2008. május 23., péntek

Mentás zöldborsókrémleves


Kevés finomabb zöldségféle van szerintem a zsenge zöldborsónál - talán csak a némi cukorból, béta-karotinból és rengeteg nitritből álló friss új sárgarépa. Dehát az Élet tele van kockázattal. Ezért ilyenkor tavasszal mindenféleképpen ki kell menni a piacra, jól bevásárolni a zsenge borsóból, azután pedig haza kell menni, és megpucolás ürügyén jól megenni nyersen az egészet. Ezzel megoldottuk a hova-tegyem-vajon- a- fagyasztóba-problémát is, sőt - mivel úgyis jön a zsenge zöldborsó és annak, ugye, majd a következő alkalommal már biztos, de tényleg, kell a hely - , elővesszük a télire felhalmozott Iglo-készleteket és abból főzzük meg ezt a jó kis levest. Ha van kertünk és abban borsó terem, világért se főzzük meg semminek: ki kell menni és le kell legelni. Mentaügyben a szerencsésebbek a kertben letépnek pár levelet, de mivel a menta tarackosan terjed, képes elfojtani egy erkélynyi féltve locsolgatott petúniát is szerintem.Végső esetben beszerezzük valami multiból vagy a Herbáriából szárítva.


Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg zöldborsó
10 dkg krumpli
2 dkg vaj
fél liter húsleves (vagy fél kockából)
pici só
100 gr joghurt
5 kis mentalevél

A megolvasztott vajra dobtam a borsót és a vékony karikákra vágott krumplit, picit sóztam és lefedve pár percig pároltam. Ezután felöntöttem a levessel, és főztem amíg a krumpli is puha lett (kb.10 perc).
A tűzről lehúzva beletettem a mentaleveleket és botmixerrel pürésítettem, hozzáraktam a joghurtot is és visszatettem egyet forrni a tűzre.

A menta ízlés dolga, aki jobban vágyik az After Eight-feelingre, az tegyen többet bele, de szerintem így jól egyensúlyban voltak az ízek. És bár krémleves-ügyben tejszínpárti vagyok, itt a hűvös-savanykás joghurt jobban passzolt a menta ízéhez.
Felhívnám még a figyelmet a menta és a borsó színére, de ez már túlzás is.

Finom!!!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Nálam is nemrég készült püré borsóból és borsmentából - igaz jóval több mentát tettem bele. Nyugodtan tegyél próbát egy kis adaggl, amit jobban "bementázol".
A savanykássággal egyetértek - nálam egy kevés citrom szokta a frissítést végrehajtani ;)

Cukroskata írta...

Én is pont zöldborsó krémlevest főztem, csak még nem tettem fel :-)

Piszke írta...

Hát az az igazság, hogy sajnos a mentát igazából nem bírja a gyomrom:DD! Kivéve az After Eightben.De egy mentatea kiüt...

Related Posts with Thumbnails