2013. június 12., szerda

Epres madártej



Jön a meleg végre, ideje elővenni az egy hónappal ezelőtti készült  epres madártej receptjét - és az eperszezon végét még elcsíphetjük vele. Jéghidegre behűtve nálunk a fagyinál is jobban megy, egy ilyen adag pillanatok alatt eltűnik, ezért érdemes duplázni is a mennyiséget. A madártejnél van egy kis csalás: jelentősen megkönnyíti az elkészítését, hogy van benne minimális étkezési keményítő, így lerövidül a főzési idő alacsonyabb hőfokon is, így nem kell tartani attól, hogy kicsapódik a sárgája és ott állunk egy adag epres tojássárgájával....A receptben lévő cukormennyiség eléggé minimalizálva van, de ha az eper édes, ennyi pont elég, de persze lehet utólag cukrozni, ha valaki édesebben szereti.


Hozzávalók:

7  dl tej
40-50  dkg érett eper
2 tojás
6+3 dkg cukor
fél rúd vanília/1 tk vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
2 tk ( 2 dkg) étkezési keményítő

A tejből 4 dl-t lassú tűzön a fél rúd vanília kikapart magjaival felforraltam, a tojások fehérjét közben 3 dkg cukorral kemény habbá vertem. Egy teáskanállal galuskákat szaggattam a csendesen főddögélő  tejbe, amikor megemelkedtek és megnőttek a másik oldalukra fordítottam őket, és még vagy fél percig így is főztem őket. Szűrőkanállal, lecsorgatva, egy mélyebb tálba raktam őket.
Az epret megmostam és összeturmixoltam.
6 dkg cukrot és az  étkezési keményítőt elkevertem, hozzáadtam a tojások sárgáját és a maradék 2 dl tejet, simára kevertem.
A tűzhelyről lehúzott tejhez visszapótoltam 1 dl hideg tejet, .majd folyamatosan kevergetve hozzáadtam a tojássárgás  keveréket, majd az epret. Addig főztem közepes lángon kevergetve, míg egy kicsit besűrűsödött. Nagyméretű, sűrű szűrőn szűrtem rá a galuskákra, hogy az eper magjaitól megszabaduljak.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails