Nem lesz egyszerű a tavaly őszi Segítsüti sikerét túlszárnyalni, de mi mindent megteszünk! Most már a tavalyi rutinnal felvértezve zajlott a készülődés, és ismét 27 gasztroblogger sütijeire lehet licitálni, hogy civil összefogással közösen segíthessünk a Szemem Fénye Alapítványnak.
Az alapítvány specilis gyeremkbeteg-szállítást és gyermekhospice szolgáltatást nyújt térítésmentesen Baranya megye illetve az ország területén.A Segítsüti őszi akciója keretében befolyó összegből a két gyermekhospice ház számára tervezünk a gyermekek ottlétét, ápolását megkönnyítő orvosi műszereket, eszközöket és egyéb szükséges cikkeket beszerezni.
Minden tepsi sütemény kikiáltási ára továbbra is 1.000 forint lesz. A liciteket a Segítsüti oldalán keresztül lehet megtenni, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges. Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért szeptember 20-án 16:00-ig. A nyertesek/vigaszágasok egy-egy tiszteletpéldányt kapnak ajándékba a sütireceptek gyűjteményéből, a Segítfüzetből is.
Cégek támogatására is számítunk, és hogy minden dolgozónak jusson a sütiből, háromféle sütit tartalmazó, nagyobb csomagokat állítottunk össze - és ezek tartalmazzák a fenti macaronokat is!! Egészen pontosan 90 darabot - szerintem jut majd mindenkinek :)).
És akkor pár szót a macaronokról: a Rákóczi túrós ihlette klasszikus mandulás-vaníliapasztás darab, közte citromos túrókrém és egy csepp házi barackdzsem - szerintem egyszerűen a Rákóczi túrós maga, egy falatba sűrítve. A zserbó macaront először csináltam, héjával darált mandulából van, ezért klassz, rusztikus a színe, és kapott kevés étcsokibevonatot is. Belül is a zserbó ízvilága: darált dió és barackdzsem sűrű krémje- a fotózás után ez fogyott el legelőször, kb. egy perc alatt...Nekem a legnagyobb meglepetést a Rigó Jancsi macaronok okozták: kicsit féltem, hogy egyízű lesz majd: minden csokis benne. A tésztában sok a kakaó, épp a határán van annak, amit a kényes sütimassza elvisel - máshogy is kellett sütni, mint a sima macaront - , cserébe intenzív ízű, sűrű, lágy, de nem ragadós belsővel. Az étcsokis, aligédes könnyű tejszínhabtöltelék pedig éppcsak el nem repül....hmmmm...szóval nagyon finom!!!!
Akkor induljon a licit!
És akkor pár szót a macaronokról: a Rákóczi túrós ihlette klasszikus mandulás-vaníliapasztás darab, közte citromos túrókrém és egy csepp házi barackdzsem - szerintem egyszerűen a Rákóczi túrós maga, egy falatba sűrítve. A zserbó macaront először csináltam, héjával darált mandulából van, ezért klassz, rusztikus a színe, és kapott kevés étcsokibevonatot is. Belül is a zserbó ízvilága: darált dió és barackdzsem sűrű krémje- a fotózás után ez fogyott el legelőször, kb. egy perc alatt...Nekem a legnagyobb meglepetést a Rigó Jancsi macaronok okozták: kicsit féltem, hogy egyízű lesz majd: minden csokis benne. A tésztában sok a kakaó, épp a határán van annak, amit a kényes sütimassza elvisel - máshogy is kellett sütni, mint a sima macaront - , cserébe intenzív ízű, sűrű, lágy, de nem ragadós belsővel. Az étcsokis, aligédes könnyű tejszínhabtöltelék pedig éppcsak el nem repül....hmmmm...szóval nagyon finom!!!!
Akkor induljon a licit!
18 megjegyzés:
Pompásak!! Igazi csemege!
Szia! Most találtam ide a blogodra, és nem bírtam ki, hogy ne olvassam el az összes macaron-os bejegyzést :) Csodálatosak,minden elismerésem!! Asszem a macaronkészítéssel még várok, mert nagyon bonyolultnak tűnik. Viszont az egyiknél írtad, hogy tudsz lelőhelyet, ahol natúr pisztáciát lehet kapni. Amennyiben ez a nem sózottat jelenti, szabad kíváncsiskodni, hogy hol van?
Köszi előre is!
Csodaszépek lettek... a macaron tanfolyam engem is érdekelne:))
Jajjj de gyönyörűek! Ez már művészet! :)
A kezdeményezéshez pedig annyit, hogy le a kalappal előttetek! Nagyszerű! Csak így tovább!
Zseniális vagy!
Szinte hihetetlen, hogy milyen szépek !
Megfertőztél velük, ma kiteszem a tojásfehérjét a konyhába, és holnap este nekiállok az első macaron sütésmnek.
Nagyon izgatott vagyok!
Andi
jajdehogyis!!
Andi, ha esetleg van időd átfutni a macaron címkés recepteket itt a blogon mielőtt nekikezdesz, - van jópár gyakorlati tapasztalat, ami a biztos sikeres sütéshez segíthet. Nem is a grammok, hanem a technika a fontos, és igyekeztem amennyire lehet szemléletesen leírni.
Ja hopp, manner elnézést hogy lemaradt a válasz: a Bosnyák téren pl. van egy mag- és szárított gyümölcs pultos, én ott szoktam venni.
Mindent elolvastam előtte, és nagyon jól sikerültek. :) Van még mit gyakorolnom a formák tökéletestése terén, amihez ma hozzá is láttam. Akkora sikere lett, hogy ma készül az újabb adag.
Köszönet érte.
Hát ez nagyon jó hír, gratulálok!!! Van pár olvasóm, akinek jópár nekirugaszkodás kellett - sajnos pl. a sütők is meg tudják makacsolni magukat...
A formázásnál a lényeg, hogy ne AKARJ kört írni a habzsákkal, hanem csak hagyd, hogy a sütőpapírhoz egészen közel,függőlegesen tartott habzsákból, ahogy nyomod, terüljön a massza magától.
Egy gyakorlati kérdésem lenne: a krém neked hogy lesz "puding szerű" ? A képekkel hasonlítottam össze a saját krémemet (recepted alapján készítettem), és nem annyira hasonlít :(
És hol lehet ételfestéket kapni? annyira tetszenek a színes verziók is.:)
Köszönöm
Andi,melyik krém??? Hirtelen nem látom sehol!
Igazából mindegyik olyannak tűnik a képek alapján, de én a sima ganache-ra gondoltam.
a ganache akkor amikor elkészül, folyós teljesen. Hűtés közbren kell rá-ránézegetni,esetleg át is keverni, és amikor kezd a hűléstől besűrűsödni -olyan 1 óra körül, ha mondjuk egy bögrében van - akkor átkeverem, töltésre kész. Ha hagyod csak úgy magában hosszabb ideig, akkor majdnem teljesen keményre szilárdul - mint egy csokimáz.
Ja hopp, ételfesték. Én nagyobb multikban láttam magyar gyártmány, szilesfood azt hiszem, a sütésicuccoknál (sütőpor, csokidara, van cukor, ilyesmi) de az folyékony, nagyon óvatosan kell adagolni, mert tönkrmehet tőle a massza. A tojásfesték tablettta is ételfesték, azt lehet porítani, de azért csekkold le az összetételét a neten..E számok vannak csak rajta. Pesten az Ázsia boltban biztos van eleve ételfesték címszó alatt is.
Én nem használok festékeket (kivéve a tavalyi segítsütis kéknél) csak matcha teát, kakaót, céklaport, porrá tört nescafét. Egyszer akartam sárgát sáfránnyal, de nem lett sárga, csak sáfrányízű :D
Mondjuk vannak ételfestékek, amik csak természetes eredetű anyagokat tartalmaznak, a tudatosvásárló.hu oldalon ki lehet bogarászni.
Kedves Piszke!
Először is "rongyosra" olvasom a blogod :) Köszönök mindent!
A probléma...
A fenti Rákóczi túrós töltelékes macaront elkészítettem :). Rózsaszín macaronba töltöttem. Viszont... A macaronok egészen tökéletesek lettek, a krém (túró, citromhéj, citromlé, kevés porcukor, tejszín habfixálóval, hogy a krém jobban álljon) viszont másnapra úgy átáztatta a kis rózsaszín csodákat, hogy majdnem sírva fakadtam. Kiskanállal mondjuk ehető, na de mégis :)Mi lehet a megoldás, hogy a krém ha nem is ganache állagú legyen, de mégse áztassa szét a macaronokat?
Válaszod előre is köszönöm!
üdvözlettel, viola
Kedves Viola! Azt hiszem, hogy a túró állaga lehetett a gond. Sokféle van, és van vizesebb, szárazabb (görönygyöskésebb) fajta. pl. az Oké negyedkilós az nagyon vizes, sőt általában mindegyik, amelyik negyedkilós téglába van csomagolva.
A dzsemből is inkább a sűrűjét soktam használni, egy pöttnyit csak.
A segyítsütihez négyszer csináltam meg, és előtte már tavasszal is magunknak, nem tapasztaltam, hogy átázott volna, mert az elkészülte után azonnal hűtőben landoltak. és a mennyiség ellenére el is fogytak mindenütt másnap, sőt a cégesek aznap :) na és nálunk sem álltak a hűtőben sokat :)). Ezért is nem emeletem ki külön talán a receptben ezeket, de most bele fogom írni.
Az biztos, hogy a nedvesebb állagú krémmel töltött macaronok gyorsan megérnek és ezért hamarabb elérik a fogyasztható, "érett" szintet. A vajas krémmel 3 napot is kell állniuk hűtőben, a ganache 24 óra, de a mascarponésnak elég pár óra. A lekvárosakat úgy csinálom - pontosabban házi dzsemesek - hogy szűrőben lecsöpögtetem a dzsemet, hogy minél sűrűbb legyen. A hétvégén nem először csináltam csak málnadzsemmel málnásat, és egy órán belül már majdnem tökéletesen érettek voltak - önmagában az hogy a macaron tésztája beszívja a töltelék nedvességét, normális lenne, ez ugyanis az érési folyamat, amitől a macaron macaron lesz :)
Szóval szárazabb túróból kevés tejszínnel biztos jó lesz az eredmény: sűrű, rumplinyomóval vagy szitán áttört, és habzsákból éppen kinyomható krém nem ronthatja el, ezután mg a csöppnyi sűrű lekvár se teheti tönkre. Remélem segítettem és köszi az észrevételt!
Remélem találsz még szimpatikus recepteket nálam! Piszke
Ja igen eszembe jutott még valami: a túrósaknál nem is telibe nyomom a túrókrémet, mert nem terül szét magától, mint mondjuk egy vajkrém, vagy ganache, hanem "körberajzolom" vele a macaron szélét és középre megy a dzsempötty. Tehát ilyen állaggal dolgozom a túrónál.
Megjegyzés küldése