2013. március 14., csütörtök

Tarte Tatin omlós tésztával



Forró karamelles alma sok hideg tejszínhabbal jöhet ?

A Tarte Tatin állítólagos sztoriját biztos mindenki ismeri, hogy véletlenül került-e fordítva a süti a sütőbe vagy nem, mostmár tulajdonképpen mindegy - az biztos, hogy egy nagyon egyszerű és mégis borzasztó rafináltnak tűnő édességről van szó. És lenyűgöző látvány a körben sorakozó, üvegesen áttetsző, karamellel borított alma látványa. Én is csináltam már párszor, de a leveles tésztás verzióval, és annak mindig az lett a vége, hogy a tészta magába szívta a gőzt sütés közben és a sütés végére eltűnt belőle minden ropogósság és légiesség, az, amiért a leveles tészta szerethető. Ez szerintem egy nekem sokkal szimpatikusabb  verzió, jó a gyümölcs-tészta arány, az omlós tészta nem lesz fojtós, a karamell pont a megfelelő mennyiség, és ha egyszer nyár lesz, akkor már csak egy nagy gombóc vaníliafagyi kell mellé.

Hozzávalók: (25-26  cm-es formához vagy 28 cm-es  teflonserpenyőhöz, kb. 8 adag)

-a tésztához:

17 liszt
8 dkg vaj
1 csapott ek. cukor
6 ek. tejszín
1 kk. vaníliakivonat
csipet só és fahéj

- a töltelékhez:

8 közepes méretű kemény Golden vagy Granny  Smith alma (a lényeg, ne legyen kásás!)
14 dkg nádcukor/cukor
7 dkg vaj
csipet só

 A lisztet és a vajat aprítógépben morzsásítottam, majd a többi hozzávalóval kézzel gyorsan homogénné gyúrtam,  koronggá lapítva egy órát folpackban a hűtőben pihentettem.

Az almák két végét levágtam, meghámoztam, négybevágtam, a magházukat kiszedtem. A teflonserpenyőt kikentem a vajjal, beszórtam a cukorral, közepes lángon összemelegítettem. Belesorakoztattam a serpenyőbe az almanegyedeket, majd 10 percig erős lángon sütöttem - ekkor el is kezd karamellizálódni kicsit a cukor. A sütőt közben előmelegítettem 175 fokra, a tíz perc letelte után a serpenyőt ( a fogóját alufóliába csavarva) betoltam a sütőbe fél órára.

Ezután a  tésztát a serpenyő méretére nyújtottam, betakartam vele az almákat, körben lenyomkodva a széleket, kicsit megszurkáltam, hogy a gőz eltávozhasson, és további 25 percen át sütöttem a sütit.

Még langyosan óvatosan tálra borítottam.



A recept innen.

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Tökéletes!

yoli írta...

Jaj de Gyönyörű! Imádom!

Related Posts with Thumbnails