2011. szeptember 5., hétfő

Zellertartár VKF! XLIV.




Én találtam ki ezt a nevet neki, mert az ízesítése nagyon hasonlít a tartármártáséhoz. És szerintem még jobb is mint a tartármártás, és azért jobb, mert van benne zeller. Zellerrajongó vagyok, és nemcsak úgy lájtosan, tegyünk-egy-kis-darabot-a-húslevesbe módon, hanem brutál zellerkrémlevesek, szárzellerrágcsálás, zellergumó észrevétlen nyers felfalása stílusban. Nem, nem az amire mindenki gondol, ez évek óta tart.
És bár ez abszolút kenyérre - pirítóskenyérre - van kitalálva, nem kence, mert arról nekem  a sűrű gyógyszertári kenőcsök jutnak eszembe. És azokat kenni  lehet jó, de enni...Ezt viszont nem lehet abbahagyni.
Mindjárt csinálok is egy kis pirítóst, az a kis meleg már nem számít!

Hozzávalók:
25 dkg zellergumó
1 tk. olívaolaj
2 ek.tejszín
1 tk+ 1 kk.citromlé
1 kk.mustár 
nagy csipet só
kevés frissen őrölt bors bors

A zellert megtisztítottam és egyenletes, nagyon vékony szeletekre vágtam, hogy minél gyorsabban megpárolódjon.. Ez ilyenkor nem nagy mutatvány, de tél végén a párolás nem tart ennyire rövid ideig, de akkor is megéri... A víz éppen csak ellepte, és adtam hozzá egy teáskanál citromlevet is, hogy megőrizze a szép sápadt színét.
A puha  zellert  villával összetörtem, turmixba raktam, hozzáadtam minden mást, és simára turmixoltam. Cukrot nem szoktam beletenni, a gyökérzöldségekben meglévő természetes édes íz pont elég. Most pontosan méricskéltem a hozzávalókat, a lényeg, hogy egyik se ugorjon ki a másik rovására, és ne nyomja el a zeller ízét sem, legjobb kicsit kóstolgatni
Legeslegjobb csak magában,  forró pirítósra kenve, vacsorára, de jó partifalatnak, vagy valami klassz puhára főtt marhahús mellé a levesből, vagy egy jóféle szárított sonka alá.

A hűtőben folpackkal takarva eláll másnapig is.

Réges-régi recept anyukám barátnőjétől.

8 megjegyzés:

Millie írta...

BIG LIKE!

Millie írta...

BIG LIKE!

duende írta...

Már vittem is. Fantasztikus, és én is zeller-rajongó vagyok!

Ani írta...

Én is csípem a zelleres dolgokat. Mentem is.

Piszke írta...

Zelleresek, tartsunk össze ;) !

Kata írta...

Naná, tartsunk össze, én is jelentkezem, mint rajongó!:)

Dulmina írta...

Most lett kész, és nagyon ízlik, így még sok-sok ismétlés várható belőle! Köszönöm a remek receptet.

Piszke írta...

Örülök, hogy tetszett, vigyázat, addiktív:)!

Related Posts with Thumbnails