Szó szerint. Vagy legalábbis felénk a petrezselymet/gyökerét mindig csak "zöldség"-nek hívták, anyukám, ha kiküldött a kertbe a (hús)levesfőzéskor, akkor mindig répát meg "zöldséget" kellett szednem és a kerti csapnál megpucolnom (nagyon untam és utáltam), sőt a petrezselymet (mámint a levelét) meg úgy nevezték, hogy zöldség zöldje... :D
Na, szóval ez petrezselyemgyökér, finom édes, most már nyersen is simán megeszem, de szerintem bármilyen műs zöldségből, vagy vegyesekből is szuper ez a curry, mert a szósz az tényleg mondent visz. Itt a húsos változata, és inkább úgy gondolom, nem kell a húst-zöldségeket keverni, más-más jellegű étel lesz belőle, de mindenképpen nagyon finom.
Hozzávalók: (4 személyre)
4 szem szegfűszeg
1-1 csapott kk. édeskömény-mag, koriandermag és római kömény
1-1 csapott kk. édeskömény-mag, koriandermag és római kömény
6 zöld kardamom
5 szem egész szegfűbors
5 szem egész szegfűbors
1-1 csapott kk. kurkuma és cayennebors
2 ek. citromlé
5+5 dkg kesudió (ha sózott, ne adjunk az ételhez több sót, vagy csak utólag sózzuk)
3 ek.kókuszreszelék
3 ek.kókuszreszelék
60 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg gyömbér lereszelve
4 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 dkg vaj
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 ek. paradicsomsűrítmény (a tubusosat használom az Aldiból)
kisujjnyi fahéj
6-7 dl húsleves
5 ek. sűrű kókusztej
4 gerezd fokhagyma, lereszelve
4 dkg vaj
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 ek. paradicsomsűrítmény (a tubusosat használom az Aldiból)
kisujjnyi fahéj
6-7 dl húsleves
5 ek. sűrű kókusztej
A szegfűszeget, édesköménymagot, római köményt, koriandert, a
kardamomból kiszedett magokat és a szegfűborsot serpenyőben
folyamatosan kevergetve átpirítottam, mikor illatozni kezdtek, gyorsan
mozsárba szórtam és porrá törtem. Hozzáadtam a kurkumát és a cayenne
borsot, majd elkevertem a fűszerkeveréket a citromlével.
A serpenyőben megpirítottam a kesut, majd a kókuszreszeléket (ez pillanatok alatt kész,vigyázni kell) és a kesuból 5 dekát botmixerrel pürésítettem.
A petrezselyemgyökeret megtisztítottam, ujjnyi vastag karikára vágtam
és egy nagy serpenyőben a forró vajon nagy lángon átpirítottam a gyömbérrel és a fokhagymával. Hozzáadtam a fűszerkeveréket, a kesupürét, a nagyon apróra vágott vöröshagymát , a
paradicsompürét, a fahéjat és a levest. Kb. 30
percig félig lefedve pároltam, ezután a kókusztejet is hozzáadva még pár
percig összeforraltam.
Tálaláskor lehet megszórni a megpirított, kicsit megtört kesudió másik felével.(Oké, a fotós adagra már nem maradt kesu, a képen snidling.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése