2016. június 9., csütörtök

Chilis-szezámos ropogós keksz



Gondoltam, hogy a sok gyerek miatt az utcabulin jó sok édes süti lesz, ezért direkt jó, ha sósat sütök. Hát így lett körülbelül ez a tizedik sós rágcsálnivaló. Egy régebbi, nagyon addiktív sós keksz receptet variáltam meg, így lett csípős chilis, és került bele szezámmag. A kekszben eredetileg csak a sok vaj, tejszín és zsíros sajt dolgozott, amitől szuper omlós és aromás lett, erre tett még rá a chili, ami minden falat végén ad egy kis csípőséget, a nemcsak a tetejére, hanem a tésztába kerülő szezámmagtól pedig mégis lesz ropogóssága is, a picit füstör íz mellett, szóval ezt a változatot is megtartjuk.

Hozzávalók:
16 dkg vaj
6 dkg /grana padano
12 dkg emmentáli
1,2 dl tejszín
1 tk. piros édes-nemes paprika
2 kk. chilipor
1 csapott tk. só
25 dkg liszt
6+2 dkg szezámmag
7 gr. sütőpor

1 tojás sárgája



A szezámmagot egy nagy serpenyőben néhány perc alatt kevergetve világosbarnára pirítottam
A vajat félig folyósra olvasztottam a mikróban és hozzáadtam a langyos tejszínt, a reszelt sajtokat, sót, paprikát és a chiliport. A cél, hogy teljesen homogén, keverhető masszát kapjunk. A lisztet a sütőporral elkevertem és a sajtos massza tetejére szitáltam. A szezámmagból 6 dekányit adtam hozzá. Egy késsel morzsásra kevertem a tésztát, majd kézzel gyorsan simára gyúrtam. 3 kisebb részre osztottam, kissé kilapítottam és fél órát mélyhűtőbe dobtam (Vagy legalább 2 órát normál hűtőbe rakjuk.)

Ezután fél centinél kicsit vékonyabbra nyújtottam a tésztát, tojássárgájával kentem, megszórtam a maradék szezámmaggal, éles késsel 2x3 cm-es darabokra vágtam és 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt kisütöttem.  Legegyszerűbb  eleve a tepsi lisztezett hátoldalán nyújtani és vágni, picit szétlökdösni a hideg kekszeket és már lehet is sütni, nem kell pakolászni és megtartja a formáját is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails