2011. szeptember 22., csütörtök

Malakoff-torta




Nagyon-nagyon régóta ki akartam próbálni ezt a receptet, mert kíváncsi voltam a töltelék ízére, ami a látszat ellenére nem sima tojásos vaníliakrém ( és főleg nem pudingporos), hanem rumos-fehérboros-narancsos. Jól hangzik, igaz? És tényleg igen különleges ízű torta lett, volt is rá ünnepi alkalom, iker-keresztelő a családban. A külseje nem trendi, tény és való, viszont nagyon jól illett az alkalomhoz. Nem mondom, hogy nem munkás az elkészítése, de egy keresztanya tegyen ki magáért...

A Malakoff torta egy változata a híres francia cukrász, Careme  charlotte russe tortájának, ami körben sorakozó babapiskótából és bajor krémből készült eredetileg. Ennél  a változatnál a babapiskóta belülre kerül, rétegezve a krémmel és a klasszikus piskótalapokkal, kívül pedig csak tejszínhab borítja.

Hozzávalók (12-16 szelethez):

- a piskótalaphoz:
3 tojás
5 dkg cukor
7,5 dkg liszt
1 citrom reszelt héja

- a krémhez

25 dkg vaj
12,5 dkg porcukor
5 tojás sárgája
10 dkg darált mandula
1,2 dl fehérbor
1,2 dl narancslé
4 ek. rum

15-17  db babapiskóta

4 dl tejszín
1 csapott ek. porcukor
4 zselatinlap vagy 1,5 tk. zselatinpor

A piskótalaphoz az egész tojásokat a cukorral mixerrel 10 perc alatt könnyűre és nagyon habosra kevertem, beleszitáltam a lisztet és a kemény habbá vert fehérjét 2 részletben, óvatosan hozzáforgattam.
22 cm-es,alul  sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában a 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig - kb.15 perc alatt- megsütöttem.


Amíg a torta sült, habosra kevertem a vajat a cukor felével. A cukor másik felét a tojások sárgájával és 2 ek. narancslével  vízgőz fölött 10 perc alatt kevergetve  sűrítettem be - a recept ellenére nem mertem nyersen tenni a tojássárgáját a vajas krémbe. Amikor kihűlt, kanalanként a vajas masszához kevertem a darált mandulával együtt. A többi narancslét, rumot és fehérbort felforraltam.

A piskótalapot - a formában hagyva - vékonyan megkentem a krémmel. A babapiskótákat a narancsos-rumos öntetbe mártogattam, ebből lett a következő réteg, ezután újabb krémréteg ( jut a babapiskóták közé is, mert nem lehet teljesen hézagmentesen rakni) megint a megmártogatott babapiskóta és a tetejére a maradék krém. Ezután a tortát behűtöttem egy órára.

A zselatint megáztattam kevés vízben, és ezután  addig melegítettem kevergetve, míg felolvadt. A tejszínt habbá vertem és belecsorgattam a végén a langyos zselatint is.  

A tejszínnel ízlés és vérmérséklet szerint lehet bevonni a tortát, itt kapott kevés pirított mandulaforgácsot is még.

Ui.: Csak sósak jönnek ezután...

Az Édességek c. Nova Szakácskönyvek sorozatból

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem nagyon tetszik a külseje, mi több, kíváncsi lennék, hogyan csináltad!?!

Zsani írta...

A külseje nem elég trendi?:) Nekem sokkal jobban tetszenek a krémmel bevont torták, mint a fondanttal bevont alkotások. Az utóbbi bár nagy tetszetős és jó nézegetni de a hagyományosan díszített tortáknál van egy olyan " úgy megkóstolnám/úgy beleharapnék" érzés.. legalábbis nálam:))

Éva írta...

Nagyon ügyes vagy Keresztmama ! Szép lett a torta az íze biztosan nagyon finom!

Piszke írta...

Köszönöm :) csak egy ferdevégű, fél cm átmérőjű nyomócső kellett az oldalához, és alulról felfele haladva folyamatosan húzgáltam ide-oda egy kb. 3 cm-es sávban. a következő ilyen sáv pedig az előző széléhez kapcsolódott. Hát...valahogy így, remélem valamennyire el tudtam magyarázni.
A teteje pedig sima csillagcsöves nyomózsák.

chriesi írta...

Igazi habos-babos torta!Kár, hogy szeletről nem csináltál képet.

Piszke írta...

De csináltam, de béna lett és tiszta homály :( mert a családi ünnepség közepette nem akartam beállítgatni meg kattogtatni, és ráadásul nem is ismertem a gépet. nem bírtam annyit retusálni, hogy feltehető legyen...

Related Posts with Thumbnails