Nem egyszerű kimatekozni, hogy vacsora plusz tízóraik pontosan milyen mennyiségű péksütit igényelnek; ha kevesebb sikerül, akkor kényszerűségből megnyílik az út az iskolai büfékhez, ahol azért mindenféle rendelet meg célkitűzés dacára katasztrofális a kínálat, ha meg több, akkor a maradékot másnaptól mindenki próbálja feltűnésmentesen kerülgetni a konyhában, egészen addig, míg ehetetlenné szárad. (Nem, a mélyhűtőben nálunk sosincs hely, főleg nem gömbölyű tárgyaknak.) De ezek a Parker House zsemlék nemcsak az ideális méret/mennyiség miatt jók: szerintem a képen is látszik, hogy milyen klassz foszlós tésztája van. És ez itt, az eredetivel szemben nem is édes, egyszerűen kihagytam a cukor nagy részét, így tökéletes szendvicsalap lett belőlük.
Hozzávalók:
0,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő/1 cs szárazélesztő
1 ek.cukor
25 dkg kenyérliszt
20 dkg sima liszt (+/-5 dkg)
20 dkg sima liszt (+/-5 dkg)
2,5 dl tej
8+2 dkg olvasztott vaj
1 tk só
Az élesztőt 10 perc alatt megfuttattam a cukros, langyos vízben. A tejet is meglangyosítottam, azután a só kivételével minden hozzávalót összekevertem és 10 percig dagasztottam. Csak a végén dagasztottam bele a sót. Ekkorra kellemesen ruganyos, csak egy picit ragadós tészta lett belőle. Kivajazott, folpackkal szorosan lezárt tálban langyos helyen egy órát kelt, majd átgyúrtam és 16 részre osztottam, gombócoltam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a gombócokat, fél órát kelni hagytam és mindegyik leendő zsemlére keresztben egy késfokkal vékony, mély árkot nyomtam. További félóra kelesztés után a maradék vajjal megkentem őket, a tetejüket picit sóztam.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranylóra sültek.
Recept: The Gourmet Cookbook.
Az élesztőt 10 perc alatt megfuttattam a cukros, langyos vízben. A tejet is meglangyosítottam, azután a só kivételével minden hozzávalót összekevertem és 10 percig dagasztottam. Csak a végén dagasztottam bele a sót. Ekkorra kellemesen ruganyos, csak egy picit ragadós tészta lett belőle. Kivajazott, folpackkal szorosan lezárt tálban langyos helyen egy órát kelt, majd átgyúrtam és 16 részre osztottam, gombócoltam. Sütőpapírral bélelt tepsire raktam a gombócokat, fél órát kelni hagytam és mindegyik leendő zsemlére keresztben egy késfokkal vékony, mély árkot nyomtam. További félóra kelesztés után a maradék vajjal megkentem őket, a tetejüket picit sóztam.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranylóra sültek.
Recept: The Gourmet Cookbook.
8 megjegyzés:
értsem úgy, hogy tegnapi vacsi meg mai tízóriás és el is fogytak?
egy darabka se maradt kerülgetni? mert azt bevállalnám.
Már megyek is zsemlét sütni!
A kenyérlisztet hol veszed?
4gyerek, ez nálunk egy "tegyünk el kettőt gyorsan tízóraira, mielőtt elfogy"- mennyiség :) Hiába, mindenki vadul sportol...ööö....én nem, viszont nem is eszek annyit!!
fakanál, hát hol másol mint a Tesco-ban! (Pannon kenyérliszt, kétkilós)
(Egyszer valaki tanácsolta valahol, talán a Culinaris-ban kell megnézni...hát...)
Mégsem akkor sütöttem, viszont éppen most kelnek és nemsokára mennek a sütőbe. :))
Megsütöttem, és ezzel új kedvence lett családunknak! Szuper ez a zsömle!
Nálunk: "anya, ez a zsemle baromijó!!" :))
Igazán szemevaló cipócskák! Kenyérlisztet az óbudai piac egyik félreeső kis boltjában is lehet kapni...hátha valakinek ez esik jobban útba!
Megjegyzés küldése