Tehát akkor eper, eper és még egy kis eper. Csak úgy, ahogy megjött a piacról, persze megmosva. Nálunk nagyjából így néz ki az eperszezon. Vétek azokat a gyönyörű szemeket zúzni meg turmixolni, meg felkockázni, sütni-főzni és a többi... Ha meg nem olyan szép, jó ételt úgyse lehet belőle csinálni, legfeljebb dzsemet (megvolt ma az első adag) . Némi engedmény, hogy esetleg egy kis tejszínhabsapkát teszünk még szépen sorban mindegyik szem tetejére, és aztán tünteti el mindenki sorban. De ha eper és tejszín, akkor legyen már itt fenn a blogon is valami, ezért lett vasárnap minimálisan átalakítva a hedonista eper-tejszínhab kombináció.
Hozzávalók (4 adaghoz) :
1,5 dl sűrű tejszín
15 dkg eper
2 ek. cukor vagy méz
1 tk vaníliaeszencia vagy egy van.cukor
2 csapott tk. zselatin
Az epret krumplinyomóval jól összetörtem, hogy levet is engedjen, elkevertem a cukorral, és állni hagytam. A zselatint 2 ek. meleg vízben megáztattam. A tejszínt és az összetört epret összekevertem, hozzáadtam a vaníliaeszenciát, felforraltam, beletettem a megduzzadt zselatint és rugós habverővel alaposan elkevertem, majd le is húztam a tűzről. Vékonyan kiolajozott formákba - a muffinsütő mélyedéseibe - öntöttem, és hűtőbe raktam.
2-3 óra hűtés tökéletesen elég volt arra, hogy megdermedjen, és már egyben kicsusszanjon a formából, gumicukor feeling nélkül.
Hozzávalók (4 adaghoz) :
1,5 dl sűrű tejszín
15 dkg eper
2 ek. cukor vagy méz
1 tk vaníliaeszencia vagy egy van.cukor
2 csapott tk. zselatin
Az epret krumplinyomóval jól összetörtem, hogy levet is engedjen, elkevertem a cukorral, és állni hagytam. A zselatint 2 ek. meleg vízben megáztattam. A tejszínt és az összetört epret összekevertem, hozzáadtam a vaníliaeszenciát, felforraltam, beletettem a megduzzadt zselatint és rugós habverővel alaposan elkevertem, majd le is húztam a tűzről. Vékonyan kiolajozott formákba - a muffinsütő mélyedéseibe - öntöttem, és hűtőbe raktam.
2-3 óra hűtés tökéletesen elég volt arra, hogy megdermedjen, és már egyben kicsusszanjon a formából, gumicukor feeling nélkül.
13 megjegyzés:
Hát, szegénykéim, hogy miken nem tengeted a családot...
Érdemes hozzátok látogatni eper miatt?
Errefelé nem tetszik a felhozatal.Lekvároznék, de nincs miből.
Akartam is írni tegnap a blogodho!! szombaton hétkor több mázsányi közül lehet válogatni a főúton a piacon...
De Vác-őrbottyán felől jőve az út szélén is árul rengeteteg nénike-bácsika...300-és 500 között van kilója, és főztem már be gyönyörű, illatos 300-asból!
Megcsináltam, köszönöm!
http://veravegakonyhaja.blogspot.com/2008/06/epres-panna-cotta-rgta-kszlk-arra-hogy.html
Piszke, csak nem az asszonykórus városában laksz? vagy a közelében?
N.
:)) Nagyon-nagyon a közelében...
Vera, örülök, főképp ha ízlett is!!
Akkor közel vagyunk egymáshoz :-) Lehet, hogy már találkoztunk is a piacon, eperválogatás közben :-)
Közben én is megcsináltam a panna cottát, sőt már meg is ettük... Isteni volt!
N.
Figyelj! Akkor szervezzünk egy helyi találkozót... Vimizo is helyből ismeri a Gombai cukrászdát!!
Hogy milyen kicsi a világ :-)
Mától vége az ovinak-sulinak, úgyhogy kapható vagyok mindenfajta programra :-)
N.
Megkeresem vimizo-t is, de még majdnem egy hónapig dolgozm és közben a kiskorúakat passzolgatom ide-oda, úgyhogy csak 5 után...:))
Nekem/nekünk jón a délután/este is, akár gyerekestül :-) A Fő téren remekül lehet biciklizni-motorozni-görkorizni :-)
N.
érdeklődnék, h milyen zselatint használtál, mert nem igazán dermedt meg nekem...
Kinga, sajnálom :(
Arra tippelek, talán az idei eprek magas víztartalma lehetett az oka.
Fémformában hűlt? mert ha esetleg nem, akkor több idő kell a megszilrádulásához.
Egyébként mindig a melegítős zselatint használom, leggyakrabban az Oetker-félét.
Ahogy az egyik kommentből látszik, más is kipróbálta és sikerült, szóval remélem, nem írtál le...
Megjegyzés küldése