2014. szeptember 30., kedd

Csokoládés fügetorta (lisztmentes)



Remélem, még talál mindenki jóárasítva fügét az idei szezonban, és ki tudja próbálni ezt a  szuper fügés sütit. Sötét, tömény gyönyörűség, de nem mondanám édesnek (aki édesszájúbb, emelheti is a cukrot 10 dekára),és a hátterében ott a füge eltéveszthetetlen aromája. Finom szaftos, de mégsem tömör igazán, és a turmixolt sült gyümölcs miatt nem is megterhelő.
Bár eredetileg csak 10 deka mandulát akartam hozzátenni, most jöttem rá, hogy a zacskó 20 dekás volt, ennyit daráltam le és kevertem a tésztába, de az alsó képen látszik is, hogy nem igazán finomra, mert csak a gyorsőrlőmet használtam, nem a klasszikus diódarálót. Ezért szerintem nyugodtan lehet 15 dekára csökkenteni a mandula mennyiségét, ha előre darált, vagy ha valaki nem lusta annyira, mint  én, és rendesen ledarálja. (És nem, nem paleo olajtalanított mandulaliszt, hanem darált mandula vagy más néven cukrászati mandulaliszt a jó bele.) Szerintem dióval vagy mogyoróval  is nagyon finom, bár a a karakteresebb csonthéjasok elnyomhatják a füge ízét. Én már azon gondolkodom, hogy kipróbálom sült  alma-mogyoró kombinációban, és kerítek bele egy kis konyakot is.

Mi juharsziruppal locsoltuk az adagunkat, a gyerekek pedig a meleg őszi hétvégén vaníliafagyival tüntették el a háromnegyedét.

Hozzávalók: (8-10 szelet)

5 darab füge
1 dl tej
2 tojás, felverve
0,5dl olaj
 8 dkg cukor
1,5 dkg kakaópor
20 dkg darált mandula
10 dkg étcsokoládé
csipet só
1 tk vaníliakivonat



A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
A fügéket egy sütőpapírral bélelt kicsi tepsiben, félbevágva, vágott felükkel lefele fordítva 20 percig sütöttem. A sütőből kivéve, a kisült levét is hozzáöntve, - mikor már hűlt egy picit -  a tejjel simára botmixereztem.
Sorban hozzáadtam a többi hozzávalót (a cukrot a kakaóporral elkevertem és a csokit a mikróban gyakori átkeverés mellett megolvasztottam),  egyszerűen csak fakanállal homogénre keverve, majd a tésztát 20 cm átmérőjű,  sütőpapírral bélelt kapcsos  formában visszatettem a sütőbe és 40 percig sütöttem.

Kihűlés után a tetejét kakaóporral szitáltam.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails