2013. április 17., szerda

Kalácspuding




Húsvét előtt, alatt és után elöntötték a Facebookot a kalácsok, és érdekes volt látni, mennyien először próbálkoztak ezzel a műfajjal, pedig egy jó recept birtokában, a kelesztésre odafigyelve nem igazán lehet elrontani. Én évközben is sütök rendszeresen vacsorára, és abból egy morzsa sem szokott maradni, mert olyankor tízóraira is azt visznek a gyerekek, húsvétkor pedig eddig mindig csak fél kiló lisztből sütöttem, ilyen, ortodox görögkeleti mintával, amibe még a Kenyérmúzeumban szerettem bele. Idén viszont klasszikus fonottat akartam, és úgy gondoltam a dupla fonás miatt inkább biztos, ami biztos, duplázzuk meg a liszt mennyiségét. Hihetetlen méretű fonataim lettek, és még jó negyede húsvét hétfőn este is ott szomorkodott a konyhában. Tudtam, hogy - talán az angoloktól ered - a maradékok pudingosítása, de úgy gondoltam, megoldom ezt saját kútfőből is. Azóta már többször szóba került, mikor csinálok megint ilyet, mondtam a családnak, ha hagytok a következő kalácsból...
Persze egy nem házi, átlagos kalács maradékát is fel lehet dobni ezzel, de akkor kevesebb cukor kell  a pudingba, mert a húsvétiban nálunk csak a fele van a szokásos mennyiségnek.



Hozzávalók: (22 cm-es, kb. 2 centi mély  kerámia formához)

kb. 40 dkg ( még nem száraz) kalácsmaradék (szerintem boltiból egy kisméretű kalács)
0,5 liter tej
2 tojás sárgája
5-8 dkg cukor ízlés szerint
3,5  dkg étkezési keményítő
fél rúd vanília vagy 1 ek (házi) vaníliakivonat vagy 2 vaníliás cukor
6-8 ek. barackdzsem

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.

3,5 dl tejet feltettem melegedni a kikapart vaníliamagokkal, a cukrot, keményítőt összekevertem, hozzáadtam a maradék tejet és a két tojássárgáját. Amikor a tej forró volt, lehúztam a tűzről, és intenzív keverés mellett (nehogy a tojás sárgája kicsapódjon) hozzáadtam a tojásos-cukros keveréket. Közepes lángra visszaraktam, és kevergetve csak addig főztem- 2-3 perc elég -, amíg el nem kezdett besűrűsödni a puding - nem kell annyit főzni, mintha normál pudingot készítenénk, és nincs is benne annyi keményítő, hiszen a sütés során még veszít folyadékot, és kicsit hígabbnak is kell lennie, hogy a kalács be tudja szívni a nedvességet.

A kalácsot ujjnyi szeletekre felvágtam, körbesorakoztattam a formában, és a szeletek közé sűrű házi barackdzsemet kanalaztam, majd ráöntöttem a forró pudingot, egyenletesen, hogy mindenhova jusson.

20 percig sütöttem, a végén rákapcsoltam picit a grillt, - majdnem oda is kapott - de zajos siker volt mindenkinél.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails