A vörösbor-marhahús klasszikus párosítás, de ebben a receptben nem mártás készül belőle, és nem is a a hús kísérője - bár az üvegből maradt bor tökéletes az ebéd/vacsora mellé - , hanem egy első hallásra-olvasásra furcsának ható, sokáig készülő gombaétel alapeleme.
A lassú tűzön készült gomba magába szívja a bor és a fűszerek zamatát, és a szafttá sűrűsödött bor/leves igazi ízbomba: önállóan, hús nélkül is megállja a helyét, de ekkor két személyre is dupláznunk kell a mennyiségeket.
Az Országos Bormustrán a Tesco különdíjas vörösbora a Bock Pince 2014-es kékfankosa lett, és a meleg nyárillatú, enyhén testes bor a friss, gyenge apró csiperkével vadas jellegű, fűszeres, férfias fogást eredményezett.
60 dkg fehérpecsenye
kevés olaj
frissen őrölt bors
3 dkg vaj
40 dkg apró szemű barna csiperkegomba
5 dkg vaj
4 dl Bock Kékfrankos 2014
3 dl csirkehúsleves (nem helyettesíthető leveskockával, mert nagyon sós lesz!)
1 kicsi babérlevél
két gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma
fél teáskanál tört koriandermag
3 szem tört szegfűbors
csipet fahéj és szerecsendió
fél kávéskanál frissen őrölt bors
A gombát a borral, a levessel, a vajjal és a fűszerekkel egy lábasban fedő alatt 4, ezután anélkül még 2 órát gyöngyöztetve főzzük. Ha szükséges, fedő nélkül, nagyobb lángon sűrítsük be a végén a mártást, de figyeljünk oda, nehogy odakapjon a besűrűsödött szósz.
Csak utólag sózzuk, ha szükséges, mivel a levesben is van só.
A főzés ideje alatt az ujjnyi vastag hússzeleteket szobahőmérsékleten olajozva-borsozva pihentetjük.
Forró, vastag aljú serpenyőben kevés olajon, oldalanként 2 percig sütjük, megfordítás után a vajat is mellédobva. Tálalás előtt, már a tűzről lehúzva fedő alatt még 2 percig pihentetjük , (így közepesre sül, a szelet belül enyhén rózsaszín marad) a vörösboros gombával és a szósszal leöntve tálaljuk.
9 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki. De mi a különbség a fedő alatt és a lefedve főzés között? ;-)
Én is ezt szeretném tudni! Nem kötekedésből, hanem meg akarom csinálni, d enem értem a fedőt :)
"fedő alatt 4, ezután lefedve még 2 órát gyöngyöztetve főzzük"
Bocsánat, nem voltam itthon! A fedő nélküli lassú főzés alatt sűrűsödik be a bor+a gomba rengeteg leve, amit addig eresztett.A fedő alatti főzéskor is párolog el valami kicsike, de akkor erőtelejes vörösboros gombaleves állaga van még :)
Szia! Köszönjük a választ, de akkor a recept leírást módosítod kérlek? Mert ott nincs szó fedő nélküli főzésről... Elnézést, de gondolom nem mindegy hogy az első vagy a második felében történik a fedő nélküliség...;-)Én is meg szeretném csinálni, nagyon guszta. Köszönöm szépen.
Szia! Köszönjük a választ, de akkor a recept leírást módosítod kérlek? Mert ott nincs szó fedő nélküli főzésről... Elnézést, de gondolom nem mindegy hogy az első vagy a második felében történik a fedő nélküliség...;-)Én is meg szeretném csinálni, nagyon guszta. Köszönöm szépen.
Már látom hol írtam el :(. Szóval 4 óra fedő alatt gyöngyöztetve, 2 óra fedő nélkül gyöngyöztetve, és a végén, ha nem sűrűsödött be a leve, akkor kell kevergetve beforralni.
Még beleírom azt is, hogy nehogy leveskockával, mert annak borzasztóan magas a sótartalma és nagyon sós lesz.
Köszönöm! :-)
Köszönöm! :-)
Hello! Szerinted, ha nagy szemű csiperkét kaptam, azt darabokra vágjam, vagy ennyi idő alatt az is megfő egészben? Egészben szebb lenne :)
Megjegyzés küldése