2014. február 4., kedd

Narancsos--áfonyás kacsasült




Mióta a gyerekek szerint már nemcsak a fehér húsú jószágok alkalmasak emberi fogyasztásra, gyakrabban kerül kacsa a sütőbe, vagy a serpenyőbe. A sütőben sütésnek mindig ezt a lassú, lusta módját választom, nem kell locsolgatni, nézegetni, aggódni felette: a kacsa megsül szép lassan magától,  kisül belőle a zsír, ami finom, fűszeres, a hús pedig  omlós lesz. Most télies fűszerezést találtam ki hozzá, a bónusz pedig az áfonya volt: a szárított gyümölcsök szép kerekre híztak a szaftban és savanykás ízükkel tökéletes párost alkottak a hússal.

Hozzávalók:

1 pecsenyekacsa
2 narancs
6 szem szegfűbors
10 dkg aszalt vörösáfonya
feketebors


A sütőt 150 fokra előmelegítettem.
A kacsát feldaraboltam, a bőrét óvatosan beirdaltam és felforrósított serpenyőben, jó közepes lángon a a bőrős felén 6-8 perc megpirítottam a darabokat. Ezután a darabokat tepsibe raktam, kevés kisült zsírt öntöttem alájuk, meglocsoltam 1 dl frissen kifacsart narancs levével, sóztam, borsoztam, mellédobtam a szegfűborsokat, mindegyik darabra tettem egy szeletet a másik, meghámozott narancsból és alufóliával szorosan takart tepsiben további 3 órát lassan sütöttem. Az utolsó egy órában szórtam a szaftba az aszalt tőzeg ( vagy ahogy itthon nevezik: vörös)áfonyát.

1 megjegyzés:

whilehewasout írta...

Imádom a kacsát, milyen jó ötlet hozzá a vörösáfonya!

Related Posts with Thumbnails