2016. december 20., kedd

Csokis-áfonyás karácsonyfa-kalács


A télen rendszeresen előkerülő aranygaluska kistestvére lett ez a kalácska, és épp elég volt másnap reggelire-tízóraira - mert egy hatalmas adag aranygaluska-vaníliaszósz kombó után nem sok vállalkozó maradt egyáltalán vacsorázni.
A tésztája tehát nem is kalácstészta, hanem pont olyan,mint az aranygaluskáé, lágyabb, vajasabb, na és a  hamarabb is megsült.
A töltelék, ha csiga, akkor alapból csak  kakaós lehet nálunk, és hozzá az ünnepekre fel(vagy túl)halmozott készletekből az aszalt áfonya ment a legjobban
Kisülés után kapott kis citromos mázat (meg hópehelycukorkát, cukrogyöngyöt) is ide-oda, de már csak a fotó kedvéért.
 

0,25 kg liszt
1 dkg friss élesztő (vagy fél zacskó szárított élesztő)
1 tojás sárgája
1,2-1,3 dl tej
3 dkg vaj
3 dkg porcukor
csipet só

2 ek .holland típusú kakaó
10 dkg kristálycukor
5 dkg vaj

kevés tojássárga a megkenéshez(de tejfölt vagy tejszínt is használhatunk)

A tejet összekevertem 1 ek. porcukorral, meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, majd 8-10 percig állni hagytam. A lisztet egy nagy tálba öntöttem és a lisztkupac közepébe nagy mélyedést csináltam. A mélyedésbe öntöttem a külön összekevert 6 dkg-nyi olvasztott vajat, maradék porcukrot és a tojássárgákat. Hozzáöntöttem az élesztős tejet, majd elővettem a dagasztókaros robotgépemet ( akinek ilyen esetleg nincs, az hagyatkozzon nyugodtan a kezére) és összedolgoztam a folyadékelegyet a körben várakozó liszttel. A géppel, ha már összeállt a tészta, 5 perc tökéletesen elég az átdolgozáshoz
A kerekre paskolt tészta alatt és körülötte liszttel beszórtam a tálat, és egy tiszta konyharuhával letakarva 1 órára egy félreeső meleg, huzatmentes sarokba félretettem kelni.

A munkalapot megliszteztem, a tésztát átgyúrtam és 20x25-ös téglalappá nyújtottam. A vajat felolvasztottam,megkentem a tésztát,megszórtam a cukorral elkevert kakaóval, az áfonyával és a hosszabbik oldaláról feltekertem.

16, kb ujjnyi vastag csigára vágtam fel, és a képen látható módon sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam. Mivel szép nagy piaci tojások voltak otthon, a tésztába kerülő tojássárgájából lecsippentettem egy kicsit, elkevertem kevés fehérjével és azzal kenegettem meg a csigák széleit.


Fél óra kelesztés után 175 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöttem.

1 megjegyzés:

Rita írta...

Rögtön dupla adaggal próbáltuk ki, és jól tettük... Nagyon finom!! (a dupla adaghoz a dupla töltelék nagyon sok volt)
Csak apróság, de az összetevők között nem szerepel az áfonya, és a leírásban 6dkg vajat keversz össze, pedig elvileg csak 3 dkg vaj kell a tésztába.

Related Posts with Thumbnails