Igazi álomhétvége volt a gyerekeimnek, mikor péntek-szombat-vasárnap teszteltem három sütit a főszerkesztő Wichmann Anna felkérésére a Stahl Magazin csokis különszámába. Az egyik süti jobb volt, mint a másik, de e legütősebb ez a karamelles tiramisu volt, ami - a lenti adag feleként - úgy fogyott el tíz perc alatt, hogy közben már szemrehányó tekintetek vizslatták az üres tálat - egyáltalán mi értelme volt ilyen keveset csinálni...?
A lágy és simulékony karamelles íz mellett a legjobb ebben a desszertben, hogy feleslegesen nem édes, nem érezni utána, hogy cukor folyik az ereinkben és egy hétig nem tudunk édességre nézni - én konkrétan mindennap el tudnám képzelni a reggeli kávém mellé pohárból kanalazva, ebéd utáni desszertnek vagy egy fárasztó nap végén kényeztetés gyanánt - nálunk örök darab lesz, főleg, hogy a Nagyobb közölte, hogy a macaronok mellett eddig ez a top süti amit valaha csináltam. (!!)
Hozzávalók: ( 8-10 adag):
-a krémhez
5 dkg cukor
2 dl habtejszín
50 dkg mascarpone
- a karamellszószhoz
10 dkg cukrozott, sűrített tej
3 dkg cukor
2 dl habtejszín
1 evőkanál méz
1 evőkanál puha vaj
- a mártogatáshoz:
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 evőkanál cukor
1½ dl meleg víz
- az összeállításhoz
4 db 47 g-os Mars csokoládé, ½ cm vékony szeletekre vágva
20 dkg babapiskóta
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A
krémhez cukrot egy kisebb 10 cm átmérőjű, vastagabb aljú lábasban
mérsékelt tűzön, keverés nélkül aranybarnára karamellizáltam. Lehúztam a
tűzről, beleöntöttem a forró tejszínt, és miután a sistergés elcsitult, mérsékelt lángon és kevergetve tovább főztem, amíg a karamell fel nem
olvadt. Langyosra hűtöttem, majd robotgéppel a mascarponéhoz kevertem.
A karamellszószhoz az
első 3 hozzávalót mérsékelt tűzön kevergetve összeforraltam. Hozzáadtam a mézet
és a vajat, és kevergetve tovább főztem, hogy enyhén karamellizálódjon.
Ezután langyosra hűtöttem.
A mártogatáshoz a hozzávalókat kézi habverővel simára keverjük.
A
babapiskóta felét belemártottam a kakaós szószba, majd leraktam egy kb. 5 cm magas tálba. Rákentem a krém felét, aztán
csíkokban rácsurgattam a karamelles keverék felét, és rárakosgattam a
vékonyra szeletelt csokoládé felét. A rétegezést megismételtem.
Négy-öt óra hűtés után tálaltam.
A recept a Stahl Magazin csokis különszámában található rengeteg más szuper recepttel együtt.
2 megjegyzés:
TE JÓ ÉG!!!
Csupa nagybetűvel! Ez egészen elképesztően jól néz ki...
EZ lesz a karácsony esti desszertünk, juhé:)
Mennyei lehet!!!!
Megjegyzés küldése