2007. augusztus 6., hétfő

Túrógombóc No.1.


Csak így lazán. Holott valójában a pontos elnevezése: A Világ Legkönnyűbb Túrógombóca. Azért "könnyűbb", mert az az állagára értendő. Meg persze nem is bonyulult elkészíteni se. Az érdem nagymamámé, már rég nics köztünk, legyen akkor Túrógombóc berényi mama módra.
T3v3d3 kérte is egyszer tőlem, mikor Mamma postjába beleokoskodtam. Itt a nyár, főzni kell mindennap a Válogatós Bandának, ennek tuti helye van a repertoárban.

Hozzávalók:

fél kg túró

4 ek. liszt (nem csapott, nem púpozott)

2 tojás

egy nagy csipet só

5 dkg vaj

4 ek. zsemlemorzsa

Feltettem egy közepes lábasban vizet, hogy míg dolgozom, felforrjon. A vajat felforrósítottam egy teflonserpenyőben, és gyengén átpirítottam rajta a zsemlemorzsát.
A túrót villával áttörtem. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját összedolgoztam a túróval, a fehérjét pedig kemény habbá vertem. A négy evőkanálnyi liszttel jól összedolgoztam a tojásos túrót, majd két részletben belekevertem a habot. Az első felét jó alaposan kell, a másodikat kissé óvatosabban, de homogén legyen a massza.( Ne higgyünk a károgóknak, nem fog összetörni a hab, teljesíti feladatát.)

A masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat csináltam. Ahogy kész lett az első 12-15, beleeresztettem a lobogó vízbe, majd óvatosan kavartam egyet rajtuk, alul le ne ragadjanak. Kb. egy perc után már indultak is felfele, ezután még kb. 5 perc kellett a lobogó vízben ahhoz, hogy kész legyenek, ekkor szemmel láthatólag kissé meg is nőttek. Óvatosan kilapátoltam őket a morzsára, és még óvatosabban meggurigáztam őket benne.
Ezután jött a következő, meg a következő adag.

Nálunk négy személyre nem is 50, hanem 75 dkg túróból csinálom, a többi hozzávalót persze arányosan emelve. Mérettől függően - small is beautiful! - 55-65 db lesz a háromnegyed kilóból. Egy jóétvágyú férfiembernek meg se kottyan 15 egy erősebb leves után sem.

Bevallom, mi "meztelenül" szeretjük igazán, semmi zsemlemorzsa, csak vaniliás porcukor vagy valamilyen dzsem, a kiskorúak - mivel ez büntethetőséget kizáró ok - Nesquik kakaóval szórják. Most az itt nyaraló unokatestvér és a blog kedvéért morzsáztam, a vaj zsemlemorzsa arány így utólag kissé találgatás-szintű.

A gombócok viszont csak frissen tökéletesek, állásukban összébb esnek és kissé megdermednek, de nálunk soha nem marad így se hírmodó sem belőle estére.

Még egy technikai megjegyzés: a túró állagától - mennyire száraz vagy nedves - függően mehet még egy fél evőkanál liszt hozzá.



16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Semmi gríz??? Így könnyű!! :))
Felírva a kipróbálandókhoz, porcukros-fahéjas tejföllel.

Piszke írta...

Csak sima liszt.Bátran. Ezt a receptet nagyon magaménak érzem, mert soha sehol nem hallottam/olvastam liszttel.A zsemlemorzsás variációk megjelenésétől függetlenül is mindenképp fel akartam tenni. Aztán majd tudósíts!

Névtelen írta...

Szerintem a grízes takarékossági okokból születhetett. Mindenképp ez lehet jobb, látatlanban is.

Zsu írta...

Köszi hogy felhívtad a figyelmem a receptre, így elolvasva azt hiszem láttam is ezt a posztot amikor megírtad, csak kiment a fejemből. Szóval elgközelebb így csinálom. :)

Doctor Pepper írta...

hello Piszke!
Kipróbáltam tegnap ezt a receptet, tényleg isteni! Köszi szépen!! Majd legközelebb talán fotózni is sikerül és akkor felteszem én is, hogy meglegyen az archívumban!:)

Piszke írta...

Ez a recept nagyon szívügyem.A nagymamám miatt.

ja valakivel összevesztem a másik "gyerekem" miatt a zserbógombócok ürügyén.... kértem kommentben, hogy linkeljen már be engem is ( hiúsági kérdés lehet, meg ollllyan büszke vagyok rá)erre írt ide vissza, hogy levélben válaszolna, adtam neki email címet, arra meg beírta, hogy má' nem aktuális, mert a kommentemet(udvarias egysoros kérés rövid kérés volt) törölte a blogjából. :-O
Én nem éreztem problémának,

Piszke írta...

Tényleg lemaradt.
Szóval nem éreztem problémának, és nem írtam soha senkinek se bántót, se sértőt.
Azóta filózgattam, és lehet, hogy összekevertek.Van a freeblogon egy piszke nevű felhasználó.(Aki nem én vagyok)szóval semmi köze az én kommentemhez. Na mindegy, nem ér annyit az egész! :-)

Doctor Pepper írta...

aha, értem, hát lehet, hogy ez volt a gond. Az email címed viszont nem kaptam meg, lehet, hogy csak én bénázok, légyszi küldd át megint, mert lenne egy kérdésem.

nana írta...

de jó! én egy teljesen más változatot ismertem, amit ősszel megpróbáltam megvalósítani, de csúfos kudarcot vallottam..
ki fogom próbálni, és ha postolom, mindenképpen utalok rád!

Mamma írta...

Piszke, nagyon röstellem, hogy csak most, Pepper kapcsán találtam rá erre a receptre:-(( pedig beharangoztad...
Látom, ez SEM búzadarával készült (amit nem kedvelek), így ugyanúgy kilóg a sorból, mint az enyém.:-)), fel is veszem elsőként a listába.
Éljen berényi mama!

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Nevramiel írta...

Szia!
Ma kipróbáltam ez a receptet. Eddig mindig búzadarával készítettem, az sem volt rossz, de ez... ez valami fenséges! Habkönnyű, omlós, nagyon finom. Pillanatok alatt belapátoltuk az összes kis gombócot :D Nagyon köszi, hogy megosztottad a receptet, ezentúl mindig így csinálom majd. Ha nem haragszol, írnék majd egy posztot a gombócokról, de receptet nem írok, csak belinkelném az oldalad. Előre is köszi, üdvözlettel:
Nevramiel

Piszke írta...

Nevramile, nyugodtan, örülök hogy ízlett ez a szívem-csücske recept. Nálunk sosem készül másképp!

Rita írta...

Ez tényleg No.I.! Eddig a túrógombóc félbevágása egy erőmutatvány volt, és gyakran kifordult a villa alól, beterítve az asztalt a morzsával.
Ez viszont olyan puha és könnyed, hogy bármennyit meg lehet belőle enni. Nagy köszönet érte, tényleg szuper jó!:)

Csilli írta...

Piszke drága!!! Csókolom az összes kezed, ez valami zseniálisan istenifinom lett!!! ilyen jó túrógombit életemben nem csináltam/ettem. Ráadásul ez nem csak frissen de állottan is baromijó! Úgy 3 órája kifőztem, de Sanyi még mindig nem ért haza, úgyhogy az előbb teszteltem mennyire keményedett meg. Hát semennyire, ugyanolyan puha, szóval én sohatöbbet grízeset csakéskizárólag ezt a verziót!:) Ráadásul a 4 kanál lisztből 2 teljes kiőrlésű tönkölybúza volt, de semmit se rontott az élvezeti értékén:) Végül mivel nem volt itthon zsemlemorzsám, a Lidl-ben kapható darált mandulát pirítottam meg, és abba forgattam... most is nyalogatom a szám szélét:))
Még1x köszi, és puszi

Piszke írta...

Szia Csilli! Ez tényleg nálunk is elfogy simán "állottan is" már ha marad, mert én egyből 75 dkg túróból csinálom négyünknek :). Annyira jó ilyet olvasni egyébként, mert így fennmarad a nagymamám receptje :))

Related Posts with Thumbnails