2013. április 19., péntek

Epres-narancsos-vaníliás kehely



Akinek van egy szép üvegkelyhe, az folyton bele akar rakni valamit. Nem üveggolyókat vagy mini növénykertet persze, hanem valami édeset, valami sütit, valami réteges jóságot, legyen az tiramisu, trifle, puding, somlói vagy gesztenyepüré.Nincs is jobb annál, mint a kerttel folytatott, erősen késésben lévő, így egyelőre vesztésre álló  küzdelem után belekanalazhatunk egy ilyesfélébe. Nemcsak babapiskótával, hanem 2 tojásos házi piskótával is csináltam azóta, annyira népszerű lett, és nem hátrány a gyorsasága sem, mert most már nincsen idő begubózni a konyhába órákra. ( Ugyan négyfele osztottuk, de szerintem bármelyikünk simán meg tudta volna enni kár az egészet is )

Hozzávalók. (18 cm-es tálhoz, 4 személyre desszertnek)


14-16 babapiskóta
2 nagy narancs leve
1 narancs lereszelt héja
2 ek narancslikőr vagy konyak
fél liter tej
3,5 dkg étkezési keményítő
3 ek cukor
fél rúd vanília (vagy 1 ek házi vaníliakivonat vagy 2 vaníliáscukor)
2 tojás sárgája
25 dkg eper

( Ha sütünk piskótát magunk, akkor 2 tojást, 4 ek cukrot és 2 ek meleg vizet 10 perc alatt kézi mixerrel sűrű, habos masszává kell felverni, rászitálunk 2 ek lisztet és 1 fél kk. sütőport, óvatosan, de alaposan egy lapáttal összeforgatjuk, és 20X25 cm-es szögletes vagy 28-as kerek lisztezett-vajazott vagy sütőpapíros fomában 175 fokon 10 perc alatt megsütjük)


A keményítőt és a cukrot a két  elkeverem, majd simára keverem 1,5 dl tejjel és a tojások sárgájával. Közben a többi tejet a kikapart vaníliarúddal és a kis magokkal együtt felforrósítom, belekeverem a keményítős keveréket, és épp csak addig főzöm kevergetve tovább, míg enyhén besűrűsödik a puding.Ammikor kicsit már kihűlt, hozzáadom az egyik narancs levét és lereszelt héját.

Lerétegeztem a babapiskótát, - meglocsolgatva a narancs levével elkevert  likőrrel - a vanílapudinggal és a felszeletelt eperrel, és két-három órára eldugtam a hűtőbe



3 megjegyzés:

Rita írta...

Lehet már olyan epret kapni, aminek legalább nyomokban eper-íze van?

Piszke írta...

Ilyenkor még csak spanyolt szoktam venni, és mindig megszagolom. Ha semmi eperillat, akkor nem veszem meg...:) Érdekes módom április elején illatosabbak voltak, szerintem ott már szabadföldi terem ilyenkor

Rita írta...

Ketten ettük meg, együltőhelyben...:) De szerintem egyedül is ment volna:)

Related Posts with Thumbnails