2013. április 4., csütörtök

Gesztenyés-csokis (ombre) torta



Ez volt az én válaszom a havas húsvétra. Normális esetben ilyenkor már nem nagyon tudom megállni a spanyol epret, sőt,  a tavaszi hangulathoz egy mirelit erdei mix is megteszi, mert  ki kíván 15-20 fokban nehéz csokis tortákat? Most viszont ez tökéletesen passzolt a havas húsvéthoz,  az ombre meg nemcsak hajban divat, hanem tortában is. 

A szirmos díszítés sok fejtörést okozott, nem a technikája miatt, mert az  pofonegyszerű -  és mégis szuperlátványos -, hanem mert fogalmam se volt, mennyi tortakrémet igényel - rengeteg gyönyörű torta van fenn a neten, de olyat leírást véletlenül sem találtam, ami pontos mennyiséget adott volna meg - alapból mindenki durván sok vajkrémet készít, és ennyi. Úgy sem szerettem volna járni, hogy a torta hátulja csupaszon marad, vagy esetleg a lapok közé túl kevés krémet teszek, azután meg ott a rengeteg felesleges cucc, amit a fagyasztott gesztenyepüré miatt már nem nagyon lehet spájzolni... Némi térfogatszámítgatás után viszonylag jól belőttem a szükséges mennyiséget - és kiderült az nem annyira vastag bevonási módszer mint a ruffle cake-eknél, mert a kis krémpöttyöket el kell húzni késsel,  így nincs teletolva krémmel az egész felület. Meg kellett még oldanom azt is, hogy kerüljem ki a fullos vajkrémeket, mert azokért nálunk senki sincs oda, ezért azután a biztos eredmény érdekében nem tudtam kikerülni egy minimális mennyiségű zselatint sem - még így is borzasztóan kiadós ez a kisméretű 20 cm-es torta is, pedig cukor inkább csak a tésztájában van.

A szirmokhoz  egy tanács: fogjunk be valakit kuktának, mert úgy bevonni a tortát, hogy két pötty, letesszük a habzsákot, elhúzzuk késsel, azután megint két pötty, és megint  és . megint és megint s megint...szóval borzasztó sokáig tart. A másik jó tanács: az elkészített krémeket először hűtsük be, és tartsuk is hűtőben miközben sorra kerülnek, mert a kéz melegétől a bevonás alatt nagyon megpuhulnak egyébként is, és nehéz lesz velük precízen dolgozni.

 Hozzávalók: (20-22 centis formában, 16-20 szeletes tortához)

Hozzávalók: (2 db, 20-22 centis formához)

- apiskótához:

22 dkg liszt
35 dkg cukor
9 dkg holland kakaó
2 tk. szódabikarbóna 
1 tk. sütőpor
1 tk só
2 nagy tojás 
20 dkg  natúr joghurt
1,2 dl olaj
1 tk. vaníliakivonat
1csésze presszókávé
 
 

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a formákat alul sütőpapírral béleltem.
Az első hat hozzávalót összekevertem. 
A tojásokat  simára kevertem a maradék 4 hozzávalóval. A száraz hozzávalókat rászitáltam a nedves hozzávalókra,  simára kevertem. Kettéosztottam a tésztát, az egyik felét a hűtőbe raktam, majd egymás után  egyenként  30-35 perc alatt készre sütöttem a lapokat. A sütőt nem szabad kinyitni  egyáltalán a sütés alatt, mert összeesik a tészta. 30 perc után végezzünk először tűpróbát, a torta külseje ijesztően fekete, de nem azért mert megégett, hanem a rengeteg kakaó teszi :). Kicsit túlemelkedett nekem a szélük,  ezért kihűlés után kicsit kozmetikázni kellett, és felülről kb. fél cm vastagságban körben le kellett vágni a széleket. Ezután mindkét tortalapot vízszintesen kettévágtam, még így közel  2 centis  4 lapot kaptam.


-a krémhez:
2x25 dkg gesztenyepüré(cukrozott)
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
plusz 1 nagy evőkanál holland kakaó
és 1 evőkanál porcukor


20 dkg gesztenyelekvár (elhagyható)

6 dl tejszín
2 habfix 
20 dkg natúr krémsajt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 lap zselatin

A 20 deka puha vajat habosra kevertem a kevés cukorral, majd belekevertem a teljesen kiolvadt gesztenyemasszát is. Elfeleztem a kémet, és az egyik feléhez hozzáadtam 1 nagy evőkanál holland kakaót és ugyanennyi porcukrot.
A zselatinlapokat 2 ek. vízbe áztattam. A krémsajtot habosra kevertem a porcukorral és a puha vajjal. A tejszínt két habfixszel az utasítás szerint kemény habbá vertem, majd hozzákevertem a krémsajtot is gyorsan kézi mixerrel. A megpuhult zselatint kis lángon felmelegítettem és miközben járattam a mixert, belecsorgattam a krémbe.

A gesztenyés és a gesztenyés csokis krémbe forgattam  a tejszínhabosból 20-20 dekányit, ezzel kész lett a háromféle krém.

A tortalapok közé sorban kb. fél centi vastagságban kentem a krémeket ( ehhez kicsit kevesebb, mint a fele kell) de a lapokat előtte megkentem gesztenyelekvárral is. A torta tetejét és külsejét  vékonyan bevontam a tejszínhabos krémmel, majd minden - a kimaradt krémek és a töltelék - ment a hűtőbe egy órára. ( Ha nem szilárdul meg rendesen a külső vékony krémbevonat, akkor díszítés közben maszatolni fog...)

Szerintem nincs olyan amatőr háztartás ahol van 3 egyforma fél centi átmérőjű habzsákcsőr, nálam sincs, ezért most nem tudom azt írni, hogy a krémeket szépen egyszerre habzsákokba töltöttem és feldíszítettem a tortát...A csokis krémmel kezdtem és a Zenker eldobható nejlon habzsákjait használom egyébként is, szóval először ezzel vittem fel két sort: két pötty egymás fülé, kerek végű késsel elhúztam a közepétől a pöttyeket. Újabb két pötty a "szirom" végétől, habzsák le, kés a kézbe ( ha esetleg picit nedves, akkor még egyenletesebb az eredmény)húzás, habzsák fel stb...Azután csere, új habzsák, csőr elmos, következő krém, majd ugyanígy a tejszínes, az utolsó. A szirmok készítéséhez pár fázisfotó itt, nem egy ördöngösség.
Annyiban számítottam el magam, hogy a torta magasságába - majdnem 8 centiméter - a tejszínhabos krémből nem fért fel már két sor, és mivel a tetején  ezt tettem legbelülre, oda is kevés kellett, ebből kimaradt pár evőkanál.

A tortának jót tesz a hűtés és egy kis pihenő, másnapra értek össze jól az ízek, aki szereti a gesztenyét, a csokit, meg a tejszínhabot, az biztos nem fog csalódni :).

6 megjegyzés:

Dina írta...

Azon felül, hogy baromi jól néz ki, eszméletlen fincsi lehet! Az a fekete tészta! Mostanában rá vagyok indulva az ilyen sütikre! :))

Feri írta...

Nagyon jól néz ki ez a torta!
Ráadásul finom is. (gondolom...)
:-)
Piszke..! Meglocsoltalak én téged az idén? Van olyan, hogy póthúsvét?
:-)

Aniko írta...

Ez eszméletlenül jól néz ki! Gratulálok!

Anazar írta...

Micsoda pompás díszítés és színkombináció! Csurog a nyálam!

Unknown írta...

Mekkora tortaformában sütötted?

Piszke írta...

Fenn van a hozzávalóknál! 20-22 centis méret jó.

Related Posts with Thumbnails