerrel  addig vertem - kb. 10 perc - amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!)  Ezután hideg vízbe tettem a lábast,  és addig kevertem,  míg  majdnem  kihűl a krém - ez  pár 
perc volt csupán. 
A zselatin a vízben megáztattam,  megmelegítettem,  kevergettem, míg felolvadt, és a langyos krémbe mixeltem. A tejszínt  lágy habbá vertem, a végén hozzáadtam a diókrémet  és óvatosan, de határozottan elkevertem a borhabkrémmel.

Sütőpapírral bélelt desszertgyűrűkbe töltöttem,aminek az aljára egy linzerlapocskát vágtam be..Hűtőbe raktam egy órára

0,5 deci borban megázattam a  zselatinlapot, felmelegítettem és a barackdzsemhez kevertem. Kihűlés után a desszertgyűrűkben a borhab tetején elosztottam.

Egy éjszakát hűtöttem.

A két evőkanálnyi cukrot egy kis lábasban karamellizáltam, vajazott alufóliára öntöttem, és azonnal rászórtam a  durvára vágott diót. Kihűlni hagytam és apróra törtem.

Az étcsokit mikrosütőben pár fordulat alatt, többször átkeverve felolvasztottam, hozzákevertem a diókrémet, és a diópralinéval együtt tálaltam a desszerthez.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails